Jégkorong: ezúttal nem volt kérdés, Magyar Kupa-győztes a Volán

Vágólapra másolva!
2024.01.28. 20:41
Nyolc gólt ütve nyerte meg a kupát a Volán
Hiába küzdött lelkesen és kitartóan a BJA HC, a favorit nem kegyelmezett, könyörtelenül érvényesítette a papírformát, és öt év után ismét elhódította a trófeát.

 

Az előző év párosítása állt össze az idei Magyar Kupa-döntőre is, a címvédő Budapest Jégkorong Akadémia HC az alanyi jogon final four-résztvevő Hydro Fehérvár AV19-cel mérkőzött meg. Ennél több párhuzamot azonban keresve sem találni, hiszen akkor a fővárosiak szereztek előnyt, a Fehérvár fordított, majd Kirils Galoha egyenlített, a rendes játékidő és a hosszabbítás után szétlövéssel nyert 3–2-re a BJA HC.

Ezúttal a favorit fehérváriak esélyt sem adtak ellenfelüknek, és gyakorlatilag a 4–1 eredményű első harmadban eldöntötték a lényegi kérdéseket, a vége pedig 8–3 lett.

Ez az adat egyébként önmagában csalóka, Kangyal Balázs tanítványai közel sem feltartott kezekkel léptek jégre, szép számmal alakították ki a helyzeteket, Schlekmann Márk előtt több jó lehetőség is adódott, de a gólokat a Volán lőtte.

Kezdve Hári János ötödik percben eső találatával, egy távoli lövésbe ért bele ügyesen a kapu előtti „sűrűjében”, Farkas Rolandnak esélye sem volt védeni. Még 11 perc sem telt el a mérkőzésből, mire Pascal Laberge és Daniel Leavens is gólt szerzett, így Kangyal szükségesnek ítélte meg, hogy időt kérjen. Ez csak rövid távú megoldásnak bizonyult, Ivan Vorobjov távoli bombájával szépített a BJA, de Magosi Bálint – öt perc értelmetlen videózás és – fél perc játék után visszaállította a háromgólos különbséget.

A második harmadra úgy jött ki a budapesti együttes, mint aki vért ivott, két kisbüntetést is kivédekezett, miután Sági Martin szépített a játékrész második percében, Dóczi Zsombor a kapuvasat is eltalálta, aztán váratlan pofont kapott a BJA, Mihály Ákos gyorsan duplázott. Ráadásul második találatát éppen az első Volán-emberhátrányból ütötte, miután éppen az addig pazarul teljesítő Vorobjovot ültette hintába, és ütött csodás szólógólt.

Kangyalék vesszőfutása azonban nem ért véget, Leavens is betalált másodszor, ekkor a BJA mestere utolsó utáni kísérletként Kiss Dániel Pétert küldte be az egyébként inkább kiszolgáltatott, mintsem rosszul védő Farkas helyére.

A záró harmadban Jevgenyij Mozer egy emberelőnyt váltott gólra, de hiába az ezt követő fővárosi tűzijáték, öt perccel a vége előtt Josh Atkinson szerzett korongot, végigvezette a pályán, és be is lőtte a ziccert – így pedig akkora lett a különbség, hogy elgondolkodni is teljesen értelmetlen lett volna az üreskapuzáson.

A külföldi vezetőedzők irányította Volán az elmúlt négy kiírást egyaránt elbukta, aztán kinevezte a „helyi srác” Kiss Dávidot, és a vezérletével 2019 után, összesen 12-edszer – ellentmondást nem tűrően – ismét Magyar Kupát nyert a legmagasabban rangsorolt magyar csapat. Nem csoda, hogy a vele utazó szurkolók is az ő becenevét skandálták az utolsó másodpercekben, majd a végső dudaszó után: „Szép volt, Dudu, szép volt, Dudu!”

JÉGKORONG
MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ
DÖNTŐ
HYDRO FEHÉRVÁR AV19–BUDAPEST JÉGKORONG AKADÉMIA HC 8–3 (4–1, 3–1, 1–1)
Vasas Jégcentrum, 1507 néző. V: Tóth R., Máhr-Stumpf, Szabó D., Kis-Király
FEHÉRVÁR: O. Roy – Robertson (1), T. Campbell (1) / Stipsicz, Phillips / Fournier (1), Nilsson H. / Vokla, Kiss R.– Magosi B. 1, Hári J. 1 (1), Kuralt (1) / Leavens 2, McGauley (1), Terbócs (2) / Mihály Ákos 2, Atkinson 1 (1), Laberge 1 / Ambrus G., Németh K., Ambrus Cs. Edző: Kiss Dávid
BJA HC: Farkas R. (Kiss D. P.) – Szabó B., Pozsgai / Dame-Malka (1), Vorobjov 1 / Tóth Gergely, Dóczi / Teszlenko, – Ritter, Viikilä, Schlekmann / Mozer 1, Molnár B., Sági Martin 1 / Karppinen, Nagy Krisztián (1), Keresztes / Tóth R., Galoha (1), Culigin. Edző: Kangyal Balázs
Kapura lövések: 32–32. Emberelőny-kihasználás: 3/0, ill. 3/0
MESTERMÉRLEG
Kiss Dávid: – Tudtuk, hogy a BJA HC nagyon gyorsan játszik majd, nekünk pedig fekszik ez a stílus, ehhez vagyunk hozzászokva. Jókor szereztünk gólokat, kapust cseréltünk, hogy ennyivel is frissebb legyen a csapat. Le a kalappal a srácok előtt, itt volt az ideje, hogy megmutassuk, hogy el tudjuk hódítani a Magyar Kupát.
Marton Tibor (másodedző): – Fejben kicsit erősebbnek kellett volna lennünk. Az az igazság, hogy a vágyaink és a valóság között akkora szakadék volt, amit ezúttal képtelenek voltunk áthidalni. Mentálisan és fizikailag is fáradtak voltunk. A Fehérvár jobb volt, és sok sikert kívánok nekik az osztrák bázisú liga folytatásában.

A 3. HELYÉRT
Ferencváros–Dunaújváros 6–1 (2–0, 1–0, 3–1)

MAGYAR KUPA
Győztes: Hydro Fehérvár AV19 (Kapusok: Horváth Dominik, Olivier Roy. Védők: Josh Atkinson, Tim Cambell, Gleason Fournier, Kiss Roland, Nilsson Henrik, Markus Phillips, Carter Robinson, Stipsicz Bence, Vokla Roland. Csatárok: Ambrus Csongor, Ambrus Gergő, Hári János, Anze Kuralt, Pascal Laberge, Daniel Leavens, Magosi Bálint, Tim McGauley, Mihály Ákos, Németh Kristóf, Terbócs István. Edző: Kiss Dávid). 2. Budapest Jégkorong Akadémia HC, 3. FTC-Telekom, 4. Dunaújvárosi Acélbikák

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik