A BJA HC megverte az FTC-t, döntős a jégkorong Magyar Kupában

K-SZ. B.K-SZ. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.27. 20:29
A BJA HC legyőzte a Fradit, döntős az MK-ban (Fotó: Erste Liga)
A jégkorong Magyar Kupa Vasas Jégcentrumban zajló négyes döntőjének második elődöntőjében a Budapesti Jégkorong Akadémia HC 3–1-re nyert az FTC-Telekom ellen, így a vasárnap esti fináléban ő lesz a Fehérvár AV19 ellenfele.

 

Aligha ért meglepetésként bárkit, hogy a Magyar Kupa szombati párharcai közül a szorosabb a második, a Budapest Jégkorong Akadémia HC–FTC-Telekom meccs volt. Ezúttal szokatlan helyszínen, a Vasas Jégcentrumban rendezték a négyes döntőt, a létesítmény a BJA HC otthonául szolgál az Erste Ligában, így akár arra is lehetett volna számítani előzetesen, hogy a hazai pálya előnye a káposztásmegyeriek felé billenti a mérleg nyelvét. Lehetett volna, de a két csapat közelmúltbeli történetét felidézve nem ez lett volna a helyes következtetés. Az Erste Liga előző idényében a rájátszás elődöntőjében találkozott egymással a két fél, és az egyik fél negyedik győzelméig tartó összecsapás a hetedik meccsen dőlt el úgy, hogy kizárólag az aktuálisan idegenben játszó együttes nyert. A jelenlegi kiírásban 2–2 a mérleg, szóval minden előjel szerint kiélezett, szoros mérkőzésre volt kilátás.

Nem is cáfoltak rá a csapatok a várakozásokra, gyorsan, támadó szellemben játszottak, és sokszor ígéretes lövésekig is eljutottak. Eleinte csak azokig, aztán a BJA szurkolótábor hőbörgése töltötte be a csarnokot, csatáruk ugyanis nyakán egy Fradi védővel a kapussal szemben esett el, a bírók sípja viszont néma maradt. A következő hangrobbanás már gólnak szólt, méghozzá az FTC góljának. A távoli kísérlet megpattant, Farkas Roland nem tudott rá elég gyorsan reagálni, és a pakk a lába között a kapuba csúszott. A hátrány felpaprikázta Kangyal Balázs együttesét, egyre nagyobb helyzeteket dolgozott ki, és joggal vetődött fel a kérdés – mi kell még az egyenlítéshez? A válasz sem váratott sokáig magára: kettős emberelőny. Sőt, az egyenlítés után öt a négy ellen ismét gólt lőtt a BJA, és 28 másodperc alatt megfordította az állást.

Az iramra a középső harmadban sem lehetett panasz, a lappangó feszültség azonban leginkább elrontott helyzetekben és kisebb verekedésekben csúcsosodott ki. Schlekmann Márkék ismét kettős emberelőnybe kerültek, ezúttal viszont a ferencvárosi játékosok hatékonyan rombolták az ellenfél adogatását, és átvészelték az emberhátrányt. Csakhogy egyenlő létszámnál sem veszélytelen a BJA, a védő, Szabó Bence remek csellel küldte el őrzőjét a zöld-fehérek kapujának torkában, és technikás gólt lőtt kevesebb mint egy perccel a harmad vége előtt.

Fel volt adva a lecke a Fradinak, kétgólos hátrányból kellett volna húsz perc alatt egyenlítenie, ehhez képest a legnagyobb helyzeteket az ellenfele hagyta ki. Több gól már nem született, így a vasárnap a bronzmeccsen a Fradi a Dunaújvárossal, a döntőben pedig a BJA a Volánnal csap össze. 3–1

Szabó Bence, a BJA HC védője: „Mi tagadás, szép gólt lőttem, de remélem, szerzek még szebbet is. Tökéletes volt a körítés, sokan jöttek ki szurkolni, a hangulat parázs volt. Nem kezdtünk túl jól, de a két emberelőnyös gól után elhittük, hogy van keresnivalónk. Igyekeztünk egyszerűen, keményen játszani, nem az a lényeg, hogy ki mennyire technikás, hanem, hogy mennyire egységes a csapat.”

Nagy Gergő, az FTC csapatkapitánya: „Nehéz közvetlenül a meccs után megállapítani, miért veszítettünk. Az ilyen felfokozott hangulatú meccseken nüanszok döntenek, nem tudok és nem is szeretnék ennél mélyebb elemzésbe kezdeni, a BJA lőtt egy pár emberelőnyös gólt, mi nem, ez volt az egyik döntő tényező.”

JÉGKORONG
FÉRFI MAGYAR KUPA, NÉGYES DÖNTŐ, ELŐDÖNTŐ
BJA HC–FTC-Telekom 3–1 (2–1, 1–0, 0–0)
Vasas Jégcentrum, 916 néző. V: Babic, Németh M., Kis-Király, Pálkövi Botond
BJA HC: FARKAS R. – Pozsgai, SZABÓ B. 1 / Tóth Gergely, Dóczi / VOROBJOV (2), Dame-Malka / Tyeszlenko – Ritter, Viikilä, Schlekmann (1) / Molnár B., Nagy Krisztián (1), Keresztes / Karppinen, Tóth Richárd, Sági Martin / Culigin, GALOHA 1 (1), Mozer 1. Edző: Kangyal Balázs
FTC: ARANY G. – Hrabal (1), Roth (1) / Boros, Crespi / Marva, Seregély Máté / Tóth A., Galajda – Nagy G., A. Brady, Kulmala / Németh A., Kestilä 1, LaPorte / Turbucz, Nemec, Banga / Y. Turcotte, Bán, Farkas S. Edző: Fodor Szabolcs
Kapura lövések: 39–36. Emberelőny-kihasználás: 6/2, ill. 5/0
MESTERMÉRLEG
Marton Tibor (másodedző): – Nehéz a Fradi ellen játszani, keményen jégkorongozik, de felvettük a kesztyűt. Nem engedtünk nekik könnyű helyzeteket, a kapusunk elképesztően védett, és a speciális csapategység is jól működött. Minden mérhető mutatóban jobbak voltunk, megérdemeltük a továbbjutást. A Volán elleni döntőn fegyelmezettnek kell maradnunk, más sebességgel játszanak, mint amihez szoktunk, de tavaly is legyőztük őket, idén is ez a cél.
Fodor Szabolcs: – Szoros meccsre számítottunk, az öt az öt elleni játék eredménye egy egy volt. Csak míg a BJA emberelőnyből lőtt két gólt, mi két bődületes kapuvasat. Igazi playoffhangulatban játszottunk, a játékvezetők az elején engedték a kemény játékot, aztán az első harmad végén hirtelen sokkal szigorúbbak lettek, kettős hátrányba kerültünk, és egyből fordított az ellenfél, ez megfogott minket. Muszáj összekapni magunkat, a közönségünk, a klubunk és a becsületünk is megkívánja, hogy megszerezzük a bronzérmet.

KORÁBBAN
Fehérvár AV19–Dunaújvárosi Acélbikák 6–1 (2–1, 3–0, 1–0)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik