Az Alba Volán nagy kalandja

SEBASTIAN TAMÁS, SZÛCS MIKLÓSSEBASTIAN TAMÁS, SZÛCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2005.01.06. 20:27
Címkék
Túlzás nélkül állítható, hogy a magyar jégkorongsport mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy péntek délután Székesfehérvárott megkezdődnek a Kontinentális Kupa négyes döntőjének küzdelmei, hiszen valami olyasmi ez, mintha a labdarúgók UEFA-kupa-fináléjának adna otthont a Fejér megyei város.Nagy dolog, óriási show.
A vendégcsapatok már megérkeztek, mindannyian testközelből megismerkedtek a székesfehérvári jégcsarnokkal, ahol az elkövetkezendő három nap során klubszinten Magyarországon még sohasem látott mérkőzéseket játszanak majd. Most, hogy az NHL szünetel, sokan a Dinamo Moszkvát tartják a világ jelenlegi legjobb klubcsapatának, az oroszok a torna első számú favoritjai, de a szlovák HKM Zvolen és az olasz Milano Vipers gárdájában is hemzsegnek a hokicsillagok. Az udvariasság úgy kívánja, hogy a vendéglátó magyar bajnokot, az Alba Volán-FeVitát utolsóként említsük, de reálisan nézve az etikett íratlan szabályain túlmenően is itt a helye a székesfehérvári gárdának: ebben a mezőnyben még a pontszerzés is irreálisnak tűnik - ha nem rendezőként lépne pályára az Alba, akkor vélhetően el sem jutott volna idáig -, vagyis ez a hétvége ezúttal nem a fehérváriakról szól majd.

Jobb együttes legyen hétfőre a Volán

Niklas Sundström a Milano Vipers színeiben fogja remélhetőleg elkápráztatni a fehérvári közönséget
Niklas Sundström a Milano Vipers színeiben fogja remélhetőleg elkápráztatni a fehérvári közönséget
Niklas Sundström a Milano Vipers színeiben fogja remélhetőleg elkápráztatni a fehérvári közönséget
Legalábbis ha az eredményeket nézzük, akkor biztosan nem…
De azért mindettől függetlenül az kisebbfajta "hőstettnek" tekinthető, hogy a volánosoknak volt bátorságuk belevágni ebbe a tornába - a három nap költségvetése megközelíti a 30 millió forintot -, amelyből bizonyára sokat tanulhatnak majd. Vélhetően a szurkolók mellett a játékosok számára is felejthetetlen élmény marad, hogy ilyen világsztárok ellen játszhatnak, miként Pat Cortina, az Alba kanadai szakvezetője sem titkolta, hogy edzői pályafutásának egyik csúcspontja lesz ez néhány nap.
- Izgul?
- A Kontinentális Kupa miatt? - kérdez vissza Cortina. - Tudja, érdekes lesz ez a hétvége. Reálisan senki sem vár tőlünk egyetlen győzelmet sem, még a döntetlen is elérhetetlennek tűnik az erőviszonyok alapján. Ám akármennyire is az esélytelenek nyugalmával lépünk jégre, mégsem dőlhetünk hátra. Küzdenünk kell a magyar hoki becsületéért, meg kell mutatnunk, hogy az utóbbi évek előrelépése, a több jó eredmény nem a véletlen műve. Úgyhogy igenis van tétje a meccseknek, tehát van bennem egy kis drukk.
- Milyen szavakkal küldi majd jégre a játékosokat?
- Elsődleges célunk, hogy minél többet tanuljunk, hogy a Volán hétfőn jobb, tapasztaltabb csapat legyen, mint amilyen pénteken volt. A magyar csapatok legnagyobb hibája, hogy csak bizonyos ideig képesek csúcsszinten játszani. A mai hokiban, pláne ezen a szinten már hatvan percen keresztül oda kell figyelni. Megpróbálunk keményen küzdeni, minden meccs minden percében.
- Általános vélemény, hogy még a döntetlent sem csípheti meg a Volán az NHL-esekkel teletűzdelt sztárcsapatok ellen.
-Kicsit sem szabad hinnünk a csodában?
- A sportban minden megtörténthet. A nevek önmagukban nem elegendőek, csak jó teljesítménnyel lehet nyerni. Ha mi kihozzuk magunkból a maximumot, és így is legyőznek minket, akkor semmi okunk nem lesz a szégyenkezésre. Tény, nem tudjuk velünk felvenni a versenyt, így azt kell megmutatnunk, hogy nem vagyunk annyira rosszak, mint ahogy azt ők hiszik. Ez nem az Interliga, ez Európa krémje, de lelkesedéssel megszorongathatjuk, ki tudja, talán meg is lephetjük őket. ---- - Konkrétan, számokban, gólokban, pontokban mi lehet a maximum? Egy döntetlen?
- Nézze, ha már álmodozásnál tartunk, ne elégedjünk meg egy döntetlennel, álmodjunk nagyot! Egy győzelem és egy döntetlen az az eredmény, amivel maradéktalanul, euforikusan boldog lennék.
- Nem sikerült idegenlégióst igazolni, pedig a másik három gárda csak úgy hemzseg a sztároktól. Nem ártott volna egy kis erősítés az utóbbi időben sérülésekkel bajlódó Volánnak sem…
- Csakugyan ránk fért volna, de higgye el, minden követ megmozgattunk. Én személyesen is rengeteg órát töltöttem ezzel, már megkaptam a decemberi telefonszámlámat, de még nem mertem felbontani a borítékot, nem akartam magam sokkolni a fontos hétvége előtt. Tárgyaltunk szlovák, cseh játékosokkal, sokan azt válaszolták, hogy karrierjük végét jelentené, ha magyar klubbal szerződnének, inkább kivárja a következő NHL-évadot. Próbálkoztunk tengeretúliakkal, amerikaiakkal, kanadaiakkal is, ők meg azt kérdezték, hol van Magyarország… Senki sem ugrik szívesen fejest az ismeretlenbe. Lehet, hogy ez elkeserítő vagy ünneprontás most, a hét végi hokiünnep előtt, de ez a realitás. Még rengeteget kell dolgoznunk a magyar hoki elismertségéért, felemelkedéséért. Különben meg lehet, hogy ez volt a sorsunk, talán pont így lesz jó, hogy önerőből, együtt, vállvetve kell megoldanunk a nem kis feladatot. Mert hosszú távon mi hasznunk lett volna abból, ha jön két-három sztár, ezen a három meccsen segít nekünk, majd lelép?
- Előfordulhat az a csoda, hogy végre a teljes csapat rendelkezésére áll?
- Kövér Gábor játéka kérdőjeles, Ocskay jelenleg ötven-, Palkovics meg harmincszázalékos állapotban van, mit mondjak még? De megoldjuk a feladatot. Az a fontos, hogy a pillanatnyi száz százalékot kipréseljünk magunkból.

A Milano lehet a torna meglepetéscsapata

- A százalékoknál maradva, melyik csapatnak mekkora esélye van a kupa megnyerésére?
- A Dinamo és a Zvolen a legesélyesebb, a moszkvaiak szemet gyönyörködtető hokit játszanak, villámgyorsak, egyéni megmozdulásaik varázslatosak, a szlovákok az erő hatékonyságában bíznak, ugyanakkor ugyanolyan képzettek, mint az oroszok. A pályán dől el, mindenestre harmincöt-harmincöt százalékot adok nekik. A Milano az én titkos esélyesem, higgye el, nem emocionális okokból. Huszonöt százalék az esélyük a trófeára, a Volánnak meg, ha jól számolom, marad öt.
- Amikor a nyáron gondolkodott, hogy elvállalja-e a további munkát a Volánnal, a válogatottal, eszébe jutott a Kontinentális Kupa?
- Természetesen. Eddigi edzői pályafutásom csúcsa lesz ez a négyes döntő. Vajon hány edzőnek, hány játékosnak van alkalma ilyen kaliberű csapatok, játékosok ellen jégre lépni, és megmutatni, mit is tud? Legyünk hálásak a sorsnak, és használjuk ki maximálisan a lehetőséget, begörcsölnünk meg felesleges, élvezzük inkább minden pillanatát. Lehetőségünk van, hogy táncoljunk egy, jobban mondva három csodaszép lánnyal, rajtunk múlik, hogy kihozzuk a kalandból, amit csak lehet. ---- A sorozat döntőjének lebonyolítási rendszere néhányszor változott a kupa nyolcéves története során: az első négy kiírás alkalmával a legjobb négy csapat körmérkőzéses rendszerben döntötte el a kupa sorsát, 2001-ben elődöntőket, bronzmeccset és döntőt játszottak, egy évvel később két helyszínen nyolc együttes játszott, és negyeddöntőket is rendeztek, tavaly pedig hat csapat küzdött a záró torna keretében Gomelben. Az idén, Székesfehérvárott ismét visszatért a körmérkőzéses formula.
Ami pedig a helyszíneket illeti, egyáltalán nem érdektelen, hogy az eddigi fináléknak A-csoportos ország adott otthont, azaz az IIHF most először bízta rá a rendezést a második vonalban, a divízió-1-ben szereplő országra. A magyar hokidiplomácia újabb sikere után már csak élni kell a megtisztelő bizalommal, s játékkal, szervezéssel bizonyítani: a nagyok között is megálljuk a helyünket.

A Kontinentális Kupa döntőinek eddigi helyszínei
1997-98: Tampere, Finnország. 1998-99: Kassa, Szlovákia. 1999-2000: Berlin, Németország. 2000-01: Zürich, Svájc. 2001-02: Zürich, Svájc. 2002-03: Lugano, Svájc és Milánó, Olaszország. 2003-04: Gomel, Fehéroroszország. 2004-05: Székesfehérvár, Magyarország

Út a döntőig

ALBA VOLÁN-FEVITA
Rendezőként vehet részt
a négyes döntőben

DINAMO MOSZKVA
Kiemeltként vehet részt
a négyes döntőben
HCJ MILANO VIPERS
2. forduló, D-csoport, Amiens (Franciaország), 2004. október 15-17.
Milano-Nottingham Panthers (brit) 2-2, -HC Amiens (francia) 4-0, HDD ZM Olimpija Ljubljana (szlovén) 9-2
3. forduló, F-csoport, Hamar (Norvégia), 2004. november 19-21.
Milano-Torpedo Kazcink Uszty-Kamenogorszk (kazah) 0-0, -Storhamar Dragons (norvég) 5-2, -Szokol Kijev (ukrán) 5-0
HKM ZVOLEN
Kiemeltként vehet részt
a négyes döntőben
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik