Fehérvári koronázás a jégen

Tudósítóinktól TudósítóinktólTudósítóinktól Tudósítóinktól
Vágólapra másolva!
2004.03.15. 22:27
Címkék
Legalább százméteres sor a pénztárnál.Tömött sor.Pedig még több mint fél óra a kezdésig, de erről senki nem akar lemaradni: ünnep van (március 15-e) és ünnepre készül Székesfehérvár.A hokicsapat megkoronázására.A bajnoki címre.
Fantasztikus a hangulat, utoljára talán a magyar–kanadai meccsen voltak ennyien. Az ember a saját szavát nem hallja, amikor kikorcsolyáznak a hazai kedvencek a jégre. Mindenki üvölt. A dunaújvárosi szurkolóknak is megjön a hangjuk, de jóval szerényebben: kevesebben vannak, csendesebbek is. Meg aztán mire tomboljanak, amikor az ellen, az Alba Volán-FeVita már 3–1-re vezet a Borsodi Liga döntőjében, s amennyiben most is nyer, a vége: 4–1 lesz, és azzal minden eldől.
A hazaiak azonnal átveszik az irányítást, pörögnek, támadnak és lőnek amint meglátják Halmosi kapuját. Ki tudja – gondolhatják – hátha most is bizonytalankodik a legutóbbi meccsen potyagólokat kapó újvárosi portás. Nem is gondolkoznak rosszul, mert bizony Halmosi néha mellényúl, néha kijön róla a korong, de Kovács és Palkovics bombájánál még szerencséje van.
Aztán a 7. percben már Fortuna sem segít: Ocskay elenged egy emberes löketet a harmadvonalról, Halmosi lába alatt átcsúszik, ám elsőre mellémegy. A védelem alszik, a korong visszapattan a palánkról, és a tökéletes ütemben érkező Majoross bepofozza azt a kapuba.
Előny a Volánnál.
A Cortina-csapat tovább irányít, ám a lendületet megtöri Rajz kiállítása. Feláll az Acélbikák, Ladányi osztogat, Vargyas pedig nem tölt, csak tüzel.
Mindenhonnan.
Neki van igaza. Negyedjére Budairól kipattan a korong, pontosan Peterdi elé, s a dunaújvárosi 77-esnek nincs nehéz dolga. Egyenlít. A csarnokban átmeneti csend, a jégen pedig nem is átmeneti zavar: az addig magabiztosnak tűnő vendéglátók lába alól kicsúszik a jég, s a játékrész hátralévő részében már nem is találják az addigi ritmust. Nem könnyít a helyzetükön Fodor, aki kiállíttatja magát, ráadásként pedig begyűjt egy tízperces fegyelmit. Miközben ő pihen, a többiek bent a jégen egy újabb lépést tesznek az áhított bajnoki cím felé: a 24. percben ismét Ocskay az előkészítő, ám ezúttal Palkovics ütőjére varázsolja a korongot, ahonnan elemi erővel vágódik a bal alsó sarokba. A hangulat ismét ünnepi, a pályán pedig megnyugodni látszanak a fehér mezesek. Talán túlzottan is, mert időnként már túljátsszák a támadásokat: a 30. percben még a jónál is jobb helyzetet keresnek, közbenyúl egy újvárosi bot, az ellentámadásnál pedig csak Budai elképesztő bravúrjának köszönhetően nem lő gólt Ladányi.
Kiegyenlített a játék.
Dusan Kapusta játékosai tartják a lépést, s ugyan többet van a pakk Halmosi kapujának közelében, nem lehet azt mondani, hogy nagy fölényben lennének az albások. De vezetnek, s nekik ez a lényeg. Már az órát figyelik, mikor mehetnek szünetre: még 10 másodperc, még 8, még 6… Borsos viszont nem ezzel van elfoglalva: észreveszi, hogy Vas bombája kijön Budairól, odakotor és egyenlít.
Na, most már mehetnek pihenőre a csapatok…
Negyven perc után tehát még ha mi sem történt volna, az utolsó felvonásra marad a döntés: aranyünnep vagy túlélés?
Óriási az iram, lehetőségek itt is ott is. Jó a meccs, nagyon jó. A 44. percben Peterdi, a 48.-ban Rusznyák, az 51.-ben Erdősi, az 58.-ban pedig Palkovics hagyja ki a kihagyhatatlant. Lefut a 60 perc, az eredmény nem változik. Jöhet a hosszabbítás, négy a négy ellen. Itt már egyetlen hiba végzetes lehet, nem csoda, ha figyelnek, nagyon figyelnek a jégen lévők. Azért néha Budainak, és valamivel többször Halmosinak is közbe kell avatkoznia, s mivel mindketten hibátlanok, a büntetőkre marad a döntés.
Aranyünnep vagy túlélés?
Rusznyák, ahogy kell, ám odaát Vas lövését védi Budai. A második körben Ocskay egy másodperc alatt három cselt csinál, majd bepasszolja a korongot. Csodaszép volt, de nincs idő gyönyörködni: jön Porkoláb és a kapuvasról kifelé pattan a korong. Fedor egy testcsel után Halmosi lába között lövi be a harmadikat.
Ha Peterdi hibáz, vége…
Peterdi balra cselez, Budai figyel, és egy pillanat múlva már jégen az összes volános: örülnek, tombolnak, a közönség hálás: "Izzik a csarnok, itt a magyar bajnok!" – skandálják a szurkolók, a jégen pedig csúsznak, másznak, bohóckodnak a hokisok. Boldogok.
Az Alba Volán-FeVita megvédte bajnoki címét.

A négy győzelemig tartó bajnoki döntő végeredménye: 4–1 az Alba Volán javára

A mérkőzésről tudósított: Káldor András, Sebastian Tamás, Székelyhidi János és Szűcs Miklós


Mestermérleg
A mezőny legjobbja: Ocskay Gábor

A négy győzelemig tartó bajnoki döntő végeredménye: 4–1 az Alba Volán javára
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik