Franciaország: rasszizmussal vádolják a korábbi Vidi-edzőt, klubja felfüggesztette

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.10.10. 14:41
null
Bernard Casoni (Fotó: Facebook/US Orléans)
A francia harmadosztályú labdarúgó-bajnokságban (Championnat National) érdekelt US Orléans a hivatalos honlapján közölte, hogy a klub belső vizsgálata befejezéséig felfüggeszti vezetőedzőjét, Bernard Casonit. A 2015-ben a Fehérvár FC-nél (akkoriban Videoton FC) is megforduló szakembert az RMC Sport információi szerint a klub játékosai vádolták meg rasszizmussal.

A 62 éves szakember a France Bleu szerint még egy szeptemberi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy neki az feladata, hogy megmutassa a játékosoknak, miben fejlődhetnek.

„Az a dolgom, hogy segítsek nekik megoldani a problémáikat. Ennyi az egész, minden eddigi csapatomnál ezzel foglalkoztam, még Észak-Afrikában is. A mostani játékosaim sem hülyébbek az észak-afrikaiaknál” – fogalmazott Bernard Casoni.

A klubhoz közel álló források szerint Casoninál – aki korábban Marokkóban, Tunéziában és Algériában is edzősködött – visszatérő szófordulat az észak-afrikaiakra való hivatkozás.

Egy, a fent megnevezett forrásnak nyilatkozó játékos szerint Casoni egy másik megnyilvánulása egy augusztusi edzésen történt, ahol a játékosok ötfős csapatokban játszottak egymás ellen. Az egyik ilyen csapatban csak színes bőrű játékosok voltak, ezt pedig Casoni úgy kommentálta, hogy „nekik nincs is szükségük megkülönböztető mezre, hiszen mind feketék”.

További vádakként szerepelt, hogy Casoni állítólag azt kérte a klubvezetéstől, hogy „fehérítsék ki” a keretet. A korábban Fehérváron is dolgozó szakember ezt a sajtó megkeresésére tagadta, állítása szerint csak annyit kért, hogy a a keret etnikai összetétele legyen kiegyensúlyozottabb.

Az Orléans elnöke, Philippe Boutron először védelmébe vette Casonit.

„A ti (a France Bleu újságírói – a szerk.) célotok az, hogy kinyírjátok ezt a klubot. Ti a más dolgainak a szétverésében utaztok, ugyanazt csináljátok, mint ami Cristophe Galtier-vel (a Paris Saint-Germain korábbi mestere, akit ugyancsak rasszizmussal vádoltak) történt. Bernard Casoni tényleg mond félreérthető dolgokat, de ő minden, csak nem rasszista” – szögezte le Boutron.

A klub hozzáállása azután változott meg, hogy a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) etikai bizottsága is napirendre vette az ügyet, majd az orléans-i ügyészség is vizsgálatot indított az ügyben. A 18 csapatos harmadosztály utolsó előtti helyén álló klub közlése szerint Casoni a belső vizsgálat befejeztéig nem foglalkozhat a játékosokkal, helyét a segítői veszik át a kispadon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik