Véres, verítékes és könnyes volt a holland győzelem

Vágólapra másolva!
2012.09.08. 12:01
null
Keményen dolgoztak a hollandok és a törökök is (Fotó: Action Images)
Pénteken elrajtolt a labdarúgó vb-selejtezők európai kvalifikációs sorozata. A D-csoportban Magyarország mellett a hollandok és a románok is győzelemmel kezdtek. Összegyűjtöttük a riválisaink reakcióit a meccsek után.

A nagy esélyes hollandok alaposan megfiatalított védelmükkel és középpályássorukkal megszenvedtek a törökök ellen, akik az első félidőben helyzetek garmadáját rontották el. A házigazda németalföldiek azonban így is győzni tudtak, kihasználva a vendégek két nagy védelmi hibáját.

„Nagyon fontos győzelem volt ez – mondta a találkozó után Louis van Gaal, a hollandok mestere. – Kellemetlen ellenfélnek bizonyultak a törökök, nem arról volt szó, hogy nem vállaltunk ellenük kockázatot, hanem a védelmük volt sokkal jobb a vártnál. Tíz évvel ezelőtt egy döntetlennel kezdtem Amszterdamban, most egy csodálatos győzelmet arattunk. Jóval több helyzetet alakítottunk ki, de amíg be nem lőttük a második gólt, nagyon izgultam. Fiatal játékosaim az első félidőben gyengébben teljesítettek, ám a szünet után feljavultak."

„Az első félidő a törököké volt – ismerte el Wesley Sneijder, a házigazdák karmestere. – Nagyon jók voltak, de mi is sokat hibáztunk. A szünet után feljavultunk, újoncaink is egyre bátrabban játszottak. Vér, veríték és könnyek: ezt hozta számunkra ez a mérkőzés, mentálisan azonban jobbak voltunk, így megérdemelten győztünk."

„Mi tagadás, jobbak is lehettünk volna – ismerte el az egyik fiatal, Bruno Martins Indi. – Egyszer én is óriásit hibáztam, nem hallottam meg a kapusomat, akkora volt a zaj a stadionban, ezért rúgtam kis híján öngólt."

„Nem a legszebb, de győzelem, és ez a lényeg" – foglalta össze frappánsan a lényeget Arjen Robben.

„Úgy kezdtünk, ahogyan elterveztük – így a rengeteg helyzetet elpuskázó, egy lécet is fejelő törökök szövetségi kapitánya, Abdullah Avci. – Nincs mit tenni, ez a mérkőzés elveszett, de a csapat megmutatta, hogy sokra hivatott. A középpályás Selcuk Inant taktikai okokból nem vetettem be, ő sokra hivatott játékos, sok szerepet kap még a közeljövőben. Az észtek ellen győzni kell; most elrontottunk kilenc helyzetet is, ellenük ezt nem engedhetjük meg magunknak."

Hamit Altintop szerint a világ legjobbjai ellen léptek pályára Amszterdamban, és sokszor uralták a találkozót, de a támadások miatt hátul kinyíltak.

„Féltettük a csapatunkat, de végül szűk győzelmet arattunk a törökök fölött – értékelt a vi.nl. – Tartottunk attól, hogy pontot veszítünk az első világbajnoki selejtezőnkön, és nem is hiába álltunk így hozzá. A törökökből hiányzott a pontosság, de a holland győzelem messze nem volt magabiztos, csak Luciano Narsingh hajrábeli találata után vált biztossá."

Ciprian Marica egyölnyi öröme (Fotó: Action Images)
Ciprian Marica egyölnyi öröme (Fotó: Action Images)

A románok a vártnál könnyebben győztek Észtországban, Gabriel Torje és Ciprian Marica találatával.

„Rosszul kezdtünk, szégyenlősen játszottunk, de aztán szereztünk két gólt és nyertünk" – foglalta össze a mérkőzést az onlinesport.ro, azonban volt olyan román szakértő, aki lenézően a rénszarvasokat emlegette az észtekkel kapcsolatban, akik közül szerinte csak Tarmo Kink képes bemutatni egy cselt.

Prosport-kalkulusok
Prosport-kalkulusok

„Maricát sokáig csak rugdosták, de aztán feléledt, és szerzett egy fantasztikus gólt a második félidőben" – így a románok szövetségi kapitánya, Victor Piturca.

„Köszönöm a lehetőséget, és eltettem a mezemet annak, aki pontosan eltalálja az Andorra elleni végeredményt – hirdetett sajátos játékot közösségi oldalán a támadó. – Nagyon örülök a gólomnak, jól rajtoltunk, és éppen úgy történt minden, ahogyan megmondtam a mérkőzés előtt. De nem ez a találkozó volt a legfontosabb, azzal is tisztában kell lenni."

„Az utolsó esély számomra, hogy részt vegyek egy vébén, ezért különösen fontos volt számomra ez a meccs – mondta a karakteres védő, Dorin Goian. – Egyszer sajnos nagyot hibáztam, de a kapusom kisegített."

„Győztünk, az tény, ám el kell ismerni, nagyjából nem sokat tettem a pályán" – fogalmazott önkritikusan Torje.

„Fiatal csapatom nem adott esélyt az észteknek, éppen, ahogyan akartuk – foglalta össze az összecsapást saját szemszögéből a román sajtóban csak professzorként emlegetett Piturca. – Remélem, Andorra ellen telt ház fogad minket odahaza, de koncentrálnunk kell ellenük is, fontos, hogy két kör után hat pontunk legyen. Megnyugtató lesz, főleg, hogy a törököknek biztosan, és a hollandoknak talán kevesebb lesz ennél. Az észtek ellen főleg a második félidőben ment jól, ekkor tértünk át az egyérintős játékra. Nem szoktam senkit sem kiemelni, de ma Maricával kivételt teszek, remekül futballozott."

HOLLANDIA–TÖRÖKORSZÁG 2–0


D-CSOPORT
ÉSZTORSZÁG–ROMÁNIA 0–2 (0–1)
Tallinn. V: Mazics (szerb)
Észtország: Pareiko – Jääger, Morozov, Klavan, Teniste – Dmitrijev – Puri (Kink, 76.), Vassiljev, Vunk (Voskoboinikov, 61.) – Oper, Ojamaa (Lindpere, a szünetben). Szöv. kapitány: Tarmo Rüütli
Románia: Pantilimon – Matel, Chiriches, Goian, Rat – Bourceanu, C. Lazar (Pintilii, 66.) – Torje, Grozav, Cr. Tanase – Marica (Niculae, 85.). Szöv. kapitány: Victor Piturca
Gólszerző: Torje (55.), Marica (75.)
HOLLANDIA–TÖRÖKORSZÁG 2–0 (1–0)
Amszterdam. V: Carballo (spanyol)
Hollandia: Krul – Janmaat (Van Rhijn, a szünetben), Heitinga (Vlaar, 86.), Martins Indi, Willems – Sneijder, Clasie (Fer, 50.), Strootman – Narsingh, Van Persie, Robben. Szöv. kapitány: Louis van Gaal
Törökország:Tolga Zengin – Tunay Torun (Mevlüt Erdinc, 82.), Ömer Toprak, Bekir Irtegun, H. A. Kaldirim – Mehmet Topal, Emre Belözoglu (Nuri Sahin, 60.) – Hamit Altintop, Sercan Sararer (Burak Yilmaz, 70.), Arda Turan – Umut Bulut. Szöv. kapitány: Abdullah Avci
Gólszerző: Van Persie (17.), Narsingh (92.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik