Chile megtörte a 48 éves világbajnoki átkot

Vágólapra másolva!
2010.06.16. 13:18
A Honduras–Chile találkozóval a H-csoportban is megkezdődtek a küzdelmek a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. A dél-amerikaiak megtörték az 1962-es hazai rendezésű vb óta tartó rossz sorozatukat: 1966, 1974, 1982 és 1998, tehát négy világbajnokság zajlott le részvételükkel, de győzelmük nélkül. A tizenhárom mérkőzés után azonban összejött a siker, méghozzá egy remek iramú, sok helyzetet hozó találkozón, amelyen az esélytelenebb Honduras nagy csatára késztette a chileieket.

Szerencsés góllal, de megérdemelten nyert Chile Honduras ellen (Fotó: Action Images)
Szerencsés góllal, de megérdemelten nyert Chile Honduras ellen (Fotó: Action Images)
Szerencsés góllal, de megérdemelten nyert Chile Honduras ellen (Fotó: Action Images)

A csoportban csak 16 órától lép pályára a favorit Eb-címvédő spanyol együttes – Svájc ellen –, a harc papíron a még továbbjutást jelentő második helyért folyt a kvartett első mérkőzésén.

Hamisítatlan latin-amerikai stílusban kezdődött a találkozó: a játékosok technikai képzettségükben bízva a földön próbálták meg járatni a labdát, egészen addig tették ezt, amíg kamikaze módra nem érkezett valaki, és fel nem borította a labdás embert. Márpedig érkezőben rendszerint nem volt hiány. A papírformának megfelelően Chile bizonyult kezdeményezőbbnek, kapura is lőttek, de az igazán gólveszélyes területig nem tudták magukat beverekedni.

Amikor Chile már igazán közel került volna az ellenfél kapujához, az első felvonás közepén hirtelen az addig csupán védekező Honduras is életjelet adott magáról egy gyors kontrával és egy veszélyes szöglettel. A mezőnyben továbbra is nagy volt az iram, a labda gyorsan járt lábról lábra, viszont mindkét csapat azonnal letámadta a labdát birtokló ellenfelet – általában két, de inkább három játékos vette körbe a riválist –, és egy kis keménységért sem mentek a szomszédba, így bizony nehéz volt kibontakozni. Nem is sikerült egyik félnek sem igazán… 

A 35. percben aztán megérdemelten szerzett vezetést a labdát többet birtokló s hatékonyabban támadó Chile: egy jobb oldali beadásra középen nagy lendülettel és jókor érkezett Beausejour, akiről kissé szerencsés módon pattant be a labda a hondurasi kapuba, miután a vele visszazáró és menteni szándékozó védő rúgta rá azt az ötösnél a combjára. (0–1)

A szünetig már nem változott az eredmény, ami igazságosnak mondható, hiszen abszolút mértékben megfelelt a játék képének. Chile játéka kifejezetten tetszetős volt, nem véletlenül masíroztak a selejtezők során.

A második félidőt igen élénken kezdték a csapatok, a nagy felbuzdulást Arturo Vidal lövése zárta le, amellyel megmérte a lelátó szélességét... A rendkívül veszélyes Alexis Sánchez trükkjeivel gyakran „megfirkálta” a hondurasiakat, az 57. percben ki is alakított Chile egy nagy helyzetet, de Jorge Luís Valdivia és Mauricio Isla hiába próbálkozott – ráadásul utóbbi lesről tette ezt. A 62. percben megint jött Sánchez, betört a tizenhatosra, de a jobb szélről elengedett lapos lövése elkerülte a hosszú sarkot. Mindenesetre vele és Valdiviával nem nagyon bírtak a védők...

Két perc múlva a chileiek sem hitték, hogy nem 2–0 áll az eredményjelzőn: egy bal oldali szabadrúgás után Chávez belecsúsztatott a labdába, a hondurasi védő bakiját kihasználva Vidal okosan keresztbe fejelt, Waldo Ponce kapura stukkolt, Noel Valladares pedig csodás reflexszel mentett. Alighanem a vb eddigi legnagyobb mentése volt! Lendületbe jöttek a dél-amerikaiak – bár panasz eddig sem volt rájuk –, sorra alakították ki a helyzeteiket, nagyon érett a második találatuk.

A hajrában Honduras lehetőségeihez és önmagához képest megpróbálkozott az egyenlítéssel, de Chile nemigen engedte a riválist veszélyes területre. A vezetés birtokában a dél-amerikaiak már nemcsak ellenfelükkel, hanem az idővel is játszottak valamelyest: ha már a kétgólos vezetés nem jött össze, őrizték a minimális különbségű sikert jelentő eredményt.

A vége már nem változott, maradt az egygólos chilei győzelem – a Bielsa-gárda megérdemelten nyert, és a megszerzett három ponttal nagy lépést tett a továbbjutás felé. 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik