Az Interpol hétfői közleménye szerint 11 országban több mint 4100 embert vettek őrizetbe, és körülbelül 13.6 millió dollárnak (3.9 milliárd forint) megfelelő készpénzt foglaltak le az illegális ázsiai szerencsejáték-hálózat felszámolását célzó, SOGA elnevezésű akció keretében az Európa-bajnokság ideje alatt.

A hatóságok csaknem négyezer razziát tartottak többek között Kínában – azon belül Hongkongban és Makaón is –, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Malajziában, Szingapúrban, Thaiföldön és Vietnámban, ahol a becslések szerint 649 millió dollár (99.5 milliárd forint) volt az illegális tétek összege.

Csan Lok-ving főfelügyelő
, a hongkongi rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegének vezetője emlékeztetett, hogy a lefoglalt pénz mennyisége alapján az elmúlt években hasonló bűncselekményekkel összefüggésben nem volt ilyen jelentős akció.

A hatóságok telefonközpontokat hallgattak le és tiltott internetoldalakat is figyeltek a kontinenstorna ideje alatt.

„Az illegális szerencsejáték hatalmas nyereséget termel a szervezett bűnözői hálózatoknak, amelyek gyakran korrupcióval, emberkereskedelemmel és pénzmosással is foglalkoznak” – mondta Jim Anderson, az Interpolnak a korrupció és pénzügyi bűncselekmények felderítésére szakosodott egységének vezetője.

Az immár hat SOGA-akció során összesen több mint 12 500 embert tartóztattak le, körülbelül 53 millió dollárnak (15.1 milliárd forint) megfelelő készpénzt foglaltak le, és több mint 3400 illegális szerencsejáték-barlangot zártak be, amelyekben csaknem 6.4 milliárd dollár (több mint 1825 milliárd forint) értékben kötöttek fogadásokat.