Vb 2022: visszabontott stadionok, üres szállodák maradnak Katarban

Vágólapra másolva!
2022.12.21. 08:38
null
A torna végeztével az egyedi kialakítású 974 Stadion felépítéséhez használt konténereket hamarosan kiemelik és újrahasznosítják a szervezők (Fotó: AFP)
A becslések szerint 300 milliárd dollárt költött a világbajnoki rendezésre Katar, és kétséges, hogy ez bármikor megtérül.

 

Vége a világbajnokságnak, minden csapat és az őket kísérő turisták többsége is hazatért, lassan visszaáll az élet a normális kerékvágásba Katarban. A közel-keleti országba a torna miatt az elmúlt egy hónapban több mint 700 ezren utaztak, a rendezés költségei az ndtv.com számításai szerint meghaladták 300 milliárd dollárt, és egyelőre nehéz választ adni a kérdésre: megérte-e az erőfeszítés?

A katariak álláspontja egyértelmű. A pénz nem számított, és büszkék arra, hogy az arab világból elsőként otthont adhattak a világ egyik legrangosabb sporteseményének, amelyet az eddigi legbiztonságosabb és leginkább családbarát világbajnokságnak tartanak. A mérkőzésekre épült stadionok további felhasználására is kész terveik vannak. A döntőnek otthont adó Loszaíli Nemzeti Stadion például közösségi térré alakul az iskolák számára, lesznek benne üzletek, kávézók, orvosi rendelők és sportolási célokat szolgáló helyiségek, az Al-Dzsanub Stadiont visszabontják, és az élvonalbeli Al-Vakra játssza ott a mérkőzéseit, a 974 Stadion építéséhez felhasznált konténereket pedig szétszedik és újrahasznosítják. A nyolc létesítmény átalakítása után fennmaradó mintegy 170 ezer széket a térség fejlődő országai között osztják szét, a stadionok környékét érintő fejlesztések a helyi lakosság kényelmét szolgálják a jövőben.

Távolabbról nézve kevésbé egyértelmű a helyzet. A katariak nagy vágya, hogy fővárosuk, Doha népszerűségben közeledjen Dubaihoz, és a turisták száma hosszabb távon emelkedésnek induljon. A várt 1.2 millió látogatónál eleve százezrekkel kevesebben érkeztek a világbajnokságra, és a külföldiek tömeges távozásával fájóan üresek lesznek a szállodák Katarban, ráadásul a Real Madrid közel-keleti vidámparkja sem az országban, hanem Dubaiban nyitja meg jövőre a kapuit. Meglepő lenne, ha a helyi bajnokság színvonala ugrásszerűen emelkedne, és ugyan a 2005 óta működő elitakadémia, az Aspire Academy már bocsátott ki tehetségeket, a világbajnokságon nyújtott teljesítménye alapján nehéz elképzelni, hogy Katar a 2026-os tornára önerőből kivívja a kvalifikációt, bár a létszámnövelés ebben a segítségére lehet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik