Vb 2022: „Csak Marokkónak lehet esélye megállítani a franciákat”

Vágólapra másolva!
2022.12.14. 18:23
null
Morad Mutauakkil szerint csak Marokkó állíthatja meg Franciaországot (Fotó: Mandiner)
A Mandiner exkluzív interjút készített Morad Mutauakkillal, a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS végrehajtó bizottságának marokkói tagjával, labdarúgó-szakújságíróval a marokkói labdarúgó-válogatott bravúros szerepléséről a katari világbajnokságon.

 

„A marokkói labdarúgás felemelkedése nem szerencsés véletlen eredménye, és nem is ma kezdődött. Hat világbajnokságon vettünk eddig részt 1970-től kezdve, s noha legutóbb Oroszországban is búcsúztunk a csoportkörből, már látszott az a szisztematikus munka, ami elindult Marokkóban a sport és a labdarúgás háza táján a grassroots szinttől kezdve. A marokkói király, VI. Mohammed nagyjából 15-16 évvel ezelőtt készítettet egy átfogó tanulmányt az ország sporthelyzetéről, és egy teljesen új koncepció kidolgozását kérte a szakemberekről, ez az élsport és a persze a futballkultúránk felvirágoztatására helyezte a hangsúlyt.”

A szövetségi kapitány, Valid Regragi munkájáról

„Regragi kiváló szakember, aki nemcsak a szamárlétra minden fokát megjárta mielőtt szövetségi kapitány lett, hanem be is bizonyította, hogy egy klubcsapatnál is képes nagyot alkotni. Nagyon érti a kommunikációt a játékosokkal, közel áll hozzájuk korban és szemléletben is. Eredményes tréner, ezért nagy az elfogadottsága a játékosok körében. Az afrikai Bajnokok Ligáját megnyerte a casablancai Vidad csapatával, és 2012-től sokáig a marokkói válogatott másodedzője is volt, vagyis a nemzeti és a klubfutballt is jól ismeri.”

Asraf Hakimi és Kylian Mbappé párharcáról

„Hakiminál senki sem ismerheti jobban Mbappét, akivel mindennap együtt edz a PSG-nél, és pontosan tisztában van azzal, milyen futballista. Biztos vagyok benne, hogy Asraf kétszáz százalékot nyújt, és felülmúlja a barátját. Érdekes párharc lesz az övék, két bajnoké, mert egyikük sem megalkuvó típus. Ezt Regragi is így gondolja, biztos vagyok benne, hogy Hakimit külön felkészíti Mbappé kikapcsolására, már amennyire ez lehetséges.

A franciák elleni esélyekről

„Most még Regragi és csapata is arra készül, hogy sikerüljön megállítani Mbappéékat. Az egész afrikai kontinenst és a teljes arab világot szeretnék a futballvilág tetejére emelni. (…) Csak Marokkónak lehet esélye megállítania a franciákat!”

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik