Messi újabb góllal és gólpasszal érkezett az aranyküszöbre – Argentína a döntőben!

Vágólapra másolva!
2022.12.13. 19:45
null
Lionel Messi és Julián Álvarez egyaránt gólt szerzett a keddi elődöntőben (Fotó: AFP)
Argentína válogatottja 3–0-ra legyőzte Horvátországot a katari labdarúgó-világbajnokság kedd esti elődöntőjében, és bejutott a vasárnapi fináléba, ahol a Marokkó–Franciaország csata győztese lesz az ellenfele. Julián Álvarez két góllal és egy tizenegyes kiharcolásával oroszlánrészt vállalt az argentin győzelemből, Lionel Messi az említett büntető értékesítésével növelte góljai számát, és gólpasszt is adott. Argentína hatodszor játszhat világbajnoki döntőt.

 

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
ELŐDÖNTŐ
ARGENTÍNA–HORVÁTORSZÁG 3–0 (2–0)
Loszaíl,
Lusail Iconic Stadion, 88 966 néző. Vezette: Orsato (olasz)
ARGENTÍNA:
E. Martínez – Molina (Foyth, 86.), C. Romero, Otamendi, Tagliafico – Enzo Fernández, Paredes (Li. Martínez, 62.), Mac Allister (Á. Correa, 86.) – De Paul (Palacios, 74.) – Messi, Julián Álvarez (Dybala, 74.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
HORVÁTORSZÁG:
Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa (Orsic, a szünetben) – Modric (Majer, 81.), Brozovic (B. Petkovic, 50.), Kovacic – Pasalic (Vlasic, a szünetben), Kramaric (Livaja, 72.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Gólszerző: Messi (34. – 11-esből), J. Álvarez (39., 69.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Lionel Messi kedd este beállította Lothar Mätthaus világbajnoki mérkőzésrekordját, és tudta, hacsak nem sérül meg, nem szabálytalankodik össze magának eltiltást, a hétvégén alkalma nyílik meg is dönteni azt. Nagyon nem volt mindegy persze, hogy annak a bizonyos 26. mérkőzésnek a világbajnoki trófea vagy „csak” a bronzérem lesz a tétje – erről volt hivatva dönteni a horvátok elleni elődöntő.

A remélt állomásra vezető sínhez kedd este egy Argentína számára kedvező váltóállításra volt szükség, a feladat végrehajtása pedig mindenekelőtt magára Messire várt. Az argentin csapatkapitány nem herdálta el erejét, az első húsz percben többnyire a jobb oldalra húzódva figyelte, mire mennek a labdával a horvátok – merthogy többnyire náluk volt.

Modricék kifejezetten szép labdajáratással építették támadásaikat, szögletekig is eljutottak, mintegy igazolták Lionel Scaloni szavait, hogy kiváló csapatot alkotnak, és az argentinok saját térfélen rendre fel-felhúzott kettős védelmi fala is azt bizonyította, hogy a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya nem üres bóknak szánta, amit mondott.

Az első kapura lövés aztán már egy argentin nevéhez fűződött – a 25. percben Enzo Fernández labdáját Dominik Livakovic kivédte –, majd nem sokkal később, a 34. percben a vezetést is megszerezte a Scaloni-csapat, méghozzá Fernández nagyszerű indításának nyomán. Írnánk, hogy a játék addigi képe alapján a semmiből jött a gól, de hát a stratégia nyilvánvalóan ez volt: az albiceleste éppen olyan megugrási lehetőségekre várt, mint amilyennek a végén Julián Álvarez tizenegyest harcolt ki Livakoviccsal szemben. Lionel Messi pedig nem adott esélyt a vb tizenegyesölőjének, óriási erővel a kapu bal oldalába bombázott. 1–0

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

A tizenegyes és a gól külön-külön is megviselte a horvátokat – a stábtagként jelen lévő korábbi kiváló támadó, Mario Mandzukic reklamálásért kapott is egy piros lapot a kispadon –, és a zavarodottságot az argentinok kegyetlenül ki is használták.

A 39. percben a horvátok végeztek el kisszögletet, Marcelo Brozovic beadását Julián Álvarez éppen annyira blokkolta, hogy a lelassuló labdából Nicolás Otamendi támadást tudott indítani, Messi továbbpöccintette, és a saját térfeléről induló Álvarez beszáguldott vele a kapuba. Szó se róla, a Diego Maradona 1986-os vágtáit idéző megiramodás során Álvareznek szerencséje volt, hiszen Josip Juranovicról, majd Borna Sosáról is visszapattant hozzá a labda, de hát aki mer, az nyer. 2–0

Az első játékrész hajrájában akár a harmadik gólt is megszerezhették volna az argentinok, nem tették, így Zlatko Dalic nem reménytelen, hanem csak nagyon nehéz helyzetben tarthatta meg a félidei eligazítást – és frissíthette két emberrel csapatát. Hamar jött a harmadik horvát csere is, Modricék sokat birtokolták a labdát a második játékrész elején, de helyzeteket nem tudtak kialakítani – az első, kaput eltaláló lövésük a 73. percben jött össze.

Addigra a kontraesélyt immár felszabadultan leső argentinok már hárommal vezettek, méghozzá megint a Messi, Álvarez kettősnek köszönhetően: a 69. percben Messi a jobb oldalon alaposan megforgatta a torna egyik nagy felfedezettjét, Josko Gvardiolt, akit talán a nagy rivális tisztelete is tapintatosabbá tett a kelleténél – a horvát mindenesetre nem bántotta az argentin főnököt, aki az alapvonalról visszagurított, Álvarez pedig közelről a hálóba gurított. 3–0

Argentin gólöröm – háromból az egyik (Fotó: AFP)
Argentin gólöröm – háromból az egyik (Fotó: AFP)

 

Az utolsó húsz percre tehát eldőlt a meccs, inkább az argentinok játékában volt benne a negyedik gól, mint a horvátokéban a szépítés, de akár az is összejöhetett volna. A kapitányok már nem taktikai megfontolásból forgatták csapatukat – Scaloni beküldte például az eddig pihentetett Paulo Dybalát –, inkább arra ügyeltek, hogy bizonyos játékosaik megkapják a vastapsos cserét: Álvarez a keddi teljesítményéért, Modric pedig inkább a vb korábbi meccsein nyújtottakért, kicsit a karrierjéért…

Messi – akit még ilyenkor sem szokás lecserélni – megint elvégezte tehát a vezéri feladatokat, és olyan mérkőzésen lehet egyedüli vb-meccsrekorder, amelyiken életében először világbajnok lehet. Argentína a története során hatodszor játszhat vb-döntőt – kétszer nyert (1978, 1986), háromszor veszített (1930, 1990, 2014) –, míg az első félidei néhány perces rövidzárlatukért súlyos árat fizető horvátoknak marad a bronzmeccs a szerda esti Marokkó–Franciaország elődöntő vesztese ellen.

A MÉRKŐZÉS HIVATALOS ÖSSZEFOGLALÓJA A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ!
A MÉRKŐZÉS HIVATALOS ÖSSZEFOGLALÓJA A KÉPRE KATTINTVA MEGTEKINTHETŐ!

 

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

ARGENTÍNA KERETE
KAPUSOK:
1 Franco Armani (River Plate), 12 Gerónimo Rulli (Villarreal – Spanyolország), 23 Emiliano Martínez (Aston Villa – Anglia)
VÉDŐK:
2 Juan Foyth (Villarreal – Spanyolország), 3 Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon – Franciaország), 4 Gonzalo Montiel (Sevilla – Spanyolország), 6 Germán Pezzella (Real Betis – Spanyolország), 13 Cristian Romero (Tottenham Hotspur – Anglia), 19 Nicolás Otamendi (Benfica – Portugália), 25 Lisandro Martínez (Manchester United – Anglia), 26 Nahuel Molina (Atlético Madrid – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 5 Leandro Paredes (Juventus – Olaszország), 7 Rodrigo De Paul (Atlético Madrid – Spanyolország), 8 Marcos Acuna (Sevilla – Spanyolország), 14 Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen – Németország), 16 Thiago Almada (Atlanta United FC – Egyesült Államok), 17 Alejandro „PapuGómez (Sevilla – Spanyolország), 18 Guido Rodríguez (Real Betis – Spanyolország), 20 Alexis Mac Allister (Brighton & Hove Albion – Anglia), 24 Enzo Fernández (Benfica – Portugália)
TÁMADÓK: 9 Julián Álvarez (Manchester City – Anglia), 10 Lionel Messi (csk, Paris Saint-Germain – Franciaország), 11 Ángel Di María (Juventus – Olaszország), 15 Ángel Correa(Atlético Madrid – Spanyolország), 21 Paulo Dybala (AS Roma – Olaszország), 22 Lautaro Martínez (Internazionale – Olaszország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Lionel Scaloni

HORVÁTORSZÁG KERETE
KAPUSOK: 1 Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), 12 Ivo Grbic (Atlético Madrid – Spanyolország), 23 Ivica Ivusic (NK Osijek)
VÉDŐK: 2 Josip Stanisic (Bayern München – Németország), 3 Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), 5 Martin Erlic (Sassuolo – Olaszország), 6 Dejan Lovren (Zenit – Oroszország), 19 Borna Sosa (VfB Stuttgart – Németország), 20 Josko Gvardiol (RB Leipzig – Németország), 21 Domagoj Vida (AEK Athén – Görögország), 22 Josip Juranovic (Celtic – Skócia), 24 Josip Sutalo (Dinamo Zagreb)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 7 Lovro Majer (Rennes – Franciaország), 8 Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), 10 Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), 11 Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), 13 Nikola Vlasic (Torino – Olaszország), 15 Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), 25 Luka Sucic (RB Salzburg – Ausztria), 26 Kristijan Jakic (Eintracht Frankfurt – Németország)
TÁMADÓK: 4 Ivan Perisic (Tottenham Hotspur – Anglia), 9 Andrej Kramaric (Hoffenheim – Németország), 14 Marko Livaja (Hajduk Split), 16 Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), 17 Ante Budimir (Osasuna – Spanyolország), 18 Mislav Orsic (Dinamo Zagreb)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Zlatko Dalic

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik