Francia forma vagy német erőfölény? - válasz 18 órától

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.04. 14:54
null
Valbuena és Müller közül a negyeddöntő végén csak egy örülhet (Fotók: Action Images)
Ma a negyeddöntővel folytatódik a brazíliai világbajnokság, elsőként rögvest egy klasszikussal.

A negyeddöntő leginkább klasszikus párharca a Franciaország–Németország összecsapás, amelyben mindkét fél fel tud sorakoztatni olyan statisztikát, ami mellette szólhat: a franciák mindig legalább elődöntősök voltak, amikor továbbjutottak a csoportkörből, továbbá a német újjáegyesülés óta hatból négyszer legyőzték a riválist, a németek ugyanakkor az igazán nagy vb-meccseket (az 1982-es és az 1986-os elődöntő) megnyerték ellenük. Németország a Portugália elleni meccset leszámítva eddig nem volt olyan meggyőző, mint ami a vb egyik fő esélyesétől elvárható lenne, míg Franciaország talán többet is nyújtott, ennek ellenére nüanszokon múlhat a párharc végkimenetele.

„Franciaország olyan remek képességű játékosokkal rendelkezik, mint Pogba, Benzema vagy Valbuena – nyilatkozta André Schürrle a FIFA honlapjának. – Bármilyen helyzetből képesek gólt szerezni. Tisztában vagyunk az erősségeikkel, de a sajátjainkkal is.”

Schürrle csak 28 percet játszott a németek csoportmérkőzésein, az Algéria elleni nyolcaddöntőben azonban az ő becserélése után kapott erőre a német válogatott. Sokan persze ezek után bekövetelik a Nationalelf kezdőcsapatába.

„Gyerekkori álmom valósult meg azzal, hogy itt vagyok a világbajnokságon Brazíliában. A Franciaország elleni negyeddöntőben meg kell mutatnunk, milyen fából faragtak minket. Mindenki részese szeretne lenni egy ilyen mérkőzésnek. Az esélyeim arra, hogy bekerüljek a kezdőbe, nem lettek rosszabbak” – jelezte Schürrle, hogy ő maga bízik az előrelépésében.

A német csapatnak a portugálok elleni meccs óta bekövetkezett formahanyatlás – otthonról kapott is sok kritikát a Löw-csapat – mellett is vannak problémái, amik az összeállítást érinthetik, több játékos ugyanis meghűléssel küszködik.

MELLETTE – ELLENE

Franciaország
+++
a Lloris vezette védelem az egyik legstabilabb eddig a vb-n; Benzema lubickol a némiképp visszavontabb szerepkörben; Ribéry és Nasri távolléte ellenére jól működik a középpálya
– – – még nem derült ki a vb-n, mire képes hátrányban és nagycsapat ellen; kérdéses, lesz-e olyan játékosa Deschamps-nak, aki „meghosszabbított kézként” tud működni a pályán; sok kulcsember (Benzema, Varane, Pogba, Cabaye, Giroud, Griezmann) az első vb-jén, több az első nagy tornáján szerepel

Németország
+++
váltakozó forma ide vagy oda, a németeké a legtöbb passz (3060) és a legjobb passzpontosság is (84 %) a vb-n; a támadóalakzat gyengélkedése ellenére egyszer sem tűnt úgy, hogy Neuerék bajban lennének; jócskán maradtak tartalékok a csapatban
– – – Müllert, Hummelst és Neuert leszámítva a többiek teljesítménye eddig inkább csak az átlagost közelítette; kiélezett helyzetben ismét kijöhet, hogy Joachim Löw csapata nem tud átlépni az árnyékán; a szabadrúgás-kombinációk jelentős fejlesztésre szorulnak
Így esik ki Brazília, ezért jut tovább Costa Rica esélyleső

„Hét játékos gyengélkedik influenzás tünetekkel. Szerencsére nem súlyos a helyzet, talán a légkondicionálótól, az utazásoktól és a városok közötti hőmérséklet-különbségekből eredhetnek a megbetegedések. Nem akarok ezen drámázni, reméljük, péntekre jobbra fordul a helyzet” – mondta Joachim Löw szövetségi kapitány. A szakvezető nem mondott neveket, de Mats Hummels az Algéria elleni nyolcaddöntőt megfázás miatt hagyta ki (azóta egy strandon fekvős képpel jelezte, hogy ismét százszázalékos), és sajtóhírek szerint Thomas Müller is a betegeskedők közé tartozik.

Eközben a franciák az önbizalmukat erősítik, Paul Pogba például egyáltalán nem fogta vissza magát. „Senkitől sem kell tartanunk, mindegy, ki ellen játszunk, az eddigi eredmények önbizalmat adnak a csapatnak, most már nincs veszítenivalónk” – jelentette ki a Juventus középpályása, aki az első gólt szerezte a Nigéria elleni meccs hajrájában.

„Fantasztikus csapat az ellenfelünk, számos tehetséges labdarúgó alkotja, akik olyanok, mint a gépek. Nem félünk viszont tőlük, hisz most már nincs számunkra megállás – erősített rá honfitársa szavaira Hugo Lloris kapus. – Azzal, hogy Nigéria legyőzésével bejutottunk a legjobb nyolc közé, bármi megtörténhet a folytatásban, attól függetlenül, hogy éppen melyik válogatottat sodorta vagy sodorja utunkba a sors.”

A jó játékosok és a tét tehát adott, és ha a színvonal is megfelelő lesz, alighanem 18 órakor újabb klasszikus születik.

VB 2014
NEGYEDDÖNTŐ
FRANCIAORSZÁG–NÉMETORSZÁG – ÉLŐBEN A NEMZETI SPORT ONLINE-ON

Rio de Janeiro, Maracana Stadion, 18 óra (tv: M1). Vezeti: Pitana (argentin)
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
FRANCIAORSZÁG:
Lloris – Debuchy, Varane, Sakho, Evra – Pogba, Cabaye, Matuidi – Valbuena, Giroud, Benzema. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
NÉMETORSZÁG: Neuer – Lahm, Mertesacker, Hummels, J. Boateng – Kroos, Khedira, Schweinsteiger – Schürrle, Th. Müller, Özil. Szövetségi kapitány: Joachim Löw


SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább a Franciaország–Németország párharcból?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik