Vb 2014: Sampaoli büszke rá, hogy szájkosarat tettek Neymarra

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.28. 22:02
null
A chileiek szerint levették Neymart a pályáról, a végén mégis a brazil csillag hullajtott örömkönnyeket
A chilei szövetségi kapitány büszke rá, hogy levették a pályáról Neymart, míg Júlio Césarral nagyot fordult a világ négy év alatt.

 

Chile hiába küzdött hősiesen a nyolcaddöntőben, tizenegyespárbajban alulmaradt Brazíliával szemben, így nem tudta búcsúztatni a vb házigazdáját. Jorge Sampaoli ezzel együtt nagyon büszke a csapatára.

„Nem tesz boldoggá, hogy így búcsúzunk a világbajnokságtól, de büszke vagyok a játékosaimra, hogy ilyen teljesítményre voltak képesek az egyik favorit ellen – fogalmazott Jorge Sampaoli, a chileiek argentin szövetségi kapitánya. – Különösen arra, ahogyan szájkosarat tettek Neymarra. Néhány játékosom az egészségét is kockára tette, csak azért, hogy képviselhesse a hazáját ezen a tornán... A chileiek büszkék lehetnek a csapatukra, amely a mai teljesítményével bevonult a futballtörténelembe, és ha arra az utolsó percbeli kapufára gondolok, amely mindent megváltoztathatott volna... Nincs más hátra, a következő Copa Américára irányítjuk a figyelmünket, amelyen ugyanolyan produkcióra vágyunk, mint amilyet Brazíliában nyújtottunk.”

„Nagyon fájó így kiesni – kesergett Arturo Vidal, a chileiek középpályása. – Kitűnően játszottunk, mindent beleadtunk. Büszke vagyok a csapattársaim teljesítményére. Egy álomért küzdöttünk, de nem jártunk sikerrel."

„Jelen pillanatban ezer gondolat cikázik a fejemben. Büszkének kell lennünk arra, ahogy ma játszottunk, de most csak ürességet érzek. A legkeményebb riválissal találkoztunk, mégis megvolt az esélyünk a továbbjutásra” – mondta a csapatkapitány, Claudio Bravo.

„Olyan missziót vállaltunk, amelynek a végén világbajnokok akarunk lenni. Ha ígértél valamit, muszáj teljesíteni. És a játékosok éppen ezen dolgoznak – fogalmazott a chileiek legyőzése után Luiz Felipe Scolari, a brazilok szövetségi kapitánya, aki elismeréssel szólt az ellenfél játékáról is. – Ahogy sorakoznak a meccsek, úgy lesznek egyre nagyobbak a próbatételek. Az idei világbajnokság csapatai nagyon kiegyensúlyozottak, és ha elbaltázol egy-két-három helyzetet, ahogyan mi tettük szombaton, fizetned kell érte."

Scolari néhány keresetlen szóval bírálta a chilei kispadon ülők viselkedését („olyanok voltak, mintha háborút viselnénk, be-behatoltak a mi zónánkba, szóval lehet, hogy mi sem leszünk többé udvariasak az ellenféllel"), majd dicsérte Neymart, aki fiatal kora ellenére elbírta a szétlövés jelentette feszültséget, és értékesítette az ötödik brazil tizenegyest.

„Érett futballista. Tizenhét-tizennyolc éves kora óta készen áll a nagy feladatokra. Egyszerű srác, aki imád futballozni. Úgy rúgta be a tizenegyest, mintha csak a strandon futballozna a haverokkal."

Júlio César két tizenegyest is hárított a továbbjutásról döntő párbaj során, így a meccs hőseként vonulhatott le a pályáról.

„Az egyenlítő góljuk után nehézségekbe ütköztünk. Hazai pályán játszunk, és ez hatalmas nyomással jár. Teljesen az érzelmek hatása alatt állok. Csak Isten és a családom tudja, min mentem és megyek keresztül. Nagyon nagy erőt adtak nekem" – mondta Júlio César, aki a 2010-es vb-n a negyeddöntőben búcsúzott a brazil válogatottal a hollandok elleni vereséggel, a legutóbbi szezonban pedig kiszorult a QPR kezdőjéből, és a Toronto FC-nél talált menedéket.

„Négy éve kétségbe esésemben sírtam, most viszont örömömben" – tette hozzá a brazil kapus.

David Luiz lőtte az első tizenegyest, mégpedig hibátlanul.

„Mindig gyakorlom a tizenegyeseket – mondta a brazil védő. – Idővel az ember megtanulja, hogy mindenekelőtt nyugodtnak kell ilyenkor maradni. Köszönöm, Istenem, meg voltam áldva. Lesz időm, hogy összeszedjem az erőmet, százhúsz százalékos állapotba kerülök a következő mérkőzésre! Hozzáértő emberek kezében vagyok, ők segítenek majd nekem ebben. Egy csatát megnyerünk, a háborút azonban még nem."

VB 2014
NYOLCADDÖNTŐ

BRAZÍLIA–CHILE 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 3–2
Belo Horizonte, Estadio Mineirao, 57 714 néző. Vezette: Webb (angol)
BRAZÍLIA
: Júlio César – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Fernandinho (Ramires, 72.), Luiz Gustavo – Hulk, Oscar (Willian, 105.), Neymar – Fred (Jo, 64.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari
CHILE:
Bravo – Silva, Medel (Rojas, 108.), Jara – Isla, Aránguiz, Diaz, Mena – Vidal (Pinilla, 87.) – Alexis, Vargas (Gutiérrez, 57.). Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli
Gólszerző: David Luiz (18.), ill. A. Sánchez (32.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik