Vb 2014: miért esznek lazacot a spanyolok a meccsek előtt?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.26. 14:44
A spanyol labdarúgó-válogatott főszakácsa, Javier Arbizu exkluzív interjút adott Farkas Norbertnek, a Sport Tv utazó riporterének. A beszélgetés során azt is elmondta, mit evett a csapat 2010. július 11-én, a világbajnoki döntő napján, és hogy miért esznek lazacot a spanyolok a meccseket megelőző este. 

Javier Arbizu 20 éve dolgozik a Spanyol Labdarúgó-szövetségnek, ennyi ideje főz a válogatott játékosokra. Az első csapattal öt vb-n és öt Eb-n „szerepelt”, de az ifisták, a futsalosok és a női keret tagjai is az ő főztjét eszik szinte a világ minden táján. Nem vitás, a selección táplálkozási szokásai a legérdekesebbek mindenki számára.

A spanyol válogatott tagjai általában lazacot vacsoráznak a meccsek előtt. Érdekes, hogy minek, pontosabban kinek köszönhető mindez. „Sergio Ramos a mérkőzés előtti estéken lazacot vacsorázott. Ha nem volt lazac, nem érezte jól magát. Minden baja volt. Az orvos megelégelte, hogy az egyiknek ez kell, a másiknak meg más, magához hívott, és így szólt:Idefigyelj, Javier, a meccs előtt kapjon mindenki lazacot vacsorára, zárjuk rövidre ezt a kívánságműsort. Azóta szinte minden meccs előtt lazacot fogyasztanak a spanyol válogatott játékosai” – mondta a főszakács. Olyan sok feszültséget nem okozhatott ez az öltözőben, mert elég jó szériában van a La Roja a lazacevés óta.

2010. július 11-én Hollandia ellen játszott Johannesburgban a csapat, és megnyerték a mérkőzést 1–0-ra. Talán nem kell magyaráznunk, hogy a sikernek köszönhetően világbajnok lett a spanyol nemzeti tizenegy. Javier Arbizu pedig nyugodtan ülhetett a lelátón, mindent megtett a siker érdekében, világbajnok menüt állított össze Iniestáéknak. „Egy fejes salátából, paradicsomból és kukoricából összeállított tállal indítottak. A tonhalat és az olívabogyókat ezúttal kiiktattuk. Ezt követően a spagetti-tészta, a fehér rizs és a burgonyapüré közül választhattak. Egy teljesen naturális, friss paradicsomból készült szószt is készítettünk. Aznap húst is kaptak, száz grammot fejenként. Egy vékonyka kis szeletet. Ezeken kívül volt joghurt és gyümölcs. Ennyi!” – sorolta fel, miből állt a bajnokok ebédje.

A teljes interjút a Fiesztában láthatják ma este 19 órától a Sport1-en, közvetlenül a Dortmund–Napoli BL-mérkőzés előtt. A beszélgetésből kiderül, milyen alapanyagokat használhat, és honnan szerzi be azokat, ki állítja össze a csapat étrendjét, mit ivott Canizares víz helyett, és hogy szabad-e bort innia egy világbajnoknak.

Fieszta, november 26., 19.00, Sport1 HD (élő); műsorvezető: Molnár Mátyás, szakértők: Hajdu Attila és Vincze Ottó

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik