Újabb hét hely kel el a 32 fős világbajnoki mezőnyben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.15. 14:25
null
A spanyolok és az angolok is biztosíthatják helyüket a brazíliai világbajnokságon (Fotó: Action Images – archív)
Egyszer minden véget ér. A klubfutballt kedvelő társadalom legnagyobb örömére, a nemzeti csapatok szimpatizánsainak bánatára a 2014-es világbajnokság selejtezősorozatának végéhez érkeztünk. Szerda este kiderül, hogy mely kilenc ország együttese képviselteti magát biztosan a jövő évi vb-n, valamint az is, hogy kik kényszerülnek pótselejtezőre. De az „öreg kontinensen” túl is rendeznek meccseket, okosabbak leszünk a dél-amerikai és a közép-amerikai, sőt még az afrikai zónát is illetően.

 

MÁR KIJUTOTTAK
EURÓPA:
Belgium, Hollandia, Németország, Olaszország, Svájc
DÉL-AMERIKA: Argentína, Brazília (rendező), Kolumbia
CONCACAF-zóna: Costa Rica, Egyesült Államok
ÁZSIA:
Ausztrália, Dél-Korea, Irán, Japán

BIZTOSAN INTERKONTINENTÁLIS PÓTSELEJTEZŐT JÁTSZIK
Jordánia
(a Dél-amerikai zóna ötödik helyezettjével)
Új-Zéland (a CONCACAF-zóna negyedik helyezettjével)

EURÓPA

Kezdjük a számunkra legérdekesebb, D jelű csoporttal. Mint ismert, a hollandok kijutását már nem fenyegeti veszély, a második helyre azonban matematikailag még három válogatott is odaérhet. A legjobb helyzetben a törökök vannak, akiknek a saját kezükben van a sorsuk (hiszen ők állnak most a második pozícióban), ugyanakkor a legnehezebb feladat is rájuk vár, ugyanis a hollandokat fogadják. A románok az észteket látják vendégül, míg a mieinknek gyakorlatilag csak akkor van esélyük, ha „kitömik” Andorrát – és akkor bízhatunk a vetélytársak botlásában. Tabella »

Az A-csoportban a lényegi kérdések már eldőltek: Belgium vb-résztvevő, Horvátország pótselejtezős, a többiek „elszálltak”. A mai meccseknek a továbbjutás szempontjából már nincs jelentőségük. Tabella »

Ellenben a B-csoportnál izgalmasabb hatost (vagy ötöst) nem találunk. A brazíliai repülőjegyét már korábban megváltó olasz válogatott mögött a második helyre még négy nemzeti csapatnak is van esélye. Bulgária és Dánia 13-13, míg Csehország és Örményország 12-12 pontos. Számolgatni fölösleges, „millióegy” verzió lehetséges, a legnehezebb dolguk mindenesetre az örményeknek van, akik Olaszország vendégei lesznek (érdekes, hogy Örményország idegenben sokkal eredményesebb, mint pályaválasztóként: odahaza csupán egy selejtezőt tudott megnyerni, Bulgáriát győzte le – Málta ellen például kikapott –, vendégként viszont négy selejtezőjéből hármat behúzott). Sorsdöntőnek ígérkezik a Bulgária–Csehország összecsapás, míg a dánok Máltát fogadják. Annak jócskán megvan a veszélye, hogy ez a csoport adja a leggyengébb csoportmásodikat, amely pozíció nem ér pótselejtezőt. Tabella »

MATEMATIKAI ESÉLYÜNK MÉG VAN

A magyar válogatott csoportmásodik, ha nyer Andorra ellen…

…és Törökország kikap Hollandiától, Románia pedig Észtországtól.

…és Törökország döntetlent játszik Hollandiával, Románia nem nyer Észtország ellen, mi pedig legalább 10 góllal legyőzzük Andorrát.

…és Románia döntetlent játszik Észtországgal, Törökország kikap Hollandiától, mi pedig legalább hat góllal megverjük Andorrát.

Minden más esetben a magyar válogatott a másodiknál rosszabb helyen végez.

A második hely minden bizonnyal pótselejtezőt is érne. Ugyanis a B-csoportban, amely jelenleg a leggyengébb csoportmásodikat adja, csak az örmények előzhetik meg a mi csoportunk másodikját, mivel a bolgárok és a dánok maximum 10, a csehek maximum 9 ponttal végeznek ebben az összevetésben, és az örmények is csak akkor végezhetnek 12-vel, ha megverik Olaszországot idegenben.

A mi csoportunkban pedig, feltételezve, hogy Andorrát megverjük, legalább 17 pont kell a második helyhez, azaz a csoportmásodikunk legalább 11 ponttal végez a másodikok versenyében.

Ha mi leszünk azok, 11 pontot viszünk, és akkor nem leszünk a legrosszabb másodikok, ha az örmények nem viszik véghez a lehetetlent Itáliában.

A C-csoporton is hamar továbbléphetünk: a németek csoportelsők, helyük a vb-n immáron megkérdőjelezhetetlen, Svédország pedig készülhet a pótselejtezőre. Az osztrákok, az írek, a kazahok és a feröeriek a vert mezőnyben. Tabella »

Az E-csoport is tartogathat még izgalmakat, hiszen az izlandiak és a szlovénok is harcban állnak a második helyért a már biztos továbbjutó Svájc mögött. A legutóbbi négy vb-selejtezőjét megnyerő Szlovéniára ugyanakkor nem kisebb feladat hárul, mint hogy legyőzze idegenben a csoportelsőt, de legalábbis pontot raboljon Svájcban, és reménykedjen abban, hogy Izland nem nyer Norvégiában. Erre több az esély. Tabella »

Az F-csoportban az első két hely sorsa már eldőlt, a sorrend azonban még nem. A 21 pontos oroszoknak Azerbajdzsánban a döntetlen is elég a vb-részvételhez, míg a portugálok számára csak a győzelem elfogadható hazai közönség előtt Luxemburg ellen. De ha a szbornaja nem kap ki, akkor Cristiano Ronaldóékra újabb két mérkőzés vár… Tabella »

A G-csoportra szintén érdemes lesz odafigyelni, hiszen a „kétcsapatos” versenyfutás utolsó fordulójához érkeztünk. Eldől, hogy a hatost uraló Bosznia-Hercegovina és Görögország közül melyik kvalifikálja magát a vb-re, és melyik lesz érdekelt a novemberi pótselejtezőn. A Dzeko és Ibisevic nevével fémjelzett bosnyákoknak arra kell törekedniük, hogy legalább annyi pontot szerezzenek, mint a görögök, a jobb gólkülönbség ugyanis adott. Ha a mérkőzésenként átlagosan több mint három gólt szerző bosnyákok győznek Litvániában, rövidre zárják a továbbjutás kérdését. A három pontra egyébként minden bizonnyal szükség lesz, mert Görögországnak aligha okoz gondot otthon legyőzni Liechtensteint. Tabella »

Ami a H-csoportot illeti: az angolok sorsa saját kezükben van – ha a Wembleyben megverik a már „elszállt” lengyeleket, ott lesznek Brazíliában. Ha ez mégsem sikerülne, akkor viszont valószínűleg pótselejtezőre kényszerülnek, mert az őket egy pont lemaradással követő ukránok San Marino otthonába látogatnak… Éppen ezért valós esélye már Montenegrónak sincs a csoport második helyének megszerzésére. Tabella »

Az I-csoportban egyszerű a képlet: ha a spanyolok otthon nem kapnak ki Grúziától, kijutnak a világbajnokságra, ha mégis, akkor bízniuk kell abban, hogy a franciák nem győznek legalább két góllal Finnországban. Tabella »

DÉL-AMERIKA

Az argentinoknak nemcsak a továbbjutás, de a zónaelsőség is biztos, és Kolumbiának sem kell már izgulnia, Falcaóék is kijutottak a világbajnokságra. A csoport harmadik és negyedik helyén Ecuador és Chile áll, egyaránt 25 ponttal, ha ők ketten „ikszelnek” egymással, mindketten megváltják a brazíliai repülőjegyüket. A Tippmixpro 1.65-ös oddsot kínál a döntetlenért… Az ötödik helyen álló – és legrosszabb esetben is ebben a pozícióban végző – Uruguay egyébként az argentinokat fogadja, de minden esély megvan rá, hogy még a győzelem esetén sem érhet oda az automatikus vb-részvételt jelentő negyedik helyre – már csak a gólkülönbsége miatt sem. Tabella itt!

CONCACAF-ZÓNA

Az Amerikai Egyesült Államok és Costa Rica már korábban bebiztosította továbbjutását, míg a csoport harmadik helyén álló Hondurasnak idegenben, Jamaica ellen az egy pont is elegendő a kvalifikációhoz. Az interkontinentális pótselejtezőt érő negyedik helyen álló Mexikó Costa Rica otthonában lép pályára, míg a matematikailag még szintén versenyben lévő Panama az USA-t fogadja. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Honduras harmadikként „kisurran” a vb-re, és Mexikó selejtezhet Új-Zélanddal. Tabella itt! »

ÁZSIA

Irán, Japán, Dél-Korea és Ausztrália már kijutott, Jordánia pedig interkontinentális pótselejtezőre készül az egyelőre nem ismert dél-amerikai rivális ellen, amely valószínűleg Uruguay lesz. Adatbank itt!

AFRIKA

A Ghána–Egyiptom összecsapással folytatódik a mindent eldöntő párharcok sora. A Kumasiban rendezendő találkozó 18 órakor kezdődik. Párosítások itt! »

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK, EURÓPAI ZÓNA, KEDDI PROGRAM

D-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–ANDORRA
(tv: M1)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 20.00. Vezeti: Stefanski (lengyel)
Románia–Észtország
Bukarest, Nemzeti Stadion, 20.00. Vezeti: Strahonja (horvát)
Törökország–Hollandia
Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion, 20.00. Vezeti: Olegário Benquerenca (portugál)

A-CSOPORT
Szerbia–Macedónia
Jagodina, Jagodina Stadion, 20.30. Vezeti: Trutz (szlovák)
Belgium
–Wales
Brüsszel, Baudouin Király Stadion, 21.00. Vezeti: Karaszjov (orosz)
Skócia–Horvátország
Glasgow, Hampden Park, 21.00. Vezeti: Hategan (román)

B-CSOPORT
Bulgária–Csehország
Szófia, Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, 20.15. Vezeti: Kassai Viktor
Dánia–Málta
Koppenhága, Parken Stadion, 20.15. Vezeti: Sztavrev (macedón)
Olaszország–Örményország
Nápoly, San Paolo, 20.45. Vezeti: Oliver (angol)

C-CSOPORT
Feröer–
Ausztria
Tórshavn, Tórsvöllur, 20.45. Vezeti: Liani (izraeli)
ÍrországKazahsztán
Dublin, Aviva Stadion, 20.45. Vezeti: Direktorenko (lett)
Svédország–Németország (tv: Sport Klub)
Solna, Friends Arena, 20.45. Vezeti: Collum (skót)

E-CSOPORT
CiprusAlbánia
Nicosia, GSP Stadion, 18.00. Vezeti: Bebek (horvát)
Svájc–
Szlovénia
Bern, Stade de Suisse, 20.00. Vezeti: Kuipers (holland)
NorvégiaIzland
Oslo, Ullevaal Stadion, 20.00. Vezeti: Tagliavento (olasz)

F-CSOPORT
Azerbajdzsán–
Oroszország
Baku, Bakcell Arena, 19.00. Vezeti: Mazsics (szerb)
IzraelÉszak-Írország
Tel-Aviv, Ramat Gan Stadion, 19.00. Vezeti: Duhamel (francia)
Portugália–Luxemburg
Coimbra, Estádio Cidade de Coimbra, 19.00. Vezeti: Bülent Yildirim (török)

G-CSOPORT
Litvánia–Bosznia-Hercegovina
Kaunas, Darius és Girenas Stadion, 19.00. Vezeti: Zwayer (német)
Görögország–Liechtenstein
Pireusz, Karaiszkakisz Stadion, 19.00. Vezeti: Kovarík (cseh)
Lettország–Szlovákia
Riga, Skonto Stadion, 20.10. Vezeti: Aranovszkij (ukrán)

H-CSOPORT
Montenegró–Moldova
Podgorica, Podgorica Stadion, 21.00. Vezeti: Schörgenhofer (osztrák)
San Marino–Ukrajna
Serravalle, Stadio Olimpico, 21.00. Vezeti: Lechner (osztrák)
Anglia–Lengyelország (tv: Sport1)
London, Wembley, 21.00. Vezeti: Skomina (szlovén)

I-CSOPORT
Spanyolország–Grúzia
(tv: Sport2)
Albacete, Carlos Belmonte Stadion, 21.00. Vezeti: F. Meyer (német)
Franciaország–Finnország
Párizs, Saint-Denis, Stade de France, 21.00. Vezeti: Kukulakisz (görög)

A CSOPORTOK ÁLLÁSÁT ÉS A KORÁBBI EREDMÉNYEKET ITT TEKINTHETI MEG!

SZABÁLYOK

A második helyezett csapatok kiszámításánál nem veszik figyelembe a csoporthatodikok elleni eredményeket. Fontos különbség az Eb-selejtezők lebonyolításával ellentétben az, hogy pontazonosság esetén itt nem az egymás elleni eredmény dönt először. A besorolást segítő mutatók sorrendben: 1. gólkülönbség, 2. több szerzett gól, 3. egymás elleni eredmény. Ha ezek alapján is holtverseny van, az érintettek semleges pályán, egy extra mérkőzésen döntenek a továbbjutásról (90 perc, döntetlen esetén hosszabbítás, tizenegyesek).

A 2. helyezettek összevetésének eldöntésére használt mutatók: 1. Több szerzett pont, 2. Jobb gólkülönbség, 3. Több szerzett gól, 4. Több idegenben szerzett gól, 5. Fair Play-mutató, 6. Sorsolás

AZ EURÓPAI CSOPORTMÁSODIKOK
G Görögország 8 6 1 1 9– 4 19
H Ukrajna 8 4 3 1 12– 4 15
F Portugália 8 4 3 1 15– 8 15
I Franciaország 7 4 2 1 12– 6 14
C Svédország 7 4 2 1 12– 8 14
E Izland 7 4 1 2 14–13 13
A Horvátország 7 3 2 2 9– 6 11
D Törökország 7 3 1 3 9– 7 10
B Bulgária 7 1 4 2 6– 7 7


CONCACAF-ZÓNA, 4. (UTOLSÓ) CSOPORTKÖR, 10. (UTOLSÓ) FORDULÓ
Costa Rica–
Mexikó szerda, 3.30
JamaicaHonduras szerda, 3.30
Panama–Egyesült Államok szerda, 3.30

A CSOPORT ÁLLÁSÁT ÉS KORÁBBI EREDMÉNYEIT ITT TEKINTHETI MEG!

DÉL-AMERIKAI ZÓNA, UTOLSÓ JÁTÉKNAP
Paraguay–Kolumbia szerda, 1.30
Uruguay
Argentína szerda, 1.30
ChileEcuador szerda, 1.30
Peru–Bolívia szerda, 4.15

A ZÓNA ÁLLÁSÁT ÉS KORÁBBI EREDMÉNYEIT ITT TEKINTHETI MEG!

AFRIKAI ZÓNA, 3. (UTOLSÓ) SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉS
Ghána–Egyiptom
18.00

A KORÁBBI EREDMÉNYEKET ITT TEKINTHETI MEG!

KI UTAZIK BIZTOSAN BRAZÍLIÁBA? ITT MEGTEKINTHETI A MÁR KORÁBBAN KIJUTÓ CSAPATOK ADATLAPJÁT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik