Keresett légiósok, menetelő kupacsapatok - román helyzetkép

Vágólapra másolva!
2013.08.06. 20:18
null
Márciusban döntetlennel távoztak a románok Budapestről, szeptemberben nyerniük kell otthon (Fotó: Szabó Miklós, archív)
A magyar labdarúgó-válogatott napra pontosan egy hónap múlva, azaz szeptember hatodikán lép pályára a sorsdöntőnek vélt világbajnoki selejtezőn Románia ellen. Ha az Egervári-csapat nem szerez pontot a bukaresti találkozón, minden bizonnyal búcsút inthet a pótselejtezős helyezésnek. De hogy áll a román válogatott felkészülése? Milyen formában vannak a játékosok? Helyzetjelentés Victor Piturca legénységéről.

A világbajnoki selejtező D-csoportjában a százszázalékos Hollandia mögött Magyarország a második 11 ponttal, Románia egy ponttal lemaradva a harmadik pozícióban tanyázik hat fordulót követően. A szeptemberi, bukaresti találkozó sorsdöntő lehet, hiszen ha valamelyik csapat begyűjti a három pontot, lépéselőnybe kerül.

A románok sorsolása ráadásul egy fokkal könnyebbnek tűnik a hátralévő négy fordulóban: Piturca csapata a mieink elleni csata után Törökországot fogadja (melyet idegenben legyőzött), majd Andorrába utazik és végül Észtországot látja vendégül. A magyar válogatott a bukaresti túra után Észtországot fogadja, aztán Hollandiába látogat, október 15-én pedig az Andorra elleni hazai összecsapással zárul a sorozat.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 20– 2 +18 18
2. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 13– 8 +5 11
3. Románia 6 3 1 2 10–10 0 10
4. Törökország 6 2 1 3 7– 7 0 7
5. Észtország 6 2 4 3– 9 –6 6
6. Andorra 6 6 0–17 –17 0

KÖNNYŰ MECCS A TRINIDADIAK ELLEN, STAGNÁLÁS A VILÁGRANGLISTÁN

A román válogatott a március végi, Hollandia elleni idegenben elveszített vb-selejtező (4–0) óta egyszer lépett pályára (ahogy az Egervári-csapat is, mely Kuvaitot győzte le). Az ellenfél a FIFA világranglistáján jelenleg 87. Trinidad és Tobago volt, a négy nullás román siker letéteményese Ciprian Marica volt, aki mesterhármast ért el a találkozón. A jelenleg klub nélküli támadó triplája mellett Daneil Cyrus egy öngóllal segítette szomszédunkat, mely a Lobont – Matej, Gaman, Goian, Rat – Grigore, Torje – Lazar, Chitu, Stancu – Marica összeállításban lépett pályára.

Ha már világranglista: a magyar válogatott februárban 33. volt, a románok a 31. pozícióban tanyáztak. A fordulat áprilisban következett, amikor szomszédaink három helyet rontottak, és mögénk kerültek. Azóta őrizzük ezt a fórt, a mieink jelenleg a 32. helyen találhatóak a rangsorban, a román válogatott pedig közvetlenül mögöttünk (augusztus 8-án változhat a helyzet, akkor ugyanis frissül a világranglista).

LÉGIÓSOK A TOPLIGÁKBÓL, KÉT ÚJONC A KERETBEN

Victor Piturca szövetségi kapitány a légiósoknak már kiküldte a meghívót a jövő hét szerdai (augusztus 14.), Szlovákia elleni hazai felkészülési mérkőzésre, mely az utolsó erőpróba lesz a mieink elleni vb-selejtező előtt (a magyar válogatott Csehországgal hangol).

Tizennégy Románián kívül játszó futballista került a keretbe, akik rendre első osztályú klubokban keresik kenyerüket, tízen közülük topligás csapatban. Összehasonlításképp: a magyar válogatott Csehország elleni keretében is 14 légiós van, ám mindössze ketten játszanak valamely európai topligában, Szalai Ádám (Schalke) és Laczkó Zsolt (Sampdoria). Hat légiósunk élvonalbeli alakulatnál szerepel, hatan pedig másodosztályúnál.

Nézzük előbb a románok két újoncát. Constantin Nica a nyáron a Dinamo Bucuresti-től az olasz élvonalbeli Atalantához szerződött, a bergamóiak több mint másfél millió eurót fizettek a 20 éves jobbhátvédért. Nica alapember volt a bukaresti csapatban, a legutóbbi szezonban 23 tétmeccsen lépett pályára. Szintén debütálhat a nemzeti tizenegyben Claudiu Keserü. A 26 éves csatár is a nyáron váltott klubot, a francia első osztályú Bastia szerződtette. Keserüre érdemes odafigyelni, hiszen a magunk mögött hagyott idényben 32 bajnokin 17-szer talált a hálóba a szintén francia Angers (II. o.) színeiben.

MARICA: ARSENAL?

Egy másik válogatott csatár, Ciprian Marica sorsa is kérdéses egyelőre. A 27 éves játékos távozott a Schalkétól, ingyen igazolhatóvá vált, és a hírek szerint az Arsenalban köthet ki. Legalábbis erről beszélt ügynöke, Giovani Becali a Libertatea nevű lapnak, mondván, a felek álláspontjai nagyon közel járnak egymáshoz. A Lazióval és a Sahtar Doneckkel is hírbe hozott támadó olcsó megoldás lenne a londoniak számára, hiszen állítólag évi kétmillió eurós fizetést kér.

A román futballisták egyre felkapottabbak Európában, Nica és Keserü mellett több példát is találunk erre a válogatott keretben. Ott van például Gabriel Torje, a 23 éves temesvári születésű szélső a nyáron visszatért a Granadától az Udineséhez kölcsönjátéka után, és máris bejelentkezett érte az orosz Kubany Krasznodar. Bogdan Stancu, a 26 éves csatár maradt Törökországban (a Genclerbirligihez igazolt), annak ellenére, hogy a hírek szerint a Werder Bremen is kinézte magának. De említhetnénk Marius Alexét is, aki Nicához hasonlóan a bukaresti Dinamót hagyta ott az olasz Serie A újonca, a Sassuolo kedvéért.

Ciprian Marica már nincs a Schalkénál, klubot keres – talán az Arsenalban köt ki (Fotó: Reuters, archív)
Ciprian Marica már nincs a Schalkénál, klubot keres – talán az Arsenalban köt ki (Fotó: Reuters, archív)

És akkor még nem is írtunk azokról a kerettagokról, akik a román bajnokságban pallérozódnak, de már más bajnokság felé kacsintgatnak. Ilyen többek között Dan Nistor, a Pandurii középpályása, akit a Borussia Mönchengladbach szemelt ki állítólag, a Petrolul Ploiesti tehetséges balszélsője, Gheorghe Grozav pedig a hírek szerint a Málaga érdeklődését keltette fel.

A transfermarkt.de adatai alapján a román keret összértéke közel 41 millió euró, a legértékesebb játékos Gabriel Torje (négymillió euró). Az átlagéletkor itt-ott 27 év, a legfiatalabb tagja a válogatottnak Constantin Nica a maga 20 évével, a legrutinosabb pedig az AS Roma 35 éves kapusa, Bogdan Lobont. A legtöbb válogatottsággal a jelenlegi csapatban Razvan Rat (87) rendelkezik.

Összehasonlításképp: a magyar nemzeti együttes piaci értéke 31.5 millió euró, az átlagéletkor 26.5 év, a legrutinosabb és legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos Király Gábor: a 37 éves kapuvédő 89 alkalommal ölthette magára a címeres mezt. A legfiatalabb futballistánk a keretben Kovács István, a Videoton 21 éves középpályása.

LÉGIÓSOK A ROMÁN KERETBEN
Kapus: Bogdan Lobont (AS Roma, olasz)
Védők: Dorin Goian (Aszterasz Tripolisz, görög), Constantin Nica (Atalanta, olasz), Paul Papp (Chievo), Razvan Rat (West Ham United)
Középpályások: Aurelian Chitu (Valenciennes, francia), George Florescu (Dinamo Moszkva, orosz), Costin Lazar (PAOK, görög), Alexandru Maxim (VfB Stuttgart, német), Banel Nicolita (Saint-Étienne, francia), Gabriel Torje (Udinese, olasz)
Támadók: Marius Alexe (Sassuolo, olasz), Claudiu Keserü (Bastia, francia), Bogdan Stancu (Genclerbirligi, török)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A CSEHORSZÁG ELLENI MÉRKŐZÉSRE
Kapusok: Bogdán Ádám (Bolton Wanderers), Király Gábor (1860 München), Megyeri Balázs (Olympiakosz)
Védők: Fiola Attila (MVM Paks), Guzmics Richárd (Haladás), Juhász Roland (Videoton FC), Kádár Tamás (DVTK), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Laczkó Zsolt (Sampdoria), Mészáros Norbert (DVSC-Teva), Vanczák Vilmos (Sion)
Középpályások: Elek Ákos (DVTK), Hajnal Tamás (Ingolstadt), Koman Vladimir (FK Krasznodar), Pintér Ádám (Real Zaragoza), Varga József (Middlesbrough)
Támadók: Böde Dániel (FTC), Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Kovács István (Videoton FC), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Szabics Imre (Sturm Graz), Szalai Ádám (Schalke 04), Varga Roland (Győri ETO)

NEMZETKÖZI KUPASZEREPLÉS

Fájó ponthoz érkeztünk, de nem mehetünk el szó nélkül mellette: a nemzetközi kupaszereplés. A magyar csapatok egyike sincs már harcban (a Győri ETO a Bajnokok Ligája-, a DVSC, a Honvéd és a Videoton pedig az Európa-liga selejtezőjéből búcsúzott), a román klubok viszont még egytől egyig talpon vannak. A bajnok Steaua Bucuresti a BL-ben vitézkedik, a harmadik selejtezőkörben 2–0-ra nyert a Dinamo Tbiliszi otthonában, így a mai visszavágón könnyedén besétálhat a rájátszásba.

Az Európa-ligában az NB I-hez hasonlóan három csapat képviseli a román bajnokságot: az Astra Giurgiu, a Petrolul Ploiesti és a Pandurii. Az Astra három egyre nyert a párharc első felvonásán a Trencín otthonában, megnyugtató előnyt szerezve a trencséni egylet ellen. A Petrolulnak szívósabb ellenfél jutott a Vitesse személyében, az első felvonáson Ploiestiben 1–1-es döntetlen született, így Hollandiában nehéz dolga lesz a havasalföldi gárdának. A Pandurii a Petrolulhoz hasonlóan egy hazai 1–1-gyel kezdett, méghozzá az izraeli Hapoel Tel-Aviv ellen.

VITÁK A SZÖVETSÉGNÉL

Hűvös szelek fújnak a román szövetség (FRF) háza táján. Victor Piturca állítólag zokon vette, hogy Laurentiu Reghecampf, a Steaua Bucuresti vezetőedzője azt állította, a játékosai még nem állnak készen a válogatott szereplésre. A fővárosi csapat trénerét a prosport.ro szerint érzékenyen érintette a téma, mivel a szövetségi kapitány szerinte egy nagyon fontos meccs (a Dinamo Tbiliszi elleni BL-selejtező) előtt feszeget ilyen kényes kérdéseket. Sőt, Reghecampf némi iróniával megjegyezte, hogy az is előfordulhat, hogy nem lesznek Steaua-játékosok a román válogatottban.

A hírek szerint Mircea Sandu, az FRF elnöke találkozót szervezett Valeriu Argasealával, a Steaua elnökével és Mihai Stoicával, a bukaresti klub menedzserével, hogy rendezze a félreértést Piturca és Reghecampf között. Hogy sikerrel jár-e, az kiderül a Szlovákia elleni felkészülési meccs teljes keretének kihirdetésekor.

A balhés Adrian Mutu válogatottbeli szereplését továbbra is homály övezi. Az Ajaccio csatára nemrégiben egy személyes ügy miatt összetűzésbe keveredett Piturcával, aminek eredményeként a budapesti vb-selejtezőn még gólt szerző csatár Hollandiában már a kispadon találta magát, majd a Trinidad és Tobago elleni felkészülési meccsre már meghívót sem kapott. Nem bánnánk, ha az egy hónap múlva rendezendő vb-selejtezőn is „eltekintene” a kapitány a játékától...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik