Indul a Nagy Brazil Fájdalomcsillapító Hadművelet

Vágólapra másolva!
2013.06.19. 14:29
null
Hulk, Neymar, Oscar – nekik például nagyon fájt Mexikó londoni diadala (Fotó: Reuters)
Miközben egyre gyakoribbak a tüntetők–rendőrség összecsapásokról szóló brazíliai hírek, szerdán ismét lesz futball is a Konföderációs Kupán: a házigazda Brazília Mexikót fogadja a tavalyi olimpiai finálé „visszavágóján", míg Olaszország Japánnal csap össze. A brazilok és az olaszok akár biztossá is tehetik az elődöntőbe jutásukat.

 

A szerdai Brazília–Mexikó mérkőzés érdekessége, hogy sokan a 2012-es olimpiai döntő visszavágójának tekintik. Londonban meglepetésre a közép-amerikai alakulat nyert 2–1-re, így érthető módon Luiz Felipe Scolari együttesét fűti inkább a bizonyítási vágy.

„Nem mondanám, hogy elszorul a torkom, ha eszembe jut a tavalyi mérkőzés – utasította el a „revánsértelmezést” Marcelo, aki a brazilok hátvédjeként végig játszott augusztusban a Wembleyben. – Természetesen nem felejtem el, és el kell ismerni, nagyon szomorú pillanat volt a játékosoknak és az országnak. Mindmáig nehéz megmagyarázni, mi volt a kudarc valódi oka. Akkor is megtapasztaltuk, amit egyébként is tudtunk: a mexikóiaknak kiváló játékosaik vannak. A szerdai mérkőzés közeledtével azonban nem árt hangsúlyozni, valószínűleg ők is ugyanezt mondják ránk.”

Az olimpiai finálé résztvevői közül 14-en léphetnek pályára a szerda esti fortalezai meccsen: a mexikói aranyérmesek közül nyolcan, a bennük bujkáló fájdalom csillapítására törekvő brazilok részéről – akiket akkor még nem Scolari, hanem Mano Menezes irányított – hatan (köztük Neymar, Oscar és Lucas).

Jelentős különbség a londoni mérkőzéshez képest, hogy Brazília ezúttal szinte egy teljes stadionnyi szurkolót tudhat majd maga mögött, és nem elhanyagolható eltérés az sem, hogy a két csapat korántsem azonos lelkiállapotban lép pályára – a tavaly nyáron meglehetősen felszabadult Mexikó ugyebár most nem nagyon hibázhat.

A recifei olasz–japán mérkőzés különlegessége, hogy az ázsiai válogatott szövetségi kapitányi posztját egy olasz szakember, a korábban a Milant, a Juventust és az Internazionalét is edző Alberto Zaccheroni tölti be.

ZACCHERONI TISZTELETBŐL NEM ÉNEKLI A HIMNUSZT

Az ázsiai szigetország iránti tiszteletből nem énekli az olasz himnuszt Alberto Zaccheroni, a japánok olasz szövetségi kapitánya.
„Különleges meccs lesz, amelyen nem ellenfelekkel, hanem barátokkal találkozom – mondta a 60 éves szakvezető. – Az olasz himnuszt azonban nem fogom énekelni, mert tisztelem azt az országot, amelyik rám bízta a válogatottját.”
Zaccheroni 2010 óta irányítja az ázsiai együttest, előtte csak hazájában edzősködött, kilenc élvonalbeli csapatnál.

„A japánok egy nappal többet pihenhettek, ez aprócska előny, plusz ott áll az élükön Alberto, aki kiválóan ismer bennünket – vezette fel a meccset Cesare Prandelli, az olaszok szövetségi kapitánya. – Biztos vagyok benne, hogy alaposan megdolgoztat majd bennünket, kíváncsian várom, milyen stratégiát alkalmaz.”

Japán eddig háromszor találkozott európai csapattal a Konföderációs Kupán, és mindig egygólos eredmény született: 2001-ben és 2003-ban a franciák ellen vereség (0–1, 1–2), 2005-ben a görögök ellen győzelem (1–0) került a jegyzőkönyvbe.

„Papíron egyértelműen Olaszország az esélyes, de van olyan, hogy a jobbik csapat rossz napot fog ki. Ebben az esetben készen kell állni arra, hogy magunkhoz ragadjuk a kezdeményezést” – adott ízelítőt keleti bölcsességéből Alberto Zaccheroni, aki nyilvánosan figyelmeztette csapatát: ha az első percekben megint olyan félénk játékot tapasztal, mint a brazilok ellen, könyörtelenül „belenyúl a meccsbe”.

Prandelli kettő-négy változtatást helyezett kilátásba a Mexikó elleni kezdőcsapathoz képest; az olasz szaksajtó nem lepődne meg, ha Christian Maggio és Alberto Aquilani bekerülne a kezdőbe Ignazio Abete, illetve Claudio Marchisio helyére.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA, BRAZÍLIA
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-csoport
Fortaleza:
Brazília–Mexikó, 21.00 (m1, élő). Vezeti: Webb (angol)
Recife: Olaszország–Japán, 24.00 (m1, élő). Vezeti: Abal (argentin)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Brazília 1 1 3–0 +3 3
2. Olaszország 1 1 2–1 +1 3
3. Mexikó 1 1 1–2 –1 0
4. Japán 1 1 0–3 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik