Újságíró honfitársa vigasztalta az öngólt vétő Vertonghent

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.02. 11:11
Jan Vertonghen (5) balra összetört a meccs után (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, a francia labdarúgó-válogatott Jan Vertonghennel öngóljával ejtette ki Belgiumot az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. A külföldi lapok a belgák kapcsán elsősorban a peches védőről, Kevin De Bruynéről és Romelu Lukakuról cikkeztek, míg az egyik belga tudósító beszámolt az élményeiről.

Az újságíró Ruben Van Gucht odament az összetört és könnyeivel küszködő Jan Vertonghenhez, és átölelte őt. Megjegyezte, nem látta rajta annak a jelét, hogy ez lett volna az utolsó mérkőzése a válogatottban, vagy hogy ezután visszavonulna.

„Nagyon szomorúak voltak. Különösen Vertonghen, aki sírt is, és rendkívül csalódott volt – mesélte Van Gucht. – Amikor egyedül volt a játékoskijáróban, odamentem átölelni őt, és mondtam neki, hogy még a legrosszabb dolgok is elmúlnak. Bár nem tudom, hogy ezzel tudtam-e neki segíteni. Nem érdemelte meg, hogy ez történjen vele. Ez a kép róla örökre belém égett.”

A NEMZETKÖZI SAJTÓ ÍRTA

A belgák kiesése után a brit Telegraph elsősorban Jan Vertonghennel foglalkozott. Megjegyezték a 37 éves védő az utolsó nagy tornáján szerepelt, jól játszott, de peches volt, hogy róla pattant be a labda. A belgák nem akartak beleesni a franciák csapdájába, a biztonságra törekedtek. Nem volt látványos a játék, de az Eb egyenes kieséses szakasza a túlélésről szól, ha egy csapatban nincs meg a nagy minőség. Kevin De Bruyne kapcsán megjegyezték, hogy visszafogottabb volt, de mindig jól helyezkedett, a legtöbbet futotta és rajta nem múlt semmi.

A holland Algemeen Dagblad szerint nem láthattunk izgalmas mérkőzést, amelyet végül egy megpattanó labda döntött el. Az első félidő egyáltalán nem hozta azt, amit várni lehetett, csak a szünet után lett egy kicsit izgalmasabb a meccs. De Bruyne tovább lőhette volna a belgákat, de Mike Maignan védett. Mikor már úgy tűnt, jön a hosszabbítás, Randal Kolo Muani eldöntötte a továbbjutást.

A holland NOS azzal kezdte, hogy a torna előtt a világranglistán második helyen álló franciák és a harmadik helyen álló belgák is nehezen tudtak továbbvergődni a csoportjukból, és mindketten a második helyen tették meg ezt. A belgák felállása egy kis izgalmat vetített előre, de hiába reménykedhettünk, a játék ettől nem lett jó. A belgák egy kontrában bízhattak, De Bruynének volt egy gólszerzési lehetősége, de Maignan védett. Aztán pillanatokkal később jött a franciák gólja.

A szintén holland Voetbal International megjegyezte, hogy Kolo Muani volt a negatív hős a katari vb-döntőben, amikor a hosszabbításban ziccert rontott, most viszont ő lőtte tovább a franciákat. A tét pedig rányomta a bélyegét a színvonalra.

A francia L’Équipe is elismerte, hogy nem volt jó mérkőzés, mivel a két csapat elsősorban a stabilitásra törekedett, míg Vertonghen öngólja a legkegyetlen lezárása volt az összecsapásnak. Belgium a nagy tornákon Franciaország elleni öt meccséből egyet sem tudott megnyerni. Lukaku kapcsán azt írták, nagy csalódás volt az ő teljesítménye. Az első félidőben láthatatlan volt, William Saliba ellen elvesztette a párharcait, a végén pedig Maignan védte a lövését.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik