Lamine Yamal nem adhat egyedül interjút az Eb-n

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.04. 13:49
Lamine Yamal (Fotó: Getty Images)
A spanyol válogatott Lamine Yamal a labdarúgó Európa-bajnokság egyetlen kiskorú játékosa, így – a hatályos spanyol és német törvényekkel összhangban – az ő Eb-szereplése számos extra prodecúrát és protokollt eredményez a spanyol szövetség (RFEF) berkein belül – hívja fel a figyelmet a Marca.

Kezdésképp a játékos szüleinek egy jókora adag engedélyt és felhatalmazást kellett aláírniuk (úgy a spanyol szövetség, mint az UEFA irányába), hogy Yamal szülői kíséret nélkül külföldre utazhasson a válogatottal.

A spanyol válogatott – az Eb-n egyedüliként – megkönnyíti, hogy az újságírók egyéni interjúkat készíthessenek a játékosokkal, de Yamalra itt is külön szabályok vonatkoznak: a 16 éves játékos csak kísérő (ezt a szerepet általában a válogatott szóvivője, Nuria Martínez tölti be) társaságában adhat interjút. A meccs után az ún. „vegyes zónában” sincs egyedül a Barca szélsője, itt rendszerint Rafa Zapatero, az RFEF kommunikációs stábjának a tagja van vele. Mindez azért történik, mert a törvények szerint egy kiskorút tilos egyedül hagyni egy felnőttel – így például ha Luis de la Fuente szövetségi kapitány, négyszemközt akar beszélni Yamallal, csak egy tanú előtt teheti meg ezt.

Lamine Yamal iskolai kötelezettségeiről már esett szó, de a spanyol csapat pszichológusa szerint (dacára annak, hogy nem rajong a könyvekért) az Eb ideje alatt sikeresen letette a 16 évesek számára kötelező ESO-vizsgákat (nem összetévesztendő az érettséginek megfelelő Bachilleratóval, amelyet 18 évesen kell letenni és nem kötelező).

A 16 éves szélső Nico Williamshez fűződő barátsága közismert, Yamal a bilbaói szélső hatására mindenhová csuklyás felsőben utazik, miközben folyamatosan piszkálják egymást 21 éves társával. A Marca szerint ezzel együtt van egy dolog, amitől Yamal nagyon nincs elragadtatva, ez pedig a konditerem látogatása. A spanyol válogatotthoz közeli források szerint a fiatal szélső a súlyzók emelésével szemben a pályán megélt szabadságot és a cselezést kedveli, mert ilyenkor még „gyereknek érezheti magát”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik