Diogo Costa: Valószínűleg ez életem legjobb meccse

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.02. 07:24
Diogo Costa élete legjobb meccsét játszotta Szlovénia ellen (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a portugál válogatott Szlovéniát tizenegyespárbajban legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Cristiano Ronaldóék továbbjutásának fő letéteményese a három tizenegyes mellett a ráadásban Sesko ziccerét is védő Diogo Costa volt, aki úgy véli, ez volt élete legjobb mérkőzése.

„Amikor a hosszabbításban védtem Sesko helyzetét, olvastam a testbeszédét és így tudtam segíteni a csapatnak. Valószínűleg ez életem legjobb mérkőzése. Csak arra koncentráltam, amit tennem kell. Bíztam magamban. Természetesen elemeztük a tizenegyeseket, de a játékosok változtathatnak. Nagyon boldog vagyok, hogy segíthettem a csapatnak” – idézte az UEFA honlapja a kapust, aki a tizenegyespárbajban a szlovénok mindhárom lövését védte, ezzel a párbaj alatt több védése volt, mint a 120 perc során (2).

Az FC Porto kapusa a tizenegyesekre külön is kitért.

„Ezúttal másképp csináltam. Az ösztöneimre hallgattam és úgy gondoltam, ez a legjobb döntés és tényleg ez volt. Ezért is örülök nagyon, hogy segíthettem és ez a legfontosabb!” – fűzte hozzá.

„Portugália titka Diogo Costa. Ő egy elrejtett titok az európai futballban. Ma más szinten játszott, hihetetlen volt egy-egy szituációban, aztán a végén ő volt a fókuszban és a minőségét mutatja, hogy egymás után három tizenegyest is védeni tudott, szóval nagyon büszkék vagyunk rá” – értékelt a portugálokat irányító Roberto Martínez.

„Ronaldo kihagyott egy büntetőt, majd döntő volt, hogy ő kezdte a tizenegyespárbajt és kikövezte az utat. Ez az egység győzelme volt. Cristiano Ronaldo a kapitányunk és megmutatta, hogy az életben és a labdarúgásban is vannak nehéz pillanatok, de ilyenkor nem adhatjuk fel, tovább kell mennünk és meg kell mutatnunk, mire vagyunk képesek, amikor a dolgok nem alakulnak jól” – jegyezte meg a spanyol szakember.

„Amikor elveszítesz egy meccset, nem ünnepelsz. Van bennünk keserűség, de öröm is. Remélem, ez a torna lesz a kiindulópont a szlovén futball számára” – kezdte értékelését a szlovénok kapitánya, Matjaz Kek.

„Elismerésem Portugáliának. Tudja, hogy kell tizenegyesekkel nyerni. Ami minket illet, szomorú vagyok, hogy haza kell mennünk, mert szerettünk volna maradni. A meccs a portugálok kezében volt, de felnőttünk hozzájuk” – tette hozzá.

„Nagyon büszke vagyok az egész csapatra. Mindannyian száz százalékot beleadtunk az elejétől a végéig. A meccset tizenegyesekig vittük, aztán nem volt szerencsénk, mert hármat is kihagytunk. Büszkének kell lennünk. Természetesen nyerni akartunk, de biztos vagyok benne, hogy még visszatérünk. Elégedettek lehetünk a tornával, mert bizonyítottuk, hogy fel tudjuk venni a versenyt a legjobbakkal” – fogalmazott a szlovénok védője, Jaka Bijol. 

„Jó este volt a szlovén labdarúgás számára. Láttunk egy jó meccset, egy versenyképes Szlovéniát, amelynek esélye volt kiejteni Portugáliát azzal a nagyszerű eséllyel a 115. percben (Sesko ziccere). Sajnos nem sikerült, de ettől függetlenül büszke vagyok a csapatra” – nyilatkozta a szlovénok középpályása, Adam Gnezda Cerin.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ 
Portugália–Szlovénia 0–0 – tizenegyesekkel 3–0
Frankfurt am Main, Frankfurt Aréna, 46 576 néző. Vezette: Daniele Orsato (Ciro Carbone, Alessandro Giallatini – olaszok)
Portugália: Diogo Costa – Joao Cancelo (Nélson Semedo, 117.), Rúben Días, Pepe (Rúben Neves, 117.), Nuno Mendes – Bruno Fernandes, Joao Palhinha, Vitinha (Diogo Jota, 65.) – Bernardo Silva, C. Ronaldo, Rafael Leao (Francisco Conceicao, 76.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez 
Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Balkovec – Stojanovic (Verbic, 87.), Gnezda Cerin, Elsnik (Ilicic, 105.), Mlakar (G. Stankovic, 74.) – Sporar (Celar, 74.), Sesko. Szövetségi kapitány: Matjaz Kek 
Sárga lap: Joao Cancelo (107.), ill. Drkusic (32.), Karnicnik (37.), G. Stankovic (101.), Bijol (106.), Balkovec (107.) 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik