Cristiano Ronaldo a hosszabbításban kihagyta, a szétlövésnél belőtte a 11-est, Portugália továbbjutott!

Vágólapra másolva!
2024.07.01. 23:47
A két főszereplő: Cristiano Ronaldo és Diogo Costa (Fotó: Getty Images)
Portugália gól nélküli döntetlent követően szétlövésre kényszerült Szlovénia ellen, de azt magabiztosan megnyerte, így továbbjutott a franciák elleni Európa-bajnoki negyeddöntőbe!

 
ONLIVE SZÖVEGES TUDÓSÍTÁS ITT!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ 
Portugália–Szlovénia 0–0 – tizenegyesekkel 3–0
Frankfurt am Main, Frankfurt Aréna, 46 576 néző. Vezette: Daniele Orsato (Ciro Carbone, Alessandro Giallatini – olaszok)
Portugália: Diogo Costa – Joao Cancelo (Nélson Semedo, 117.), Rúben Días, Pepe (Rúben Neves, 117.), Nuno Mendes – Bruno Fernandes, Joao Palhinha, Vitinha (Diogo Jota, 65.) – Bernardo Silva, C. Ronaldo, Rafael Leao (Francisco Conceicao, 76.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez 
Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Balkovec – Stojanovic (Verbic, 87.), Gnezda Cerin, Elsnik (Ilicic, 105.), Mlakar (G. Stankovic, 74.) – Sporar (Celar, 74.), Sesko. Szövetségi kapitány: Matjaz Kek 
Sárga lap: Joao Cancelo (107.), ill. Drkusic (32.), Karnicnik (37.), G. Stankovic (101.), Bijol (106.), Balkovec (107.)  
 

ÖSSZEFOGLALÓ

Cristiano Ronaldo a megszokottnál jobban elérzékenyült a portugál himnusz alatt. A 39 éves világklasszis (vélhetően) utolsó Európa-bajnokságán szerepel, s talán átfutott az agyán, hogy bármelyik mérkőzés pályafutása utolsó Eb-összecsapása lehet… Roberto Martínez, Portugália spanyol szövetségi kapitánya pedig arra gondolhatott, hogy nem kellene erőltetni a Grúzia ellen kudarcot valló háromvédős felállást, így nem okozott meglepetést, hogy a Szlovénia elleni nyolcaddöntően ismét 4–3–3-as szerkezetben küldte pályára együttesét. A szlovénok a jól megszokott 4–4–2-es felállásukat választották, elöl természetesen ott volt a legveszélyesebb támadó, Benjamin Sesko.

Bernardo Silva beadása után nem sok választotta el Cristiano Ronaldót attól, hogy megszerezze első gólját a 2024-es Eb-n, ám néhány centivel elment a feje előtt a labda, s a hosszún érkező Bruno Fernandesnek sem volt jó az átadás. A portugálok leginkább beadásokkal operáltak, de hiába keresték Cristiano Ronaldót, a szlovén védők jól védekeztek a klasszissal szemben. Az ötszörös aranylabdás legenda a félidő hajrájában szabadrúgásból is próbálkozott, ám kevéssel a léc fölé lőtt. A gólhoz a legközelebb Joao Palhinha állt, lövése után a kapufáról pattant ki a labda. 

Ezúttal nem a sorfal állította meg a Ronaldo-szabadrúgásokat (Fotó: Getty Images)

A fordulás után Portugália elsősorban a jobb oldalon igyekezett feltörni a szlovén védelmet, Joao Cancelo több ízben is átjutott védőjén, egy alkalommal Bernardo Silva előtt adódott lehetőség, de csúnyán kapu mellé lőtt. Majd Cristiano Ronaldo próbálkozott ismét szabadrúgásból, ám Jan Oblak védte a kapu közepébe tartó lövést. Aztán Benjamin Sesko ment el egy ellentámadás után, de nagy helyzetben még a kaput sem találta el.

A játék színvonala nem csapdosta az eget, Portugália birtokolta a labdát, ám nem sokat tudott kezdeni vele. Roberto Martínez beküldte Diogo Jotát és Francisco Conceicaót a támadások javítása érdekében, de a friss erők sem tudtak új lendületet vinni a pályára. Szlovénia jól védekezett, így a rendes játékidő gól nélküli döntetlennel ért véget, a döntés pedig a hosszabbításra maradt... 

Remek védekezést mutattak be a szlovénok (Fotó: Getty Images)

A 103. percig nem sok minden történt, majd az addig remekül futballozó Vanja Drkusic buktatta Diogo Jotát a tizenhatoson belül, amiért Daniele Orsato játékvezető büntetőt ítélt. A tizenegyest Cristiano Ronaldo végezte el, de Jan Oblak hárított. Az eset után Ronaldo elsírta magát, társai vigasztalták, jó kérdés, milyen gondolatok futhattak át az agyán… Pepe hibája után Benjamin Sesko eldönthette volna a továbbjutást az utolsó percekben, de Diogo Costa hatalmasat védett a szlovén ziccernél.

CR-nél elszakadt a cérna a kihagyott tizenegyesét követően (Fotó: Getty Images)

Nem született gól, így jöhetett a tizenegyespárbaj, amelyet Josip Ilicic kezdett, ballal a bal alsót vette célba, Diogo Costa védett. A portugáloknál Cristiano Ronaldo kezdett, jobbal a jobb alsóba lőtt. Szlovénia második lövője Jure Balkovec volt, aki a jobbra lőtt, Diogo Costa ismét védett. Bruno Fernandes higgadtan a jobb alsóba gurított, majd Benjamin Verbic lövése után Diogo Costa már a harmadik büntetőt hárította. Mivel ezután Bernardo Silva a kapu bal oldalába lőtt, Portugália jutott a negyeddöntőbe.

Portugál öröm a tizenegyespárbaj végén (Fotó: Getty Images)

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
JÚNIUS 29. – SZOMBAT
Berlin: Svájc–Olaszország 2–0 (38. mérkőzés)
Dortmund: Németország–Dánia 2–0 (37. mérkőzés)
JÚNIUS 30. – VASÁRNAP
Gelsenkirchen: Anglia–Szlovákia 2–1, h. u.  (40. mérkőzés)
Köln: Spanyolország–Grúzia 4–1 (39. mérkőzés)
JÚLIUS 1. – HÉTFŐ
Düsseldorf: Franciaország–Belgium 1–0 (42. mérkőzés)
Frankfurt am Main: Portugália–Szlovénia 0–0, tizenegyesekkel 3–0 (41. mérkőzés)
JÚLIUS 2. – KEDD
18.00: Hollandia–Románia, München (43. mérkőzés)
21.00: Ausztria–Törökország, Lipcse (44. mérkőzés)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik