Címlapsztori: Gareth Southgate és Harry Kane szerint túl nagy zajt csapnak a kritikusok

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Dortmund
Vágólapra másolva!
2024.07.10. 10:26
Fotó: AFP
Természetesen az angolok körül forr a levegő, hiszen miközben a válogatott a döntőbe jutásért játszik Hollandiával, aközben a mindig kritikus újságírók már azt találgatják, ki lesz Gareth Southgate szövetségi kapitány utódja, az edzőnek ebben a hangulatban kellett válaszolnia a kérdésekre – és hogy a helyzet tovább élesedjen, kora este kiderült, Ronald Koe­manék sajtótájékoztatója elmaradt, mert a csapatot szállító vonat elakadt...

 

Sorsszerű lenne, ha Anglia bejutna az Európa-bajnokság döntőjébe. Nincs ugyanis még egy válogatott – a franciáké sem –, amelynél ilyen nyíltan cikkezne, elemezne az ország sajtója a torna alatt arról, hogy meneszteni kellene Gareth Southgate szövetségi kapitányt, méghozzá úgy, hogy közben a legjobb játékosokból álló csapatuk az elődöntőre készül.

Mi több, Gareth Southgate esetében már nem egyszerűen arról megy a disputa, hogy távoznia kell-e vagy sem, hanem arról, ki legyen az utódja – legutóbb például a korábbi kiváló angol válogatott csatár, a jelenleg a BBC műsorvezetőjeként dolgozó Gary Lineker dobta be Frank Lampard nevét –, ami aligha hat építőleg a még hivatalban lévő kapitány lelkiállapotára. A kiváló játékosból lett edző persze nem ma kezdte, edzett, mondhatni megkérgesedett lelkiállapotot mutat kifelé, de eddig a győztes mérkőzések után azért nemegyszer kifakadt a saját újságíróival szemben. Nos, ezért is övezte kiemelt érdeklődés a kedd esti dortmundi sajtótájékoztatót, amelyet Gareth Southgate a Hollandia elleni elődöntő felvezetéseként tartott – a kiritikákból egyébként szintén részesülő Harry Kane-nel együtt.

Mielőtt azonban a szövetségi és a csapatkapitány befutott volna a BVB Stadionba, a helyszínen összesereglett újságírók elsősorban azon tanakodtak egymás között, hogy a kapitány megtartja-e a háromvédős rendszert, amelyet a Svájc elleni negyeddöntőben használt, vagy átvált a talán nagyobb biztonságot nyújtó négybekkes játékrendre. Ugyanakkor már a védelem összetétele sem egyértelmű, ugyanis a korábban jól teljesítő Marc Guéhi eltiltás miatt hagyta ki a negyeddöntőt, de most ismét bevethető, miközben svájciak ellen az őt helyettesítő Ezri Konsa is meggyőző teljesítménnyel rukkolt ki. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a korábban húzódással bajlódó, ezért a legjobb nyolc között rendezett meccsen csak a 78. perctől játszó Luke Shaw hétfőn már azt nyilatkozta, immár a teljes mérkőzést tudná vállalni.

 

És akkor ez még csak a védelem!

A középpályán Bukayo Saka, Kieran Trippier helye biztosnak tűnik a széleken, miként a szűrő pozícióban Declan Rice-é és a fiatal Kobbie Mainoo-é is, ám elöl megint csak gyülekeznek a kérdőjelek. Phil Foden nemigen találja a helyét szélsőként – a Premier League-ben beljebb játszva választották az idény játékosának –, Harry Kane-től többet várnak, de mint kiderült, még a Bundesliga-idényből hozott magával hátsérülést, és ott van még Jude Bellingham, aki felfüggesztett eltiltás árnyékában találkozhat ismét Felix Zwayer játékvezetővel, akivel még Dortmund-játékosként rúgta össze a port, azaz neki fokozottan óvatosnak kell lennie a hollandok ellen, akik nem mennek a szomszédba tanácsért, ha az ellenfél hergeléséről van szó.
Szóval jócskán volt mit kérdezni Gareth Southgate-től, aki a szokásos komoly ábrázatát felöltve jelent meg a sajtótájékoztatón.

„Nem újdonság, hogy nehéz mérkőzés vár ránk Hollandia ellen, amire a lehető legjobban kell felkészülnünk, és úgy érzem, ez sikerült is – válaszolta az angol szövetségi kapitány arra, mit vár az elődöntőtől. – Nem gondolom, hogy a hollandok visszaállnának védekezni, nem ez a jellemző rájuk, kiváló támadóik és nagyszerű csatáraik vannak, ahogyan egyébként nekünk is. Ezzel együtt aligha válik azonnal nyílt sisakossá a küzdelem.”

Az angolok szövetségi kapitánya a csapatával szembeni elvárásokról is beszélt.

„Az egyik fő erősségünk, hogy az évek során egyre inkább legyőztünk a belső félelmeinket és a gátlásainkat, de kétségtelen, a torna elején olyan terhet raktak a vállunkra az elvárásokkal, és olyan zavaróak voltak a külső zajok, mint soha korábban. A nehézségeken ezúttal is felülkerekedtünk, mégpedig azért, mert csak azzal foglalkozunk, hogy a pályán mit tudunk elérni, s nem azon lamentálunk, mi csúszott félre. Most történelmet írhatunk, megvan rá az esélyünk, hogy a válogatott történetében először Anglián kívül játszhassunk nagy tornadöntőt. Feszegetjük a határainkat, ami nem könnyű, de a játékosaim kitartó sportemberek, sohasem adják fel.”

Harry Kane elfogadja, hogy a médiaérdeklődés fókuszában vannak, de örülne, ha kicsit több biztatást kapnának (FOTÓ: GETTY IMAGES)

Luke Shaw esetleges visszatérése is szóba került a sajtótájékoztatón.

„Luke Shaw sérült volt az elmúlt időszakban, ezért ia tornán sem játszhatott a svájciak elleni mérkőzésig, de miután beállt, nagyon sokat tett hozzá a csapat játékához. Még nem döntöttük el, hogy kezd-e az elődöntőben, de nagyon örülünk neki, hogy már vele is számolhatunk. Ugyanakkor ne feledjük el, hogy Kieran Trippier nemcsak ezen a tornán, hanem az elmúlt években is fantasztikus munkát végzett. Igazából szerencsés vagyok, hogy a bőség zavarával kell küzdenem.”

Anglia a nyolcad-, majd a negyeddöntőben is túlórázott, a szakvezető pedig mindkét hosszabbításban cserélt, és elképzelhetőnek tartja, hogy Hollandia ellen is előáll ilyen helyzet.

„Mindig az adott pillanatban kell eldönteni, szükség van-e cserére. Az előző mérkőzéseinken jól játszott a csapat a hosszabbításban, de mérlegelni kell, hogy a frissítés lendít-e rajtunk, és egyensúlyban tartja-e a csapatot. Jelen állás szerint, minden játékosom a legjobb fizikai állapotban feszülhet neki az elődöntőnek, meglátjuk, lesz-e hosszabbítás, és persze azt is, kell-e cserélni.”

Ekkor már tudni lehetett, hogy a holland válogatott nem érkezett meg idejében Dortmundba, a válogatott sajtótájékoztatója így elmaradt – kérdezték is az angolok szakvezetőjét, hogy ez befolyásolja-e a felkészülést, ráhangolódást a meccsre.

„Ha ez velünk történne, elsősorban nyugalomra intenék mindenkit, elfogyasztanánk egy kellemes vacsorát, és igyekeznénk nem törődni a kellemetlenséggel – szólt Gareth Southgate „angolos” válasza. – A mérkőzés csak este kilenckor kezdődik, addig még bőven van idő.”

Jude Bellinghamre (10) az a feladat vár, hogy bontsa le a holland védelmi falat (FOTÓ: AFP)

A szövetségi után következett a csapatkapitány, Harry Kane is reflektált a csapatra nehezedő médianyomásra.

„Nem tartottunk külön megbeszélést csak azért, mert egyre jobban felerősödtek a külső hangok, csapatkapitányként egyébként is mindig beszélek a fiatalokkal és az újakkal – mondta a Bayern támadója. – A nagy tornákon elsősorban az számít, mennyire vagy felkészülve, a kiemelt médiafigyelmet nem lehet elkerülni. Szerintem jól kezeljük a helyzetet, és igaz, hogy az elvárás nagyobb, a kritikák pedig élesebbek a szokásosnál, de megoldjuk, mert céltudatosak vagyunk.”

A csatárt elsősorban a holland védelemről faggatták, ugyanis Matthijs de Ligt a csapattársa Münchenben, Virgil van Dijkkal pedig rengeteg csatát megvívott korábban a Premier League-ben.

„Nehéz megmondani, melyikük ellen nehezebb játszani – válaszolta az angol válogatott csatárja. – Matthijst alaposan megismertem a Bayernnél, de a Virgil van Dijk elleni ütközeteimre is jól emlékszem, volt, hogy én kerültem ki győztesen, volt, hogy ő. Nem tudom, melyikük ellen kell majd helytállnom, de az biztos, mindketten a világ legjobbjai közé tartoznak. Én viszont imádok a legjobbakkal összecsapni.”

Gázolás miatt törölték a holland válogatottat Wolfsburgból Dortmundba tartó vonatjáratát, a hatalmas csúszás miatt pedig elmaradt Ronald Koeman sajtótájékoztatója.
Kellemetlen eset borzolta a kedélyeket a holland válogatottnál, a csapat ugyanis nem tudott idejében átérni Wolfsburgból Dortmundba a kedd esti sajtótájékoztatójára. Ronald Koe­man együttese vonattal indult volna el a csapatközpontból az Anglia elleni elődöntő helyszínére, csakhogy gázolás miatt a járat nem tudott idejében elindulni, később törölték is a menetrendből.
Az oranje tagjai már felszálltak a szállodájuk előtt parkoló buszokra, amikor befutott a hír a késésről, majd nem sokkal később a törlésről. A legfontosabb ebben a helyzetben természetesen az volt, hogy a játékosok minél előbb eljussanak Dortmundba, de a legközelebbi repülőtérről is csak fél kilenc előtt nem sokkal indult repülőjárat a Ruhr-vidéki nagyvárosba.
A jókora késés miatt természetesen nem lehetett megtartani Ronald Koeman szövetségi kapitány eredetileg háromnegyed nyolcra tervezett sajtótájékoztatóját a BVB Stadionban (az eseményen Nathan Aké is részt vett volna a szakvezető mellett), és még szerencse, hogy a csapat délután Wolfsburgban megtartotta szokásos edzését, amelyet eredetileg tehát nem a meccs helyszínére terveztek.
A szervezők és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) „zöld Európa-bajnokságot” hirdetett, amelynek egyik fontos pillére a kisebb környezetszennyezéssel járó vonatozás, a hollandok tartották is magukat ehhez, ám nem ez az első eset, hogy pórul jártak a vasút miatt: a Törökország elleni negyeddöntőt követően busszal voltak kénytelenek visszatérni Berlinből Wolfsburgba, mert késő este egyszerűen nem indult el a járat a szálláshelyükre.
Tekintve, hogy a csapaton kívül álló okok miatt hiúsult meg Ronald Koeman sajtótájékoztatója, az UEFA jelezte, természetesen nem bünteti meg a holland szövetséget.

Nem először babrált ki a vasút az oranjéval

ELŐDÖNTŐ
JÚLIUS 10. – SZERDA
21.00: Hollandia–Anglia, Dortmund

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik