A mellényes harcos – S. Tóth János jegyzete

S. TÓTH JÁNOSS. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.07.11. 23:27

KÉT HETE az angol válogatott az Eb-csoportkör zárásaként kiábrándító 0–0-t játszott Szlovéniával. A mérkőzés után a kölni stadion angolokkal zsúfolt szektorából pergőtűz zúdult a pályára. A – szerencsére műanyag – söröspoharakkal a csalódott szurkolók elsősorban Gareth Southgate-et vették célba, aki V-jelet mutatva igyekezett megköszönni a biztatást. A szövetségi kapitány lett a drukkerek dühének és frusztrációjának villámhárítója.

Szerda este Dortmundban megint megtelt a légtér, ám ez alkalommal az ég felé repültek a söröspoharak az euforikus angolok kezéből. Southgate a hollandok elleni, döntőbe jutást érő győzelem után előreengedte futballistáit, de egy percet kiszakított magának a forgatagból. A 2016-os hivatalba lépése óta láttuk néhány ikonikus ünneplését, a kamerák most azt örökítették meg, amint tele torokból ordítja a lelátóra: „Még egyet!”

Angliának az 1966-os vb-győzelem óta hű társa a csalódás. Ötvennyolc éve nem sikerült világversenyt nyerniük a hajdani tanítómestereknek, s e negatív széria lezárásához az Eb-n végig kell(ene) menniük az úton. Csakhogy az utolsó akadály: Spanyolország. Az 53 éves tréner máris történelmet írt: ő az első kapitány, aki két világtornán döntőbe vezette az angol válogatottat, s akivel külföldön rendezett világversenyen menetelt fináléig a csapat. De a halhatatlansághoz még egyszer el kell némítania a kritikusait, akik már a kerethirdetés után a fejét követelték, amiért otthon hagyta Jack ­Grealisht, Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot.

„A teljesítmények gyengék, az eredmények kiválók” – a korábbi 41-szeres válogatott kapus, Paul Robinson értékelte így Anglia Eb-szereplését, s nehéz lenne vitatkozni a véleményével. Akár a jó szerencse (a Harry Kane elleni szabálytalanságból csak a VAR-korszakban lehetett büntető), akár a józan meccstaktika, akár egy-egy alkalmi villanás döntött (Jude Bellingham akrobatikus ollózása Szlovákia ellen, Bukayo Saka parádés tekerése a svájci kapu jobb sarkába, a karrierjét a hatodik ligás Weston-super-Mare-ből felépítő Ollie Watkins döntőt érő gólja Hollandia ellen) – Southgate meglelte a siker kulcsát. Pedig lassan kezdtek feltolulni az emlékek a 2018-as vb-n a horvátok ellen a hosszabbításban elbukott elődöntőről, a 2022-es világbajnokság franciákkal szembeni negyeddöntős kudarcáról, s az előző Eb fináléjában a Wembley-ben tizenegyesekkel elszenvedett szívszorító vereségről – Southgate-tel nem lehet célba érni?

Vasárnap Berlinben a nyár legkeményebb erőpróbája vár Angliára a negyedik Eb-aranyukra hajtó spanyolok ellen. A „mellényes harcos” – így becézik öltözködésére utalva – azonban birtokában van a sikerreceptnek: „Először is el kell vennünk tőlük a labdát…”

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik