Weghorst beállt csereként, két perccel később megnyerte a meccset Hollandiának!

Vágólapra másolva!
2024.06.16. 16:55
Wout Weghorst a kispadról beszállva lett a hollandok hőse (Fotó: Getty Images)
Hollandia korán hátrányba került, de így is 2–1-re nyert Lengyelország ellen a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának nyitányán.

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
D-CSOPORT
LENGYELORSZÁG–HOLLANDIA 1–2 (1–1) 
Hamburg, Volksparkstadion, 48 117 néző. Vezette: Artur Soares Dias (Paulo Soares, Pedro Ribeiro) – portugálok
LENGYELORSZÁG: Szczesny – Bednarek, Salamon (Bereszynski, 86.), Kiwior – Frankowski, Zielinski (Piotrowski, 78.), Romanczuk (Slisz, 55.), Zalewski – Urbanski (Swiderski, 55.), Buksa, Sz. Szymanski (Moder, a szünetben). Szövetségi kapitány: Michal Probierz
HOLLANDIA: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (Van de Ven, 87.) – Schouten, Reijnders, Veerman (Wijnaldum, 62.) – Simons (Malen, 62.), Depay (Weghorst, 81.), Gakpo (J. Frimpong, 81.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Gólszerző: Buksa (16.), ill. Gakpo (29.), Weghorst (83.) 
Sárga lap: Veerman (15.)

ÖSSZEFOGLALÓ 

„Ha sikerül megvalósítani az elképzeléseinket és lesz egy kis szerencsénk, csodálatos tornánk lehet!” A holland válogatott szövetségi kapitánya, az 1988-ban az Oranjéval Európa-bajnoki címet nyerő Ronald Koeman nyilatkozta ezt az uefa.com-nak még a mostani kontinenstorna kezdete előtt, és bár csapatának nincsenek akkora egyéniségei, mint volt korábban többek között Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy vagy Wesley Schneider, tagadhatatlanul igaz, a keret tele van minőséget képviselő labdarúgóval. 

Nem jelentett meglepetést, hogy Hollandia óriási iramot diktálva kezdett, a Juventus kapusának, Szczesnynek már a 2. percben bravúrt kellett bemutatnia Gakpo éles szögből leadott, jobb alsó sarokba tartó lövésénél, azt a háromszögelést pedig élmény volt nézni, melynek végén Reijnders került nagy helyzetbe a 9. percben, más kérdés, hogy 12 méterről nem találta el a kaput. Csak idő kérdése volt, mikor jön a holland gól, ám elegendő volt egy nagyszerűen belőtt szöglet, és máris Lengyelország volt előnyben: Zielinski úgy adta be a labdát, ahogy a nagykönyvben meg van írva, elment Dumfries feje felett, Adam Buksa megelőzte Van Dijkot, és lehetett közepet kezdeni. Ilyenkor mindig nagy kérdés, a jól játszó csapat miként reagál, nos, Hollandia egy pillanatra sem tört meg, még a játékrész közepe előtt Van Dijk és Depay is egyenlíthetett volna, ám egalizálnia a 29. percben Cody Gakpónak sikerült a 18 méterről leadott, megpattanó lövéssel. A látottak alapján egyáltalán nem lett volna meglepetés, ha a szünetre négy-öt gólos vezetéssel megy el a holland együttes, ám bőkezűen tékozolta el a lehetőségeit (a hajrában még Gakpo és Depay is betalálhatott volna) – láttunk már olyat, hogy ilyenkor büntet a futball istene.

A fordulást követően minden ott folytatódott, ahol abbamaradt: még egy perc sem telt el, és Dumfries fejesénél Szczesny bravúrral ütötte el a labdát a középen tisztán érkező Depay elől, majd egy villámgyors kontra végén Simmons lőtt mellé. Ezúttal nem egy rögzített játékhelyzet, hanem egy balról érkező beadás kínált esélyt a lengyel csapatnak a gólszerzésre, ám az Arsenal védőjének, Kiwiornak a ballábas lövését védte Verbruggen. Kijött a szorításból Lengyelország, pontosabb játékkal lett volna esélye újra vezetést szerezni, aztán Ronald Koeman Frimpong és Wout Weghorst becserélésével próbálta hatékonyabbá tenni a holland támadójátékot – sikerrel. A Hoffenheim támadójának nem kellett két helyzet ahhoz, hogy eredményes legyen, Aké passzát (amely talán nem is neki volt címezve…) azonnal gólra váltotta, ugyanakkor amennyiben a 89. percben Verbruggen nem védi nagy bravúrral Swiderski közeli lövését, Hollandia ráfizetett volna a rengeteg helyzet eltékozlására.

LENGYELORSZÁG
Kapusok22 – Marcin Bulka (Nice – Franciaország), 12 – Lukasz Skorupski (Bologna – Olaszország), 1 – Wojciech Szczesny (Juventus – Olaszország)
Védők5 – Jan Bednarek (Southampton – Anglia), 18 – Bartosz Bereszynski (Empoli – Olaszország), 3 – Pawel Dawidowicz (Hellas Verona – Olaszország), 14 – Jakub Kiwior (Arsenal – Anglia), 2 – Bartosz Salamon (Lech Poznan), 15 – Tymoteusz Puchacz (Kaiserslautern – Németország), 4 – Sebastian Walukiewicz (Empoli – Olaszország)
Középpályások19 – Przemyslaw Frankowski (Lens – Franciaország), 11 – Kamil Grosicki (Pogon Szczecin), 8 – Jakub Moder (Brighton – Anglia), 6 – Jakub Piotrowski (Ludogorec Razgrad – Bulgária), 13 – Taras Romanczuk (Jagiellonia Bialystok), 25 – Michal Skoras (FC Bruges – Belgium), 24 – Bartosz Slisz (Atlanta United – Egyesült Államok), 17 – Damian Szymanski (AEK Athén – Görögország), 20 – Sebastian Szymanski (Fenerbahce – Törökország), 26 – Kacper Urbanski (Bologna – Olaszország), 21 – Nicola Zalewski (Roma – Olaszország), 10 – Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)
Támadók16 – Adam Buksa (Antalyaspor – Törökország), 9 – Robert Lewandowski (FC Barcelona – Spanyolország), 23 – Krzysztof Piatek (Istanbul Basaksehir – Törökország), 7 – Karol Swiderski (Hellas Verona – Olaszország)
Szövetségi kapitány: Michal Probierz

HOLLANDIA 
Kapusok: 13 – Justin Bijlow (Feyenoord), 23 – Mark Flekken (Brentford – Anglia), 1 – Bart Verbruggen (Brighton – Anglia)
Védők: 5 – Nathan Aké (Manchester City – Anglia), 17 – Daley Blind (Girona – Spanyolország), 3 – Matthijs de Ligt (Bayern München – Németország), 6 – Stefan de Vrij (Internazionale – Olaszország), 22 – Denzel Dumfries (Internazionale – Olaszország), 2 – Lutsharel Geertruida (Feyenoord), 15 – Micky van de Ven (Tottenham – Anglia), 4 – Virgil van Dijk (Liverpool – Anglia)  
Középpályások: 12 – Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen – Németország), 26 – Ryan Gravenberch (Liverpool – Anglia), 20 – Ian Maatsen (Borussia Dortmund – Németország), 14 – Tijjani Reijnders (Milan – Olaszország), 24 – Jerdy Schouten (PSV), 7 – Xavi Simons (RB Leipzig – Németország), 16 – Joey Veerman (PSV), 8 – Georginio Wijnaldum (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia)
Támadók: 25 – Steven Bergwijn (Ajax), 19 – Brian Brobbey (Ajax), 21 – Joshua Zirkzee (Bologna), 10 – Memphis Depay (Atlético Madrid – Spanyolország), 11 – Cody Gakpo (Liverpool – Anglia), 18 – Donyell Malen (Borussia Dortmund – Németország), 9 – Wout Weghorst (Hoffenheim – Németország)
Szövetségi kapitány: Ronald Koeman

A CSOPORT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI
JÚNIUS 17., HÉTFŐ
21.00, Düsseldorf: Ausztria–Franciaország
JÚNIUS 21., PÉNTEK
18.00, Berlin: Lengyelország–Ausztria
21.00, Lipcse: Hollandia–Franciaország
JÚNIUS 25., KEDD
18.00, Berlin: Hollandia–Ausztria
18.00, Dortmund: Franciaország–Lengyelország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik