Veszélyben a saját kapu, már hét öngól született az Eb-n

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 08:22
A holland Donyell Malen (a füvön) az osztrákok ellen a saját kapujába lőtte a labdát (Fotó: Reuters)
Amíg 1980 és 1992 között egyetlen öngól sem született az Európa-bajnokságokon, az idei tornán már hét is, Magyarország ebből a szempontból továbbra is makulátlan.
 

Valami van a levegőben, a 2021-es és az idei Európa-bajnokságon szokatlanul sok az öngól. A jelenlegi, németországi tornán hivatalosan már hét öngól esett, a csoportkörben Antonio Rüdiger, Maximilian Wöber, Robin Hranác, Klaus Gjasula, Riccardo Calafiori, Samet Akaydin és Donyell Malen talált a saját kapujába, e termésből kiindulva a szombaton kezdődő kieséses szakaszban is várható néhány. Érdekesség, hogy az ideit megelőző 16 Eb-n összesen húsz öngól született, közülük 11 az előző, 2021-es tornán.

Márpedig ezt nehéz önmagában a mérkőzésszám növekedésével magyarázni. Mindez annak tükrében még érdekesebb, hogy a 1976-os viadal utáni és az 1996-ost megelőző időszakban egy sem esett, 1976-ban egy, azelőtt meg annyi sem. A magyar válogatottat még nem érte ilyen csapás Eb-mérkőzésen, ellenben a 2016-os franciaországi kontinenstornán Izland ellen öngóllal egyenlítettek a mieink a csoportkörben (1−1). Alighanem sokan emlékeznek a jelenetre, amikor a menteni igyekvő Birkir Már Saevarsson a 88. percben becsúszás közben a saját kapujába talált. Mindmáig ez az Eb-történelem legkéseibb öngólja, a leggyorsabb pedig az idei tornához köthető, a holland Donyell Malen a 6. percben talált a saját kapujába Ausztria ellen.

A legbalszerencsésebbek a portugálok, akik összesen három öngólt szereztek, közülük kettőt ugyanazon a találkozón: 2021-ben a Németország ellen 4–2-re elveszített csoportmérkőzésen Rúben Dias és Raphaël Guerreiro volt rosszkor ­rossz helyen. Gondolhatnánk, ilyesmi ritkán fordul elő, csakhogy a 2021-es Eb-n így jártak a szlovákok is, a Spanyolországgal szemben 5–0-ra elveszített összecsapáson Martin Dúbravka és Juraj Kucka is hibázott. Arra viszont nehéz választ adni, mi az oka annak, hogy az utóbbi néhány évben ennyire megnövekedett az öngólok száma. Érdekességképpen megnéztük, a világbajnokságokon eddig 54 született, a legtöbb (12) 2018-ban.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik