Varga Barnabás: Néhány hét pihenő következik, a gyógyulásomra koncentrálok

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.06.27. 08:40
Varga Barnabás rengeteg bátorító üzenetet kapott (Fotó: fradi.hu)
Nem ijedős típus, visszanézte már a horrorsérülést okozó ütközését: a skótok ellen 1–0-ra megnyert csoportmérkőzésen többszörös arckoponyacsont-törést szenvedő Varga Barnabás szerdán hazatérhetett Magyarországra, és jó néhány hét pihenő vár rá.

Elhagyhatta a kórházat, és hazatért Magyarországra Varga Barnabás. Az, hogy a csatár a terveknek megfelelően szerdán megkapta a zárójelentését és búcsút inthetett a stuttgarti klinikának, mindenképpen jó hír, hiszen azt jelenti, az operáció valóban jól sikerült, és nem lépett fel komplikáció.

Elnézve a válogatott csatárának ijesztő fejsérülését – amikor a skótok elleni csoportmeccsen történt több­szö­rös arckoponyacsont-törést szen­vedett az ellenfél kapusa, Angus Gunn alkarjával történő ütközést követően –, kisebb csoda, hogy máris idehaza lehet. Az operációt követően még megfigyelés alatt tartott futballista párjával, Laurával repült haza Magyarországra, klubja, a Ferencváros a Liszt Ferenc repülőtéren várta a játékost, aki elmondta, hogy a körülményekhez képest jól van.

„Köszönöm a rengeteg támogató üzenetet. Jó újra itthon lenni. Most néhány hét pihenő következik. Utána a gyógyulásomra koncentrálok. Visszanéztem már az esetet, nem vagyok ijedős típus” – árulta el a csatár.

Miután elhagyta a stuttgarti kórházat, értelemszerűen nem tért vissza a válogatott bázisára, hazautazott Budapestre, és ebben a Külgazdasági és Külügyminisztérium is segítségére volt. A tervezett protokollnak megfelelően Varga Barnabásra most többhetes pihenés vár, és bár kerestük őt, mindenkit arra kér, a következő időszakban hagyja pihenni, hogy a lehető leghamarabb visszatérhessen a pályára.

S hogy a visszatérés mikorra tehető, egyelőre képtelenség megmondani.

Fotó: Szabó Miklós

Hét évvel ezelőtt idehaza is volt rémisztő jelenet futballpályán, a Ferencváros–Vasas Magyar Kupa-döntőben Lovrencsics Gergő, az FTC játékosa egy felugrásnál ütközött, azonnal elájult, magatehetetlenül zuhant a földre. A koponyájában szerencsére nem keletkezett vérömleny, az ütközés pillanatában a tarkójára kapott ütéstől veszítette el az eszméletét, sérüléséből felépült, folytatta pályafutását.

Visszatérve a németországi Eb-re: a francia válogatott támadója, Kylian Mbappé is fejsérülést szenvedett, az osztrákok ellen 1–0-ra megnyert mérkőzésen tört el az orra, a PSG-től a Real Madridhoz szerződő világsztár ugyan kihagyta a hollandok elleni csoportrangadót (0–0), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által jóváhagyott maszkban azonban már visszatért a pályára, és a lengyelek elleni 1–1-es meccsen tizenegyesből a kapuba is talált.

Varga Barnabás a francia világsztárnál sokkal rosszabbul járt.

A maszk viselése neki is kötelező lesz, de hogy mikor jut el odáig, hogy akár csak a kocogást is elkezdhesse, e pillanatban még nem tudható. A konkrét eset orvosi dokumentációját nem ismerő, de a praxisuk során sok hasonló esettel találkozó orvosok, közöttük a lapunknak nyilatkozó Zacher Gábor főorvos, oxyológus, a honvéd- és katasztrófa-orvostan szakorvosa, mentőorvos, címzetes egyetemi docens szerint hosszú hónapokat vehet igénybe a felépülés, és rendkívül sok tényezőtől függ a visszatérés. Az arckoponyában sok apró csontocska van, amelyek elmozdulása idegeket sérthet, továbbá az agyrázkódásnak is lehetnek hosszabban elhúzódó következményei. Ugyanakkor Varga Barnabás közvetlen környezetéből lapunk úgy értesült, szerencsés esetben a ferencvárosi támadó három hét múlva el is kezdheti maszkban az edzéseket, és két hónapon belül adott esetben pályára is léphet arcvédőben. Ehhez persze az is kell, hogy a maszkban végzett első edzéseken is mindent rendben találjanak az orvosok, és maga a játékos is komfortosan érezze magát.

Optimális esetben tehát augusztus végén ismét tétmérkőzést játszhat a támadó. Az NB I hatodik fordulójában – augusztus 31-én – a Ferencváros hazai pályán fogadja az újonc Nyíregyházát, ha valaki most írásba adná a játékosnak és klubjának, azon a meccsen már ott lehet a balszerencsés csatár, alighanem mindenki azonnal aláírná. De… Ehhez az optimális esethez azonban rengeteg feltételnek kell(ene) teljesülnie, hiszen az ilyen fejsérüléseknél valóban ezredmillimétereken múlhat a felépülés gyorsasága. A szájsebészeti beavatkozást, a Stuttgartban elvégzett operációt altatásban végezték el, de az orvosi titoktartás miatt a részleteket nem lehet tudni. A műtétnél nem kívülről vágták fel a játékos arcát, hanem a szájüregén keresztül végezték el a beavatkozást, drótokkal, fémlemezekkel stabilizálták az elmozdult csontokat, mindez jó ideig nem csak nagy fájdalommal jár, szájsebészek szerint milliónyi apró részleten múlik ilyenkor a gyógyulás hossza. Remélhetőleg nem sérültek a játékos szem­izmai, hiszen ez mindig bonyolítja a helyzetet, de jó ideig szimplán az agyrázkódás miatt is pihennie kell, nemhogy kocognia, még sétálnia sem igen szabad.

Varga Barnabás a következő időszakot tehát nem Németországban tölti a válogatottal, és klubjához, a Ferencvároshoz visszatérve nem is az ausztriai edzőtáborban. Ahogyan ő, párja, Laura is

Szentpéterfán nőtt fel, mindketten ezer szállal kötődnek a községhez, s ha valahol valóban csupán a pihenésre összpontosíthat Varga Barnabás, az a takaros helység. Hamarosan talán azokkal a helyi drukkerekkel is találkozhat, akik ott voltak a stuttgarti MHPArenában, és személyesen élték át a horrorsérülését.

A fejsérülést szenvedő külföldi futballisták közül sokaknak bizonyára Petr Cech esete jut eszébe először. A Chelsea kapusa 2006-ban a Reading ellen szenvedett életveszélyes koponyatörést, azonnal kórházba szállították, és sürgősségi műtétet hajtottak rajta végre. Az operáció sikeres volt, a cseh kapus pályafutása végéig hordta a fejvédőt, és tizenöt évvel később a Chelsea honlapján emlékezett vissza a történtekre: „Néhány nappal korábban az írek ellen játszottunk válogatott mérkőzést, így elég fáradt voltam. Kértem egy masszázst, és lefeküdtem aludni. Ez az utolsó, amire emlékszem…

Amikor felébredtem, az orvos mindig ugyanazokat az egyszerű kérdéseket tette fel, de napokig nem emlékeztem a válaszokra. Nagyon frusztrált. A körülöttem lévőket is zavarta, mert hiába mondtak el mindent százötvenszer, semmi sem maradt meg. A fordulópontot az jelentette, amikor bejöttek a csapattársaim. Akkor még senki sem tudta, hogy folytathatom-e a futballt, lélekben felkészültem arra is, hogy be kell fejeznem a pályafutásomat. Sokszor kérdeztek a meccsszituációkról, de nagyon optimista voltam, és semmi sem változtathatott a játékhoz való hozzáállásomon. Már az első edzésen sem fogtam vissza magam, és nem volt bennem félelem. A pályán minden gyorsan történik, és bármikor, bármelyik pillanatban megsérülhet az ember. Elfogadtam ezt a veszélyt, és sokat segített, hogy nem emlékeztem a sérülésemre. Nehéz olyasvalamitől félni, amire nem emlékszik az ember.”

Raúl Jiménez 2020-ban a Wolverhampton Wanderers játékosaként szenvedett súlyos koponyasérülést, az orvosok utólag azt mondták, csoda, hogy túlélte az esetet, amire egyébként nem emlékszik. A Manchester City kapusa, Ederson Moraes 2017-ben a Liverpool ellen szenvedett horrorisztikus fejsérülést, miután Sadio Mané lendületből érkezve arcon rúgta a stoplisa talprészével. A Hull City középpályása, Ryan Mason viszont olyan súlyos koponyasérülést szenvedett 2017-ben (14 fémlemez és 28 csavar van a koponyájában), hogy abba kellett hagynia a labdarúgást.

S. Á.

Petr Cech nem félt, de semmire sem emlékszik

 

Fótyik Dominik nevével szinte összenőtt a fejvédő – emlékezhetünk, a Kazincbarcika, a Mezőkövesd, a Kecskemét és a Budafok korábbi hátvédje rendre fejfedőben lépett pályára. Igaz, a védő nem a futballpályán szenvedte el a sérülését, de tudja, hogy min mehet keresztül Varga Barnabás.

„Természetesen láttam Varga sérülését, hamar egyértelművé vált, nagy a baj – mondta lapunknak a 33 éves játékos, aki jelenleg az Érsekújvár futballistája, csapatával feljutottak a szlovák harmadik ligába. – Mozdulatlanul feküdt, az egyik kezét felemelte, szinte megállt a szívem, annyira megijedtem. Ami engem illet, még tizenkét éve sérültem meg szilveszterkor: a tűzijátékot az utcán néztük, s egy társaság kötekedett velünk. Noha nem akartunk balhézni, az egyikük – aki karatézott –, úgy megütött, hogy ájultan estem a földre, s bevertem a koponyám, amely hátul betört. Két hónapot kellett kihagynom, s bár idővel el lehetett volna hagyni a fejvédőt, nekem biztonságot adott, így maradt, tényleg összenőtt a nevemmel. Ezután nem szenvedtem súlyos fejsérülést, igaz, még két éve, az MTK–Budafok bajnoki mérkőzésen összefejeltem Poór Patrikkal, de csak a szemem felett szakadt fel a bőr. Nem ismerem Varga Barnabást, de én olyan voltam, hogy mentem előre, nem féltem attól, hogy újra bajom esik, remélem, ő is hasonló habitusú. Ugyanis ha úgy lépsz pályára, hogy félsz, s tartasz attól, hogy újra pórul jársz, az a teljesítményed rovására mehet. Ez az ő esetében kulcskérdés lehet, hiszen erőssége a fejjátéka. Ami a fejvédőt illeti: edzésen sosem használtam, csak meccsen. Az első két-három bajnokin nagyon zavart, az államnál lévő fűzőt levágtam, ugyanis idegesített – csak hátul kötöttem meg. A szurkolók olykor vicceltek a fejvédő miatt, a Fradi-pályán kiabálták be, hogy ki ez a bolond, aki bukósisakban játszik… Csak nevettem rajta. Sosem hagytam otthon a fejvédőmet, amelyből mindig kettő lapult a táskámban. Igaz, a cserére egyszer sem volt szükség.”

CS. A.

Fótyik Dominiknak biztonságot adott a fejvédő

 

A Nemzeti Sport labdarúgórovatának munkatársa, a kétszeres válogatott Zombori András testközelből látott hasonlóan súlyos sérülést, mint amilyet Varga Barnabás szenvedett el: 1992-ben váci játékosként ott volt a pályán, amikor Keller József stoplisa eltalálta Romanek János fejét.

„Ha fejsérülés, nagyon sokaknak az a több mint harminc évvel ezelőtti Ferencváros–Vác FC-Samsung mérkőzés ugrik be – a pontos dátum 1992. március 7. –, amikor a hazaiak védője, Keller József nyújtott lábbal arcon talpalta Romanek Jánost. Mivel akkor csapattársak voltunk Vácon, élénken belém égett, ami az Üllői úti stadionban történt: az első félidő közepén szabadrúgáshoz jutott a Fradi a bal oldalon az alapvonal közelében, a kéttagú sorfalat Romanek János és én alkottam. Deszatnik Péter beívelése után a kapusunk, Koszta János a tizenhatoson kívülre ütötte a labdát, a sorfalból befelé mozgó csapattársam fejjel akarta megszerezni, ám érkezett Keller József, s karaterúgásra emlékeztető mozdulattal arcon találta, „Rofi” pedig mozdulatlanul terült el a gyepen. Azonnal lehetett látni, nagy a baj: ömlött a vér, az egyik szeme tulajdonképpen eltűnt, a kapitányunk, Nagy Tibor rögtön intett a mentőknek, jöjjenek, ez nem hétköznapi sérülés. Jani ugyan a saját lábán szállt be a mentőautóba, ám az arca annyira deformálódott, hogy a hazaiak vezetőedzője, Nyilasi Tibor is szörnyülködve fogta a fejét…

„A jobb szememnél eltörött a járomcsontom, és még aznap este megműtöttek a csepeli kórházban – idézte fel a sérülése történetét Romanek János. – Az operációt végző főorvos, Heréb István azt mondta, ha majd újra futballozok, vigyázzak a fejeseknél, lehet majd bennem félsz, azonban amikor az embernek fejelnie kell edzésen vagy meccsen, nem az villan be, hogy óvatosabbnak kell lennie.

Mondjuk, nem volt hátrány, hogy a Vácban Csank János kivett a fejelők közül, mindig a kipattanóra kellett helyezkednem. A sérülésem után nagyjából másfél hónappal a Haladás elleni tartalékbajnokin tértem vissza, és bár meglehet, eleinte óvatosabb voltam, nem volt bennem félsz. Néhány éve a két lányom elővette a sérülésem felvételét, szóltak, ha akarom, nézzem meg, de nem akartam – amúgy egyszer sem láttam. Néhány éve a Ferencvárosnál is dolgozó Magyar Zoltán szervezett egy jótékonysági mérkőzést, meghívott, igent mondtam, majd később újra keresett, és azt mondta, elfelejtett szólni, hogy Keller József is ott lesz. Azt feleltem, semmi probléma, annak idején nyilván haragudtam rá, de nincs be

FTC–Vác anno: kollégánk közelről látta Romanek János fejsérülését

A Ferencváros ezüstcipős ikonja, Nyilasi Tibor 1976 októberében az FTC–Dynamo Dresden BEK-mérkőzésen (amelyen Onhausz Tibor góljával 1–0-ra győztek a zöld-fehérek) szenvedett koponyatörést. A kupatalálkozó 62. percében szögletrúgás után a német Hartmut Schade belefejelt Nyilasi Tibor arcába – a történtekről a klubtörténeti portál, a Tempó Fradi honlap így írt: „...ölben vitték a kapu mögé. Percekkel később felállt, és kí­sérőinek vállára támaszkodva elindult a mentőautó felé. Néhány méterrel a kocsi előtt esett össze. Azonnal az István kórházba szállí­tották.” A vizsgálat után Nyilasi kijelentette: jobban érzi magát, haza akar menni, ám rosszabbra fordult az állapota, kiderült, koponyatörést szenvedett, az idegsebész dr. Benoist György megműtötte. A jobbösszekötő 16 meccses kihagyást követően visszatérhetett, annak ellenére folytatta a futballt, hogy az orvos – óvatosan ugyan – közölte, nem javasolja a játékot.

A legendás futballista a gyógyulást követő első edzéséről is beszélt anno a Tempó Fradinak, és elmondta, hol fejelt először a labdába: „...edzésen, a kispályán. Első pillanatban nem is értettem, miért csókolgatnak a fiúk, hiszen edzésen ez nem szokás. Szóval ők is kételkedtek, hogy leszek-e még focista…” Kérdés volt az is, hogy mennyire érezte szándékosnak a német játékos szabálytalanságát, erről így beszélt: „Egyszerűen megfejelt. Mindenkivel előfordulhat ilyen. Tudom, hogy néhány szurkoló az ellenkezőjére gondolt, de higgyék el, szerencsétlen mozdulat következménye volt az én sérülésem.”

A legendás Nyilasi Tibor is szenvedett koponyatörést

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik