Szoboszlai Zsolt: Büszke vagyok a válogatott tanítványaimra, de nem robotok

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
• Németország
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 19:29
Szoboszlai Dominik és Csoboth Kevin egyaránt Szoboszlai Zsolt tanítványai voltak (Fotó: AFP)
Ma apák napját tartunk a Nemzeti Sportnál, ugyanis Csoboth Kevin és Varga Barnabás édesapja után megkérdeztük a skótok elleni vasárnapi sikerről Szoboszlai Dominik szülőjét, Szoboszlai Zsoltot is, akinek amiatt is különleges volt ez a meccs, hogy a fia mellett további két korábbi tanítványának, Bolla Bendegúznak és a győztes gólt szerző Csoboth Kevinnek is szurkolhatott a lelátóról. Továbbá keretes írásunkban kikértük a gólpasszt adó Sallai Roland édesapjának, Sallai Tibornak a véleményét is.

 

Milyen érzés volt úgy nézni a válogatott skótok elleni győzelmét, hogy három korábbi tanítványa is tevékeny részese volt a sikernek?
– Az, hogy a fiam mellett Bolla Bendegúz is kezdett, Csoboth Kevin pedig győztes gólt szerzett a volt játékosaim közül, igazán felemelő érzés, büszke vagyok rájuk. Főleg azok után, ami addig történt. Azt gondolom, a türelmesebb, higgadtabb csapat győzött. Az eddigi mérkőzések legfontosabb tanulsága, hogy nem szabad feladni az elveinket. Nem szabad engedni abból a pimasz, csibészes futballból, amit a selejtezők során mutattunk. Ugyanakkor azt is el kell mondani, ahhoz a négy ponthoz képest, amit a csoportkörben reálisan el lehetett várni a csapattól, csak egy ponttal szerzett kevesebbet. Aztán, hogy ez mire lesz elég, majd elválik, jöhet az igazi matematika…

Szoboszlai Zsolt (Fotó: Dömötör Csaba, archív)

Mi lehetett a Svájc elleni gyengébb kezdés oka?
– Több kezdőjátékosunk sem volt olyan szinten, folyamatosan játékban ebben az idényben, mint korábban, sérülés vagy egyéb probléma miatt. Akkor tud kiemelkedő teljesítményt nyújtani a csapat, ha a játékosok a klubjukban hétről hétre megkapják a szükséges terhelést. Dominik is éppen abban az időszakban játszott kevesebbet a Liverpoolban, ami az Eb-re való felkészülés szempontjából a legfontosabb lett volna.

Marco Rossi a vasárnapi mérkőzés után elmondta, Dominiknak izomproblémái vannak, emiatt is hagyott ki edzéseket és vett részt kezeléseken, de nélküle nincs magyar válogatott…
– Nagyon jó érzés ezt hallani, de éppen az előző Európa-bajnokság rá az élő példa, hogy nélküle is tudott jó teljesítményt nyújtani a csapat. Arról tudtam, hogy Dominiknak kisebb problémája van, izomfáradtsággal küzd, bízom benne, hogy nem lesz ennél nagyobb gond.

A skótok ellen mennyire látta viszont a pályán azt a határtalan lelkesedést, győzniakarást, ami már gyerekkorukban is jellemezte korábbi tanítványait?
– Abszolút visszaköszönt a gyerekkoruk. Kevin még képesebb ennél is vagányabb futballra, miközben nagyon örülök, hogy a korábban inkább csereként lehetőséget kapó Bolla Bendegúz ezen az Eb-n teljes értékű csapattaggá vált. A jó teljesítményéhez az is hozzájárult, hogy már az Európa-bajnokság előtt rendeződött a jövője, csak a tornára tud koncentrálni.

– Ön még hitt abban, a hosszabbítás perceiben, hogy meglehet ez a meccs? Mit mondtak egymásnak a lefújás után Dominikkal, megkönnyezték a győzelmet? 
– Ő azért elpityeredett, kicsit Izland kettő pont nulla volt számára a vasárnapi mérkőzés, de hát az ilyen találkozókért, élményekért futballoznak. Nálam viszont azért nehezebben törik el a mécses, az Izland elleni is, amikor nem tudtam kimenni a stadionba a Covid miatt, csak egy asztal tört el mellettem, véletlenül felborult. A skótok elleni meccset viszont Kevin kapufája után már elengedtem, nem bíztam benne, hogy sikerül még gólt szerezni.

Ha meglesz a továbbjutás, mit várhatunk még a csapattól?
– Örüljünk neki, hogy újra az Európa-bajnokságon szerepel a csapat. Nem reális a nyolc közé vagy a négy közé jutásról beszélni. Ezek a gyerekek nem robotok, vannak érzéseik, olykor nehézségeik, nem lehet irreális elvárásokat rakni rájuk.

 

Sallai Roland édesapja, a szintén volt NB I-es labdarúgó, Sallai Tibor a tudatosságot emelte ki fia gólpasszát illetően, és örül, hogy az Eb-n is tartja jó formáját – mint ismert, vasárnap megválasztották a meccs emberének is.

Először is örülök, hogy sokan jó véleménnyel vannak Roland teljesítményéről. Tavasszal a klubjában, a Freiburgban is jól ment neki a játék, többször megválasztották a hét emberének. A vasárnapi mérkőzést hihetetlen élmény volt a helyszínben átélni. Nagyjából egy vonalban ültem azzal, ahonnan beadta a labdát a gólpassz előtt, csak a bal oldalon, de élőben is jól látszott, hogy mennyire tudatos volt a passza, hogy felnézett, kivárt, és a legjobb ütemben passzolt középre úgy, hogy minél könnyebb legyen aztán a kapuba lőni a második hullámban érkező társaknak, ezért sem emelte meg a labdát. A Freiburgban is adott már nagyon hasonló gólpasszt. A vasárnapi meccsről még annyit, hogy mielőbbi jobbulást kívánok Varga Barnabásnak, teljes mértékben át tudom érezni, mennyire nehéz lehet a családjának megélni egy ilyen súlyos sérülést – mi Roland szemsérülésénél mentünk hasonlón keresztül” – nyilatkozta Sallai Tibor.

SALLAI TIBOR: ABSZOLÚT TUDATOS VOLT ROLAND PASSZA


EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Stuttgart, Stuttgart Aréna 54 000 néző. Vezette: Facundo Tello (Gabriel Chade, Ezequiel Brailovsky) – argentinok
SKÓCIA: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth K., 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Szoboszlai D., Varga B. (Ádám M., 74.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Csoboth K. (90+10.)
Sárga lap: Styles (18.), W. Orbán (26.), Schäfer (44.), McTominay (50.), Kleinheisler (75., pályán kívül), Csoboth K. (90+11.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik