„Öregfiúk-meccsel” indul az Eb, Pepe Király Gábor rekordját döntheti meg

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.13. 13:09
Az Eb két legidősebb átlagéletkorú csapata vívja a nyitómeccset, Pepe és Cristiano Ronaldo is rekorddöntésre készül Németországban (Fotók: Getty Images)
Pénteken a Németország–Skócia mérkőzéssel rajtol a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság. Ez alkalomból a The Athletic összegyűjtött számos érdekességet a tornáról, ezekből szemezgettünk.

 

  • Az Európa-bajnokságra összesen 218 klub ad labdarúgókat, a legtöbbet az előző idény két Bajnokok Ligája-döntőse: a Manchester City és az Inter is 13 játékossal képviselteti magát, a Real Madrid és a Paris Saint-Germain tucatnyi labdarúgója szerepel az Eb-n. Az RB Leipzig, a Bayern München és az FC Barcelona kezdőcsapatnyi játékost ad, s még a Leverkusen és az Arsenal képviselteti magát legalább 10 labdarúgóval. Érdekesség, hogy az idei BL-döntős Dortmund ugyanannyi játékost ad, mint a Brentford, a Fenerbahce és a Sahtar Doneck, hetet.
  • Nem meglepő, hogy a legtöbb labdarúgó az angol élvonalból érkezett, a 623 nevezett (a franciák kerete 25 fős) közül 96-an a Premier League-ben játszanak. Az olasz élvonalból 91 játékost válogattak be, míg 75 Bundesliga-labdarúgó ismerős környezetben játszhat Németországban. A topligák közül még a La Liga 56 labdarúgóval képviselteti magát, ám utána nagyobb az űr, az ötödik helyezett Ligue 1-ből 29-en lesznek ott az Eb-n, míg a magyar NB I a 16. a listán kilenc játékossal. Az OTP Bank Liga több játékost ad a kontinenstornára, mint például a skót, a lengyel, a görög vagy a horvát bajnokság (egyaránt 8).
  • Bár az angol a világ legerősebb bajnoksága, nem csak emiatt adja a PL a legtöbb játékost, hanem azért is, mert az angoloknak van a legkevesebb légiósuk a keretben (Jude Bellingham és Harry Kane), a 26 játékosból 24 az angol élvonalból érkezett – igaz, a PL 10 portugál, kilenc dán, nyolc belga és hét holland játékost is ad. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az angol másodosztály is további 18 játékost ad az Eb-re, az látszik, hogy a kontinenstornán résztvevők majdnem húsz százaléka (18.3 %) Angliából érkezett. Ebben a tekintetben sem sokkal maradnak el az angoloktól az olaszok, ugyanis Olaszországból 104-en érkeztek (91-en a Serie A-ból, 13-an a Serie B-ből), köszönhetően a nemzeti csapat kevés légiósának is, hiszen az olaszok is csak három külföldön játszó labdarúgót hívtak be (Jorginho, Gugliermo Vicario, Gianluigi Donnarumma).
  • Az olaszok képviseltetik viszont magukat a legtöbb szövetségi kapitánnyal, hiszen Luciano Spalletti (Olaszország), Marco Rossi (Magyarország), Francesco Calzona (Szlovákia), Vincenzo Montella (Törökország) és Domenico Tedesco (Belgium) is ott lesz az Eb-n. Az olaszokon kívül csak a spanyolok (Luis de la Fuente – Spanyolország és Roberto Martínez – Portugália), a franciák (Didier Deschamps – Franciaország és Willy Sagnol – Grúzia) és a németek (Julian Nagelsmann – Németország és Ralf Rangnick – Ausztria) adnak egynél több kapitányt az Eb-re. Utóbbiak kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a 65 éves Ralf Rangnick az Eb legidősebb, a 36 éves Julian Nagelsmann az Eb legfiatalabb szövetségi kapitánya.
  • A legidősebb kerettel a magyarokkal azonos csoportban szereplő skót nemzeti csapat szerepel, Steve Clarke csapatának ugyanis 28.3 év az átlagéletkora, s csak két 23 éves vagy annál fiatalabb játékossal érkeznek: Billy Gilmour 23, Tommy Conway 21 éves, miközben 26 fős keretükből kilencen is 30 évesek vagy idősebbek. Az Eb nyitómeccsét ilyen értelemben „öregfiúk-meccsnek” is tekinthetnénk, ugyanis a második legidősebb kerete a házigazda német válogatottnak van 28.2 éves átlagéletkorral – köszönhetően elsősorban a 38 éves Manuel Neuernek, a 34 éves Thomas Müllernek és az Eb után visszavonuló 34 éves Toni Kroosnak is, de Oliver Baumann (34), Marc-André ter Stegen (32), Antonio Rüdiger (31), Ilkay Gündogan (33), Pascal Gross (32) és Niclas Füllkrug (31) is túl van már a 30-on – miközben a nagy dobást épp két ifjonctól, Florian Wirtzől és Jamal Musialától várják a németek.
  • Ha már kor: amennyiben pályára lép a portugál válogatottban az FC Porto védője, Pepe, megdönti Király Gábor 40 évesen és 86 naposan felállított rekordját és 41 évesen az Eb-k történetének legidősebb labdarúgója lesz, ráadásul a mezőnyjátékosok tekintetében a második helyen honfitársa, a hatodik Európa-bajnokságára készülő Cristiano Ronaldo áll – egyébként a vonatkozó lista harmadik helyén is egy Real Madrid-ikon áll, Luka Modric közel a 39-hez vesz részt az Eb-n. A 20 legidősebb között nincs magyar játékos. Pepe és Cristiano Ronaldo egy másik csúcsot is megdönthet (bár utóbbinak erre több esélye van), ugyanis ha gólt szereznek, átadják a múltnak az osztrák Ivica Vastic csúcsát, aki 38 évesen és 257 naposan talált be, így a két portugál közül valamelyik az Eb-k legidősebb gólszerzője lehet. Az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa, a 25 gólnál járó Cristiano Ronaldo az egyetlen olyan labdarúgó, aki hat Európa-bajnokságon vesz részt.
  • Az Eb legfiatalabb csapatával a csehek rendelkeznek: Ivan Hasek 25.3 év átlagéletkorú keretet állított össze, de a kapitány láthatóan bízik az összetartó erőben, ugyanis a 26 fős keretből 15 játékost ad a Slavia Praha, a Sparta Praha és a Plzen, s csak két 30 évnél idősebb játékosuk van – a törököké a második (25.8), az angoloké a harmadik legfiatalabb keret (26.1), s az angolok adják a legtöbb 20 éves vagy annál fiatalabb játékost (Kobbie Mainoo 19, Jude Bellingham és Adam Wharton 20 éves). A torna legfiatalabb játékosa nagy „fölénnyel” Lamine Yamal, aki jelenleg 16 éves és 10 hónapos, s a döntő előtti napon tölti be a 17. életévét, a második legfiatalabb Warren Zaire-Emery 18 éves és három hónapos – Kerkez Milos a torna 16. legfiatalabb játékosa 20 évesen és 7 hónaposan.
  • Noha a skótoknak a legidősebb a keretük, közel sem ők a legtapasztaltabbak – a nemzetközi tornák hiánya miatt –, a horvátoknál ugyanis egy főre 45 válogatottság jut, a portugáloknál 43.5, a svájciaknál 42.7. Ezen a listán a mieink 14. helyen – azaz a középmezőnyben – állnak 29.6 válogatottsággal, míg a legkevesebb rutinjuk a cseheknek van, hiszen egy főre 15.9 válogatottság jut. Az Athletic megjegyezte, hogy a svájciaknak van a legtöbb 30 évnél idősebb játékosuk (10), a portugálok átlagán pedig sokat emel Cristiano Ronaldo a 207, Pepe a 137 és Rui Patricio a 108 válogatottságával.
Egy főre jutó válogatottság az Európa-bajnokságon résztvevő csapatok között (Forrás: The Athletic)
  • Pepe, Cristiano Ronaldo és Luka Modric is az utolsó Európa-bajnokságán vehet részt, s biztosan utolsó kontinenstornája lesz a francia válogatottságról lemondó Olivier Giroud-nak, aki a Le Blues legjobb góllövője lett megelőzve Thierry Henryt, de a jelenlegi tempót tekintve az 57 gólos Giroud csak néhány évig lesz rekorder, hiszen Kylian Mbappé is elképesztő ütemben termeli a gólokat, s már 47-nél jár, Antoine Griezmann pedig 44-nél.
  • Ami a gól/válogatottság-mutatót illeti, némileg meglepő módon nem Cristiano Ronaldónak a legjobb az átlaga 207 meccsen szerzett 130 góljával. A 0.63-as átlagú CR-nél négyen is jobbak: a szerb Alekszandar Mitrovics 91 meccsen 58 (0.64 gól/válogatottság), az angol Harry Kane 91 meccsen 63 (0.69), a német Niclas Füllkrug 16 meccsen 11 (0.69), a belga Romelu Lukaku pedig 115 meccsen 85 (0.74) gólnál jár. A lista kilencedik helyén, Goncalo Ramos, Kylian Mbappé és Robert Lewandowski mögött Varga Barnabás áll 11 válogatott meccsen elért hat góljával és 0.55-ös gólátlagával.
Gól/válogatottság-mutató Forrás: The Athletic

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik