Közvélemény-kutatás: Közép-Európában is megkerülhetetlen az Eb

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 12:23
(Fotó: ceper.hu)
A pénteken kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokság, az egyik legnézettebb sportesemény a világon, ami már bőven a kezdete előtt felkeltette a közép-európai szurkolók érdeklődését is - derült ki a Ceper Kutató, Médiafigyelő és Tanácsadó Zrt. közvéleménykutatásából. Írnak arról is, hogy a megkérdezett közép-európaiak átlagosan 60 százaléka (a tíz vizsgált országban) legalább részben figyelemmel kívánja kísérni a tornát, s a kezdés előtti hetekben a válaszadók átlagosan mindössze 37 százaléka nem mutatott érdeklődést a mérkőzések iránt.

A cég honlapján közzétett közvélemény-kutatásból kiderült: a horvátok a leginkább érdeklődők az Eb meccsei iránt, hiszen a megkérdezettek 81 százaléka a tervezi, hogy legalább néhány összecsapást megnéz. Négy országban (Ausztria, Lengyelország, Románia és Szlovénia) a válaszadók 64-69 százaléka, Szerbiában, Szlovákiában és Bulgáriában pedig 53-57 százaléka szándékozik tájékozódni a torna alakulásáról. Magyarország és Csehország mindössze az a két ország, ahol a válaszadók kevesebb, mint fele tervezi a torna legalább részbeni követését - mindössze 47, illetve 46 százalék válaszolta, hogy tájékozódni fog az eseményről.

Ki nyeri a tornát?

A Ceper közvélemény-kutatásában arról is megkérdezte a szurkolókat, hogy melyik csapatot tartják a legnagyobb esélyesnek a torna megnyerésére. Hat országban Németországot nevezték meg a legnagyobb esélyesnek, míg az osztrákok, lengyelek és románok többsége Franciaországot jósolta a döntő győztesének. A legtöbb bolgár, cseh, szerb, szlovák, szlovén és magyar válaszadó első vagy második helyen említette Németországot és Franciaországot a legvalószínűbb győztesként. A lengyel válaszadók 24 százaléka Franciaországot várja győztesnek, míg 13 százalék Spanyolországot jósolta. A címvédő Olaszország a tíz közép-európai ország egyikében sem érte el a 8 százalékot sem a valószínűsíthető győztesként. 

(Fotó: ceper.hu)

Összességében megállapítható: a régió válaszadói Franciaország vagy Németország győzelmét várják a legnagyobb számban - az eseményt követők közül átlagosan (a tíz regionális országban) 18 százalék Franciaországot, míg 17 százalék Németországot tippelte végső győztesnek.

A hazai válogatottak teljesítményére is kíváncsiak a válaszadók. A horvátok és az osztrákok voltak a legbiztosabbak a csapatukban - a horvát szurkolók, aki követni fogja az Eb-t, 46 százaléka úgy gondolta, hogy a csapata lesz a torna végső győztese. Az osztrák szurkolók 23 százaléka Franciaországot, 16 százaléka pedig Ausztriát nevezte meg a torna győzteseként. A magyarok és a szerbek legalább 10 százalékaa is saját országát jelölte meg esélyesként. Csehországban és Lengyelországban a válaszadók, akik legalább részben követni fogják a tornát, mintegy 8 százaléka saját országuk győzelmét jósolta, míg Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában kevesebb, mint 5 százalék tett így.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik