Gianluigi Donnarumma: Nem akarunk elcsúszni a banánhéjon

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Dortmund
Vágólapra másolva!
2024.06.15. 09:48
Gianluigi Donnarumma csapatkapitányként vezeti az olasz válogatottat a németországi Európa-bajnokságon – reményei szerint egészen a címvédésig (Fotó: Getty Images)
Az olasz válogatott szombaton Albánia ellen indulhat el a címvédéshez vezető úton – az ellenfél a csoport másik két tagjához mérten mindenképpen verhető, a PSG kapusa szerint ugyanakkor a koncentráció egy pillanatra sem hagyhat ki.

Pénteken már Európa-bajnoki üzemmódba kapcsolt Dortmund Westfalen negyede, ahol a Borussia Dortmund stadionja – hivatalos nevén Signal Iduna Park, az Eb alatt BVB Stadion – látja vendégül a címvédőként először pályára lépő Olaszországot. Luciano Spalletti csapata a spanyolokkal és a horvátokkal kiegészülő halálcsoportban a papíron legkönnyebb ellenfél, Albánia ellen kezdheti meg a remélt újabb ­aranyérem felé vezető útját, noha abban a nemzeti csapat szakvezetősége, a játékosok és a sajtó is egyetért, hogy finoman szólva is rögös lesz.

A bemutatkozó mérkőzés előtti napon a BVB Stadion és környéke már olyan arculatot mutatott, amely a tökéletes házigazdára jellemző, noha nem egészen huszonnégy órával korábban még targoncák és építőmunkások hada lepte el a területet. Tekintve, hogy az olaszok mellett az albánok is itt tartották a ­meccs előtti sajtótájékoztatójukat, az arénát már reggel megnyitották a sajtó munkatársai előtt, s megállapíthattuk, ez a létesítmény szurkolók nélkül is impozáns – még úgy is, hogy a félelmetes „sárga fal” helyén, azaz a déli, állóhelyes lelátón ezúttal csupa ülőhelyet alakítottak ki. Nem véletlen, hogy az olasz újságírók és televíziós stábok is egymás után tették a köröket a stadionban, elismerően bólintva az ijesztően meredek lelátók tövében.

 

A médiaközpont is teljes kapacitással működött már, és természetesen üzembe helyezték azt az applikációt is, amely a sajtótájékoztatók szinkrontolmácsolását küldi az okostelefonokra – ebben az esetben az angol, német, olasz és albán nyelv közül lehetett választani.

Merthogy ez a nap nem csak és nem elsősorban a stadion körül forgott, miután a 2021-ben elhódított Európa-bajnoki cím egyik fő letéteményese, a csapatkapitány Gianluigi Donnarumma ült ki a sajtó képviselői elé a válogatott első mérkőzése előtt.

Jóllehet amúgy olaszosan, jó tízperces késéssel futott be a Paris Saint-Germain kapusa (Luciano Spalletti szövetségi kapitánnyal együtt), cserében készségesen válaszolt bőven a rendelkezésre álló időkereten túl, először is arra, hogy mekkora pluszfelelősséggel jár, hogy immár rajta van a csapatkapitányi karszalag.

„Valóban másfajta lelkiállapot ez, de ugyanazzal a motivációval és elkötelezettséggel lépek pályára – válaszolta a 62-szeres válogatott Gianluigi Donnarumma.A csapat is felkészült a tornára, és ugyan szívesen osztom meg a tapasztalatomat a többiekkel, valójában nincs rá szükség.”

Olaszország papíron a legkönnyebb ellenfél ellen kezdi meg a küzdelmeket, de kérdés, mit jelent az, hogy könnyű?

„A szombati mérkőzés klasszikus banánhéj is lehet, és mi nem akarunk elcsúszni rajta – mondta az Albánia elleni találkozóról Donnarumma. – Csak akkor járhatunk sikerrel, ha száz százalékot nyújtunk, a kilencven nem elég. Meccsről meccsre kell haladnunk, és most Albánia a legfontosabb ellenfél. Megnéztük a korábbi mérkőzéseit, és arra jutottunk, nem szabad lerohanni, mert életveszélyesen kontrázik. A lényeg, hogy az egész mérkőzésen nyomás alatt kell tartanunk az albánokat, nem engedhetünk ki egyetlen pillanatra sem.”

És amellett, hogy banánhéj is lehet az albán meccs, az sem utolsó szempont, hogy az Eb-címvédőnek kötelező nyerni. A csapatra nehezedő nyomásról Donnarumma is beszélt.

Hatalmas lépést tehetünk a továbbjutás felé, ha győzünk, és sokkal könnyebb ilyen lelkiállapotban nekivágni a két, még keményebbnek ígérkező meccsnek. Ha nincs meg a három pont, zaklatottá válhat a csapat, ugyanakkor nemcsak Albániát akarjuk legyőzni, hanem kilenc ponttal szeretnénk zárni a csoportkört, és akkor nincs kérdés.”

Érdekes helyzet áll elő Donnarumma szempontjából, hiszen az UEFA játékvezetői bizottságának döntése értelmében csak a csapatkapitány reklamálhat a játékvezetőnél, egy kapus ugyanakkor nem rohangálhat ki állandóan a tizenhatosáról. De hogy oldják ezt meg az olaszok?

„A mi esetünkben két tárgyaló lesz – válaszolta a 25 éves kapus. – Ha a tizenhatosunk közelében van kérdéses eset, én megyek oda a játékvezetőhöz, ha a kapunktól távol akad valamilyen vitatott helyzet, egy kijelölt mezőnyjátékos lesz a tárgyaló fél, feltehetően Nicolo Barella vagy Jorginho, de ezt a meccsek előtt döntjük el.”

A mérkőzés előtt továbbra is kérdéses, hogy három vagy négy védővel áll-e fel az olasz csapat, de úgy tűnik, Donnarummának mindkét opció megfelelne.

„Nem az számít, milyen felállásban játszunk, hanem az, hogy mindenki megfelelően lássa el a feladatát, és ez természetesen rám is vonatkozik. Ezen a szinten mindenki védekezik, mindenki támad, és persze a szövetségi kapitány dönt arról, hogy milyen felállásban lépünk pályára. Azt azonban leszögezhetjük, hogy ez a keret képes három és négy védővel is játszani.”

Életveszélyes az első mérkőzés


– Különleges mérkőzésre készülhet: ez lesz a válogatott első meccse címvédőként, önnek pedig az első találkozója szövetségi kapitányként nagy tornán. Milyen érzésekkel várja a szombat estét?
– Nagyon izgalmas a helyzet. Jóllehet, életveszélyes az első mérkőzés, ami akár nyomasztólag is hathatna rám és a válogatottra, de nem engedem át magam ennek az érzésnek, és a csapat sem. Felemelő helyzetben vagyunk most, de egy pillanatra sem feledhetjük, hogy Sylvinho nagyszerűen állította össze Albánia keretét, egy sor olyan játékossal, akik jól ismerik a Serie A közegét, szóval oda kell figyelnünk.

– Olaszország Eb-címvédőként lép pályára, de közben kihagyta a világbajnokságot, vagyis néha nagyon jó a válogatott, néha felismerhetetlenül rossz. Mire számít Németországban?
– Úgy érzem, az Eb-csapatunknak saját arculata van, és bízom abban, hogy sikeres lesz a szereplésünk. Persze nincs garancia a győzelemre, de a keretünkben mindenki azt érzi, hogy egy csapathoz tartozik, sőt, hatvanmillió olaszhoz.

– Három vagy négy védővel áll fel a kezdőcsapata az albánok ellen?
– Mindkét felállásban eredményesek lehetünk, de a legfontosabb, hogy uraljuk a játékot, nekünk kell többet birtokolni a labdát. Ha már ötven százalék körüli a labdabirtoklás, máris mérlegelni kell az adott szituációt, és előre nagyon nehéz megmondani, miként alakul egy-egy kiegyenlítettnek ígérkező mérkőzés. A két felállás között talán annyi a különbség, hogy három védő mellett két csatárral tudunk játszani, de kérdés, hogy szükség van-e két ékre.

– Korábban bírálta Gianluca Scamacca hozzáállását. Miként látja most a támadó helyzetét?
– Nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, gratuláltam is neki. Olyan csatár, akiben minden erény megvan, ami ehhez a poszthoz kell, és most már érti, ha tíz támadásunk van, akkor elképzelhető, hogy végül csak öt esetben jut el hozzá a labda, neki viszont mind a tíz felfutásnál jelen kell lennie.

– Mi a helyzet a sérült Nicolo Barellával?
– Tegnap végigdolgozta az edzést. A végső döntés a csapatorvos hatásköre, ám most úgy tűnik, hogy inkább bevethető, mint hogy nem.

MINIINTERJÚ: Luciano SPALLETTI, az olasz válogatott szövetségi kapitánya

 

Gyerekkoromban Albánia szinte nem is tartozott Európához, még a kommunista blokkon belül is elszigetelt, talán nem is létező világnak tűnt. Jóllehet a mai Albánia sem zárkózott még fel teljesen a kontinenshez, ez az albán válogatott – amelynek tagja a korábban a Kisvárdában is megforduló Jasir Asani – most brazil edzővel és olyan csapatkapitánnyal állt ki sajtótájékoztatót tartani, aki folyékonyan, három nyelven válaszolt a kérdésekre. Mind a ketten láthatóan varázslatos pillanatként élik meg, hogy itt lehetnek, noha Sylvinho szövetségi kapitány kétszeres Bajnokok Ligája-győztes az FC Barcelonával, Berat Djimsiti pedig három hete hódította el az Európa-liga-trófeát az Atalanta játékosaként.
„Sok mindenről beszélgettünk klubtársammal, az olasz válogatott Gianluca Scamaccával, de az Európa-bajnokságról nem. Tiszteletben tartottuk, hogy itt ellenfelek leszünk, majd utólag elemezzük a történteket” – fogalmazott Djimsiti.
Tanulságos pillanat volt, amikor az albán csapatkapitány elmondta, a válogatottban miért van olyan sok játékos, aki nem is a hazájában született.
„Mert otthon mindenki albánul beszél a családjával. A szüleink otthon nőttek fel, minket albán hagyományok szerint neveltek. Számunkra magától értetődő döntés, hogy az albán válogatottat választjuk.”
Sylvinho – noha albánul még nem vállalta a válaszadást – szintén átérzi már, mit jelent az albánoknak az óhaza és a válogatott.
„Óriási felelősség hárul ránk azzal, hogy szombaton vörösbe borul a stadion. A csoportellenfeleinken sportszakmai okok miatt nagy a nyomás, rajtunk pedig azért, mert kötelességünknek érezzük, hogy minden pontért megküzdjünk. Tudjuk, nem lesz könnyű. Ne feledjük, ez a halálcsoport, az olaszoknak mégsem a továbbjutás, hanem a címvédés lebeg a szemük előtt” – vélekedett az albán együttes brazil szövetségi kapitánya.
Berat Djimsiti: Magától értetődő, hogy Albániát választjuk

OLASZORSZÁG
Kapusok: 1 – Gianluigi Donnarumma (Paris Saint Germain – Franciaország), 26 – Alex Meret (Napoli), 12 – Guglielmo Vicario (Tottenham Hotspur – Anglia)
Védők: 23 – Alessandro Bastoni (Internazionale), 15 – Raoul Bellanova (Torino), 4 – Alessandro Buongiorno (Torino), 5 – Riccardo Calafiori (Bologna), 24– Andrea Cambiaso (Juventus), 13 – Matteo Darmian (Internazionale), 2 – Giovanni Di Lorenzo (Napoli), 3 – Federico Dimarco (Internazionale), 6 – Federico Gatti (Juventus), 17 – Gianluca Mancini (Roma)
Középpályások: 18 – Nicolo Barella (Internazionale), 16 – Bryan Cristante (Roma), 21 – Nicolo Fagioli (Juventus), 25 – Michael Folorunsho (Hellas Verona), 7 – Davide Frattesi (Internazionale), 8 – Jorginho (Arsenal – Anglia), 10 – Lorenzo Pellegrini (Roma)
Támadók: 14 – Federico Chiesa (Juventus), 22 – Stephan El Shaarawy (Roma), 11 – Giacomo Raspadori (Napoli), 19 – Mateo Retegui (Genoa), 9 – Gianluca Scamacca (Atalanta), 20 – Mattia Zaccagni (Lazio)
Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti
 


ALBÁNIA
Kapusok: 1 – Etrit Berisha (Empoli – Olaszország), 12 – Elhan Kastrati (Cittadella – Olaszország), 23 – Thomas Strakosha (Brentford – Anglia)
Védők: 5 – Arlind Ajeti (CFR Cluj – Románia), 25 – Naser Aliji (Voluntari – Románia), 2 – Iván Balliu (Rayo Vallecano – Spanyolország), 6 – Berat Gjimshiti (Atalanta – Olaszország), 4 – Elseid Hysaj (Lazio – Olaszország), 18 – Ardian Ismajli (Empoli – Olaszország), 24 – Marash Kumbulla (Sassuolo – Olaszország), 13 – Enea Mihaj (Famalicao – Portugália), 3 – Mario Mitaj (Lokomotiv Moszkva – Oroszország)
Középpályások: 22 – Amir Abrashi (Grasshoppers – Svájc), 21 – Kristjan Asllani (Internazionale – Olaszország), 10 – Nedim Bajrami (Sassuolo – Olaszország), 16 – Medon Berisha (Lecce – Olaszország), 8 – Klaus Gjasula (Darmstadt – Németország), 14 – Qazim Laci (Sparta Praha – Csehország), 17 – Ernest Muci (Besiktas – Törökország), 20 – Ylber Ramadani (Lecce – Olaszország)
Támadók: 9 – Jasir Asani (Kvangdzsu – Dél-Korea), 11 – Armando Broja (Fulham – Anglia), 19 – Mirlind Daku (Rubin Kazany – Oroszország), 26 – Arbër Hoxha (Dinamo Zagreb – Horvátország), 7 – Rey Manaj (Sivasspor – Törökország), 15 – Taulant Seferi (Bani Jasz – Egyesült Arab Emírségek)
Szövetségi kapitány: Sylvinho (brazil)

B-CSOPORT
JÚNIUS 15., SZOMBAT
18.00, Berlin: Spanyolország–Horvátország 
21.00, Dortmund: Olaszország–Albánia
JÚNIUS 19., SZERDA
15.00, Hamburg: Horvátország–Albánia
JÚNIUS 20., CSÜTÖRTÖK
21.00, Gelsenkirchen: Spanyolország–Olaszország
JÚNIUS 24., HÉTFŐ
21.00, Düsseldorf: Albánia–Spanyolország
21.00: Lipcse: Horvátország–Olaszország
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik