Ekkora esélyt ad a magyar válogatott Eb-győzelmére az Opta

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.06.04. 11:01
Az Opta szerint 0.9 százalék esélye van a magyar válogatottnak az Európa-bajnokság megnyerésére (Fotó: Micheller Szilvia)
Rohamléptékkel közelítünk a németországi labdarúgó Európa-bajnokság kezdetéhez. Ez alkalomból a statisztikákkal foglalkozó szaklap, az Opta megvizsgálta a csapatok előzetes esélyeit a kontinenstornán.

Az Opta szuperszámítógépe tízezerszer szimulálta le a 2024-es Európa-bajnokságot, ez alapján a torna megnyerésére az angol válogatottat tartja a legesélyesebbnek 19.9 százalékkal, de az angolok nem sokkal előzik meg az előző két világbajnokságon arany- és ezüstérmes franciákat (19.1 százalék), a dobogó legalsó fokán pedig a házigazda németek állnak 12.4 százalékkal. A szimuláció szerint a legkevesebb esélye az első Európa-bajnokságon induló Grúziának van, mindössze 0.1 százalék, míg a magyar válogatott Európa-bajnoki diadalára 0.9 százalék esélyt lát a szuperszámítógép, ezzel a mieink a 17. helyen állnak az esélyességi rangsorban.

Az Opta nem csak a végső győzelmet vizsgálta, hanem azt is, mekkora esélyük van a csapatoknak eljutni a torna bizonyos szakaszaiba. Eszerint az angolok (70 százalék) és a franciák (69 százalék) szinte biztosan bejutnak a negyeddöntőbe, de még a nyolcadik legesélyesebb belgák legjobb 8 közé jutására is 48.5 százalék az esély – ahogy a többi szakasznál, itt is a grúzok tűnnek a leggyengébbnek, Kvaracheliáéknak ugyanis csak 8.3 százalékot adnak, míg a magyar válogatottnak 24.5 százalék az esélye a negyeddöntőre.

Az Opta a két legesélyesebb csapat, Anglia és Franciaország helyzetét részletesebben is vizsgálta, s a szimuláció szerint az angolok 67.2 százalék eséllyel végeznek a C-csoport élén, s 95.4 százalék az esélyük a nyolcaddöntőre, míg a franciák csoportelsőségére 57.9 százalék sansz van, miközben 92.9 százalék eséllyel lehetnek ott a legjobb 16 között.

A szaklap vizsgálta továbbá a németek lehetőségét is, s a magyarokkal azonos csoportban szereplő házigazda 52.1 százalék eséllyel végez a kvartett élén. A második helyre Svájcot tartják a legesélyesebbnek (25.6 százalék), megelőzve a magyar válogatottat (25 százalék) és a legesélytelenebb skótokat (24.6 százalék), ám a kimutatás szerint a mieink nyolcaddöntőbe jutására 59.3 százalék az esély – ez négy tizeddel több, mint a skótoké (58.9 százalék).

Az A-csoport csapatainak esélyei az Opta szerint (Fotó: theanalyst.com)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik