Cristiano Ronaldo és a varázslatos csehek: labdarúgók, akik Eb-n szerezték első válogatott góljukat

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 17:53
Ha június 7. és labdarúgó Európa-bajnokság, akkor csak olyan gólszerzőkkel találkozunk, akik korábban egyszer sem találtak a kapuba válogatott mezben. Mivel az Eb-k történetét napról napra felelevenítő sorozatunk mai menüjén csupán két mérkőzés szerepel, a nap hőseinek rövid történetét kiegészítjük egy képgalériával, amelyben olyan klasszisokat válogattunk össze, akik szintén Európa-bajnokságon szerezték az első válogatott góljukat.

 

Kezdjük a galériával, amelynek arcául Cristiano Ronaldót, az Európa-bajnokságok gólrekorderét választottuk, és amelyhez elöljáróban annyit: válogatásunk nem teljes körű, nincs benne minden olyan labdarúgó, aki Eb-n szerezte az első válogatott gólját. A magyar szereplők mellett olyan játékosokra összpontosítottunk, akik kulcsszerepet játszottak válogatottjuk valamelyik nagy sikerében, és/vagy nagyon hosszan szolgálták nemzeti csapatukat.

Az összeállítás különlegessége a cseh futball négy korszakos egyéniségének „együttmozgása”: Pavel Nedved, Radek Bejbl, Vladimír Smícer és Karel Poborsky az 1996-os Európa-bajnokságon szerezte meg első válogatott gólját, alig tíz nap leforgása alatt. Futballbeli súlyukat jól érzékelteti egy szám: 345 – ennyit kapunk, ha összeadjuk négyük válogatott mérkőzéseinek számát.

 

És akkor a mai kínálat: mindkét mérkőzést a 2008-as osztrák–svájci közös rendezésű Európa-bajnokság nyitó napján játszották le. Az egyiket a csehek nyerték meg – és megint volt egy cseh „első gólos”, a másikat a portugálok, szintén új gólszerzőket avatva.


 EGY KARRIER KÜLÖNLEGES PILLANATA: VÁCLAV SVERKOS 

(2008, Svájc–Csehország 0–1) A bázeli nyitány góljait Alex Freitől várták a szakemberek, de a svájci publikum mindenképpen, csakhogy a hazaiak kiváló csatára az első félidő hajrájában térdszalagszakadást szenvedett, ami, mint utóbb kiderült, megpecsételte csapata sorsát. Úgyhogy ez a meccs Václav Sverkosé lett, aki megjárta a német és az osztrák Bundesligát, de a válogatottban csak azt követően mutatkozott be, hogy hazatérve cseh gólkirály lett 2008-ban. Élete első válogatott góljával döntött Svájc ellen – csupán csereként lépett pályára azon a meccsen, és a tornán többé nem is játszott... Huszonhét évesen, 2010-ben lezáruló válogatottbeli pályafutása 11 mérkőzést és három gólt számlál. VIDEÓ ITT!

Václav Sverkos (10) a 2008-as torna első gólját lövi (Fotó: Getty Images)

 EGY KARRIER KÜLÖNLEGES PILLANATA: PEPE 

(2008, Portugália–Törökország 2–0) A brazilnak született Pepe még viszonylag új fiú volt a portugál válogatottban, nem egészen egy évvel korábban honosították, amikor a törökök elleni mérkőzés második félidejében, Nuno Gomessel kényszerítőzve megszerezte a vezetést, nem törődve azzal sem, hogy lövés közben éppen felrúgták. Vérbeli pepés hozzáállás. A meccs embere címet is kiérdemelte. A védő válogatott pályafutása ugyanúgy 2007-ben kezdődött, ahogyan a Real Madrid-beli karrierje; utóbbi tíz év után lezárult, előbbi még nem – Pepe túl van a 130. válogatott meccsén, eddig nyolc gólt szerzett.

 EGY KARRIER KÜLÖNLEGES PILLANATA: RAÚL MEIRELES 

(2008, Portugália–Törökország 2–0) Raúl Meireles is csereként, csupán a 83. percben állt be a törökök ellen, de ennyi idő is elég volt neki ahhoz, hogy egy ziccerig kijátszott akció végén a kapuba találjon, felnőttválogatott pályafutása során szintén először. A Portót, a Liverpoolt, a Chelsea-t és végül a Fenerbahcét erősítő középpályás Eb-n soha többé nem szerzett gólt, a 2010-es vb-n egyet igen; válogatott karrierje 76 mérkőzéssel és 10 góllal zárult le 2014-ben.

Pepe gólja 6:10-nél, Raúl Meirelesé 7:45-nél

 JÚNIUS 7. – EB-EREDMÉNYEK 
EB 2008, AUSZTRIA ÉS SVÁJC – JÚNIUS 7.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Bázel: Svájc–Csehország 0–1
Genf: Portugália–Törökország 2–0

A török védő későn rúgott alá Pepének, a labda már úton van a kapuba – ez volt a portugál védő első válogatott gólja (Fotó: Getty Images)

Sorozatunk első része:

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik