Ez nem semmi! A szlovákok megszakították a belgák 15 meccses veretlenségi sorozatát

Vágólapra másolva!
2024.06.17. 17:31
Romelu Lukakunak volt miért mérgelődnie (Fotó: Getty Images)
Belgium rengeteg helyzetet kihagyott, a szívósan küzdő és ragyogóan futballozó szlovák válogatott bravúrgyőzelemmel (1–0) kezdett a labdarúgó Európa-bajnokság E-csoportjában.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
E-CSOPORT
BELGIUM–SZLOVÁKIA 0–1 (0–1)
Frankfurt, Deutsche Bank Park, 45 181 néző. Vezette: Umut Meler (Emre Eyisoy, Kerem Ersoy) – törökök
BELGIUM: Casteels – Castagne, Debast, Faes, Carrasco (Lukebakio, 84.) – Mangala (Bakayoko, 58.), Am. Onana – Trossard (Tielemans, 74.), De Bruyne, Doku (Openda, 84.) – R. Lukaku. Szövetségi kapitány: Domenico Tedesco
SZLOVÁKIA: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (Obert, 90+4.) – Schranz (Duris, 81.), Bozeník (Strelec, 70.), Haraslín (Soslov, 70.). Szövetségi kapitány: Francesco Calzona
Gólszerző: Schranz (7.)
Sárga lap: Mangala (30.), Tielemans (74.), Lukebakio (85.), ill. Schranz (41.)

Létezik, hogy az E-csoport első játéknapján mindkét mérkőzés meglepetéssel ér véget?

Azt már a Belgium–Szlovákia összecsapás előtt tudni lehetett, hogy a kvartett másik párharcában Románia 3–0-ra legyőzte az esélyesebbnek vélt Ukrajnát, és nem volt ördögtől elrugaszkodott gondolat, hogy esetleg a szlovák együttes is borítja a papírformát. A belga szurkolók aggodalmát az táplálta, hogy fogalmuk sem volt arról, Koen Casteels hogyan helyettesít majd a világ talán legjobbnak tartott kapusát, Thibaut Courtois-t (aki Domenico Tedesco szövetségi kapitánnyal került nézeteltérésbe, és emiatt maradt le a tornáról), s az is kétségeket ébresztett bennük, Thomas Meunier, Jan Vertonghen és az ugyancsak megsérülő Axel Witsel távollétében mennyire lesz masszív a védelem.

Természetesen azzal is tisztában voltak, csapatuk tele van kreatív, gyors labdarúgóval, és ha Jérémy Doku megindulása után Romelu Lukaku nem Martin Dúbravka kapus mellkasát találja telibe nagy helyzetben, már a harmadik percben megszerezhették volna a vezetést a belgák. Nem sokkal később bebizonyosodott, a Manchester City 22 esztendős szélsője jobban teszi, ha nem próbál hátul besegíteni: jobb oldali partdobás után felelőtlenül, rosszul passzolta a labdát a saját tizenhatosán belülre, és bár elsőre Koen Casteels még védett, az ismétléssel szemben tehetetlennek bizonyult – Szlovákiánál volt az előny Ivan Schranz révén!

Belgium v Slovakia: Group E - UEFA EURO 2024
A szlovákok korai góllal szereztek vezetést (Fotó: Getty Images)

Még a játékrész derekán jöhetett volna az egyenlítés, a messzire kifutó Dúbravka Kevin De Bruyne letámadása miatt labdát vesztett, Leandro Trossard azonban az üresen maradó kapu fölé lőtt. Parádés támadást vezettek a 40. percben a szlovákok, Juraj Kucka oxival szöktette magát, középre adott, Lukás Haraslín 15 méterről leadott kapáslövését pedig Casteels bravúrral hárította. A belga válogatott gólrekordere, a 115 mérkőzésen 85 gólt szerző Romelu Lukaku kimaradt helyzetével ért véget az első negyvenöt perc, érett a meglepetés.

A szlovák csapat a fordulás után is magasan letámadta ellenfelét, aztán az 56. percben Romelu Lukaku gólját les miatt érvénytelenítették (nagyon határesetnek tűnt...), és mintha csak ez lett volna a jel, Belgium óriási energiákat megmozgatva ment előre az egyenlítésért. Amikor Johan Bakayoko lövésénél Dávid Hancko a gólvonal előtt mentett, az volt az ember érzése, még az is kimarad, ami máskor csukott szemmel is bemegy. A 86. percben Romelu Lukaku újra betalált, ám ezt a gólt is érvénytelenítették, mert a beadás előtt Lois Openda kezezett – a belgák joggal érezhették úgy, minden összeesküdött ellenük.

Néhány pillanattal később pedig választ kaptunk a kérdésre: születhet egy nap két meglepetés, Belgiumnak (és Ukrajnának) kaparnia kell, ha nem akar a csoportban ragadni. 0–1

E-CSOPORT
JÚNIUS 17., HÉTFŐ
München: Románia–Ukrajna 3–0
Frankfurt: Belgium–Szlovákia 0–1
JÚNIUS 21., PÉNTEK
15.00, Düsseldorf: Szlovákia–Ukrajna
JÚNIUS 22., SZOMBAT
21.00, Köln: Belgium–Románia
JÚNIUS 26., SZERDA
18.00, Frankfurt: Szlovákia–Románia
18.00, Stuttgart: Ukrajna–Belgium

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik