Dráma a végén, az olaszok a 98. percben egyenlítve jutottak tovább

Vágólapra másolva!
2024.06.24. 23:01
Koncz MartonZaccagni (20) lett az olaszok hőse (Fotó: Koncz Márton)
Roppant fordulatos mérkőzésen Olaszország a nyolcperces ráadásul utolsó percében egyenlítve 1–1-re végzett Horvátországgal a labdarúgó Eb B-csoportjának utolsó fordulójában, ezzel megszerezte a továbbjutást jelentő második helyet a horvátok elől, akik a második félidő elején Luka Modric révén szereztek vezetést. Ez az eredmény a magyar továbbjutási reményeknek is jó, mert így a horvátok a mieink mögött zártak a csoportharmadikok összevetésében.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
HORVÁTORSZÁG–OLASZORSZÁG 1–1 (0–0)
Lipcse, Red Bull Aréna, 38 322 néző. Vezette: Danny Makkelie (Hessel Steegstra, Jan de Vries)hollandok
Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Pongracic, Gvardiol – Modric (Majer, 81.), Brozovic, Kovacic (Ivanusec, 70.) – Sucic (Perisic, 70.), Kramaric (Juranovic, 90.), Pasalic (Budimir, a szünetben). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (Zaccagni, 81.) – Barella, Jorginho (Fagioli, 81.) – Raspadori (Scamacca, 75.), Lo. Pellegrini (Frattesi, a szünetben), Dimarco (Chiesa, 57.) – Retegui.  Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti
Gólszerző: Modric (55.), ill. Zaccagni (90+8.)
Sárga lap: Sucic (24.), Modric (60.), Ivanusec (74.), Pongracic (78.), Stanisic (82.), Brozovic (90+1.), ill. Calafiori (90+3.), Fagioli (90+6.)

A mérkőzés folyamatosan frissülő szöveges közvetítését ide kattintva olvashatják.

Éppen Gulácsi Péter és Willi Orbán jelenlegi, Szoboszlai Dominik előző klubjának otthonában, a lipcsei stadionban kínálkozott lehetőség arra, hogy a magyar válogatott egy lépéssel közelebb kerüljön a nyolcaddöntőbe jutáshoz. Három csoportban volt/van ugyanis esély arra, hogy a leendő csoportharmadiknak kevesebb pontja legyen, mint a három ponttal záró magyar együttesnek. Ebből legalább kettőben kell úgy alakulnia az eredményeknek, hogy az a mieinknek kedvező legyen, és a B-csoport hétfő esti találkozóin erre máris kiváló alkalom adódott: „csak” az kellett hozzá, hogy Albánia ne nyerjen Spanyolország, Horvátország pedig a címvédő Olaszország ellen.

A horvátok két halvány produkcióval kezdtek a tornán, de Lipcsébe, az olaszok elleni csatára nagy erőkkel vonultak fel, a szurkolóik talán háromszor annyian is lehettek, mint az olaszok. Pedig a tét Luciano Spalletti szövetségi kapitány csapatának sem volt csekély: vereség és közben egy esetleges albán győzelem az azonnali kiesését jelentené. Változtatott is elöl megint az olasz szövetségi kapitány, aki továbbra is lázasan keresi az optimális felállást támadásban: kikerült Federico Chiesa és Gianluca Scamacca, bekerült Giacomo Raspadori és Mateo Retegui.

A horvátok jóval korábban ébredtek, mint az olaszok, Gianluigi Donnarumma szögletre tolta Luka Sucic lövését az ötödik percben, ám a játék képéről sokat elárul, hogy a két csapat várható góljainak (xG) száma a huszadik percben 0.1 volt. Ezen változtatott aztán az imént említett Retegui, előtte adódott a mérkőzés első nagy olasz helyzete a 21. percben, amikor Riccardo Calafiori balról érkező beadását kevéssel a bal kapufa mellé fejelte. A félidő közepén később pedig ennél is nagyobb lehetőség nyílt, amikor Giovanni Di Lorenzo lágy beíveléséből Alessandro Bastoni öt méterről tisztán fejelhetett, de Dominik Livakovic bravúrral a léc fölé tolta a labdát. A 36. percben Lorenzo Pellegrini lőtt a tizenhatos vonaláról ballal, ezt is védte vetődve a horvát kapus. Jobbak voltak az olaszok, de mindig ott volt a veszély, hogy Luka Modric egy pontos hosszú passzal kiugratja valamelyik horvát csatárt.

A fordulást követően, az 52. perc után felgyorsultak az események: Andrej Kramaric lövése után a csereként beálló Davide Frattesi kezén megpattant a labda, a VAR-vizsgálat után tizenegyest ítélt a játékvezető – de Luka Modric bal alsó sarokba tartó labdáját a horvát tábor előtt védte Gianluigi Donnarumma. Ám 31 másodperccel később máris javított a Real Madrid legendája: Ante Budimir hétméteres fejesét hatalmas bravúrral védte az olasz kapus, csakhogy a kipattanóra elsőként Modric ért oda, aki ballal a félig üresen maradt kapu jobb oldalába lőtt.

Az addig viszonylag nyugodtan labdázó olaszok őrült rohanásba kezdtek, hihetetlen nyomás alá került a horvát kapu. A rengeteg taktikai szabálytalanságot elkövető horvátok sorra sárgultak be, de állták a sarat, a nagy mezőnyfölény ellenére igazi helyzetbe alig kerültek az azzurrik. Aztán jött a 90+8. percben Riccardo Calafiori, a nagyszerű passza után Mattia Zaccagni csodálatos mozdulattal tekert a kapuba – a horvátok alighanem kiestek, a mieink pedig közelebb kerültek a nyolcaddöntőhöz.

A mérkőzés folyamatosan frissülő szöveges közvetítését ide kattintva olvashatják.

     
1. Spanyolország335–0+59
2. Olaszország31113–304
3. Horvátország3213–6–32
4. Albánia 3123–5–21
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

B-CSOPORT
JÚNIUS 15., SZOMBAT
Berlin: Spanyolország–Horvátország 3–0
Dortmund: Olaszország–Albánia 2–1
JÚNIUS 19., SZERDA
Hamburg: Horvátország–Albánia 2–2
JÚNIUS 20., CSÜTÖRTÖK
Gelsenkirchen: Spanyolország–Olaszország 1–0
JÚNIUS 24., HÉTFŐ
Düsseldorf: Albánia–Spanyolország 0–1
Lipcse: Horvátország–Olaszország 1–1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik