Német és svájci játékosok is a nemzetközi kupadöntőkben – a magyar válogatott ellenfelei is lehetnek

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.05.10. 14:53
A csúcsformában futballozó Toni Kroos is pályára léphet majd a magyar válogatott ellen az Európa-bajnokságon (Fotó: Getty Images)
A héten a három nemzetközi labdarúgó-kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában és az Európa-konferencialigában is kialakultak a döntők párosításai. A talpon maradó hat csapat közül négyben jó néhány olyan játékos is szerepet kaphat, akik pályára léphetnek majd a magyar válogatott ellen a június 14-én rajtoló Európa-bajnokságon (az Ekl-döntőbe jutó Olympiakosznak és Fiorentinának egyetlen ilyen futballistája sincs). Mostani összeállításunkból megtudhatja, kikre érdemes magyar szemmel külön odafigyelni a közelgő kupadöntők előtt.

Mint ismert, a magyar válogatott Németországgal, Svájccal és Skóciával találkozik a nyári Európa-bajnokság csoportkörében. A nemzetközi kupasorozatok döntős csapatainak nincs skót játékosa, német és svájci viszont szép számmal, s nem meglepő módon az előbbiek vannak túlnyomó többségben köztük.

A Bajnokok Ligája fináléjában a Real Madrid és a Borussia Dortmund csap össze június 1-jén, mindkét együttes foglalkoztat német és svájci játékosokat is. A Real Madridnál két német futballista, a válogatottba pazar formában visszatérő Toni Kroos és a védelem egyik oszlopa, Antonio Rüdiger is meghatározó tagja Carlo Ancelotti együttesének, és várhatóan nem lesz másképp az Európa-bajnokságon sem, mindketten alapemberek lesznek Julian Nagelsmann-nál is. A Dortmundnál értelemszerűen még több német játékos lehet tagja az Eb-re készülő, 26 fősre bővített keretnek: Niclas Füllkrug helye betonbiztosnak tűnik, de Julian Brandt és Niklas Süle játékára is számított a kapitány, akárcsak a veterán Mats Hummelsére, aki viszont sajtóhírek szerint kimaradhat az Eb-re utazó keretből.

A dortmundi német kontingensből korábban Marius Wolf, Nico Schlotterbeck, Emre Can, Felix Nmecha, Youssoufa Moukoko és Karim Adeyemi is kapott már legalább egyszer meghívót a nationalelfbe, velük azonban Nagelsmann eddig nem nagyon számolt, így nehéz elképzelni, hogy épp most gondolná meg magát, míg Marco Reus legutóbb 2022-ben lépett pályára címeres mezben. A fentebb említett neveken kívül a BVB svájci kapusával, Gregor Kobellel viszont jó eséllyel találkozhatunk majd a kontinenstornán, még ha nem is a kezdőcsapatban.

Az Európa-liga döntőjét május 22-én rendezik meg, a Bayer Leverkusen és az Atalanta vívja. Az idén eddig veretlen Leverkusen egyik motorjára, a svájci Granit Xhakára az Eb-n is fontos szerep várhat, akárcsak az idén csúcsformában futballozó Florian Wirtzre, aki a német válogatott jó szerepléséért tehet sokat a tornán. Rajta kívül még Jonathan Tah és Robert Andrich is beillik Nagelsmann válogatási elveibe, így ők is szinte biztosan várhatják a meghívót, de Jonas Hofmannak is megvan erre esélye.

Az Európa-konferencialiga döntőjében az Olympiakosz és a Fiorentina találkozik egymással május 29-én, ám ezen a találkozón nem lesz olyan játékos, aki megnehezítheti majd Marco Rossi csapatának dolgát az Eb-n. 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik