Eb 2024: Már lassan nem is meglepetés, ha meglepetést érnek el – Szijjártó Péter

Vágólapra másolva!
2023.12.02. 12:49
null
Szijjártó Péter Németországot szívesen látná a csoportunkban (Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor)
Szombaton 18 órától rendezik Hamburgban a jövő évi, németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását – Magyarország a második kalapból várja az ellenfeleket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nool.hu érdeklődésére elmondta, kiket látna szívesen a csoportunkban.

 

„Nagyon szeretném, ha összesorsolnának minket a házigazda németekkel, mert Münchenben, az Európa-bajnokság nyitó meccsén játszani szerintem olyan élményt jelentene a magyar labdarúgóknak, amit csak kevesen élhetnek át” – kezdte Szijjártó Péter, ezzel az első kalapos ellenfelet megjelölve.

A külügyminiszterszerint a fő kérdés az Eb-sorsoláson a harmadik kalap, ahonnan jó volna a lehető legkönnyebb ellenfelet kapni.A negyedik kalapból szerencsés esetben egy, a selejtezős rájátszásból érkező ellenfelet sorsolnak hozzánk.

„Bár, ha megverik a németeket, akkor mindegy is, hogy ki jön a harmadik vagy a negyedik kalapból. Nyugodtan mondhatjuk: ma már igazából mindegy, hogy kit kapunk Európából, bárkit meg tudunk verni. A selejtezőből csoportgyőztesként, veretlenül érkező csapat szerintem azzal a nagyvonalúsággal állhat neki a sorsolásnak, hogy nagyjából mindegy, kik lesznek az ellenfelek” – tette hozzá Szijjártó.

Úgy véli, mára eljutottunk oda – és ez tízéves időtávlatban is hatalmas dolog –, hogy az Európa-bajnokságon nemcsak a tisztes helytállás a cél, hanem az is, hogy a csapat legalább még egy kört menjen.

Azt mondta: „Szurkolóként úgy érzem, ma már természetes az, hogy van tavasszal magyar csapat a nemzetközi kupameccseken, hogy kint vagyunk az Eb-n, és a legjobbakat is meg tudjuk verni. A telt házas meccsek a Puskás Arénában, a percek alatt elfogyó jegyek azt mutatják, hogy ma Magyarországon olyan fociláz van, amihez fogható talán az Aranycsapat körül volt. Ez óriási dolog, mert az elmúlt évtizedekben, ha a futballról beszéltünk, akkor mindenki temette a magyar focit. Aztán kiderült: érdemes befektetni, érdemes észszerűen beruházni, érdemes fejleszteni az infrastruktúrát, érdemes futballkultúrát, pályákat, stadionokat építeni.”

Szoboszlai Dominik kijelentésére reagálva, mely szerint „mi lehetünk a nagy meglepetés az Eb-n”, Szijjártó Péter azt mondta: „Már lassan nem is meglepetés, ha meglepetést érnek el.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
18.00:
a csoportkör sorsolása, Hamburg (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A válogatott a második kalapból várja a sorsolást – emlékeztetőül a kalapbeosztás
1. kalap:
Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia.
2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria.
3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország.
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik