Eb 2024: a németek ellen jobb a mérlegünk, a skótokkal még nem játszottunk tétmeccset

S. Á.S. Á.
Vágólapra másolva!
2023.12.02. 20:54
null
A németek ellen a legutóbbi három alkalommal (is) jól ment: egy győzelem, két döntetlen (Fotó: Török Attila, archív)
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott a házigazda Németországgal, valamint Skóciával és Svájccal került egy csoportba (az A jelűbe) a 2024-es Európa-bajnokságon – ellenfélnéző! 


NÉMETORSZÁG

A házigazda német válogatott a tavalyi világbajnokság óta nem játszott tétmérkőzést, Katarban pedig csúnyán leszerepelt, már a csoportkörben búcsúzott. Az azóta lejátszott tizenegy mérkőzéséből csak hármat nyert meg, és a szeptember 9-i, Japán ellen 4–1-es vereség után a szövetség menesztette Hans-Dieter Flick szövetségi kapitányt. Megbízott kapitányként Rudi Völlerrel 2–1-re győzött a válogatott a franciák ellen, majd Julian Nagelsmann ült le a kispadra, akinek eddig négy mérkőzésen egy győzelem, egy döntetlen, és két vereség a mérlege. Bár sokak szerint válságban van a német labdarúgás, hiba lenne leírni a csapatot, amely tele van kiváló, topklubokban játszó futballistákkal, elég csak a Bayern Münchenben futballozó Leroy Sanét említeni. Magyarország az utóbbi években többször összekerült Németországgal. Az előző Eb-n egy számunkra fájó, emlékezetes összecsapáson 2–2-es döntetlent játszott a két válogatott, majd a Nemzetek Ligájában a budapesti 1–1 után Szalai Ádám góljával Marco Rossi együttese 1–0-ra győzött Lipcsében.

A magyar válogatott mérlege Németország ellen:
26 mérkőzés
9 győzelem
9 döntetlen
8 vereség

SKÓCIA

A skót válogatott háromszor (1992, 1996, 2021) szerepelt eddig Európa-bajnokságon, de még soha nem jutott tovább a csoportkörből. A csapat erejéről sokat elmond, hogy a selejtezők során csak egyszer kapott ki, és Spanyolország mögött, az Erling Haalandot és Martin Ödegaardot soraiban tudó Norvégiát megelőzve jutott ki az Eb-re. Ráadásul hazai pályán 2–0-ra legyőzte a spanyolokat. Más kérdés, hogy a legutóbbi öt találkozójából egyet sem nyert meg, azaz nincs túl jó formában. Igazán kiemelkedő sztárjátékos nincs a csapatban, de a selejtezők során hét gólt szerző, a Manchester Unitedet erősítő Scott McTominayre érdemes lesz odafigyelni. Érdekesség, hogy a magyar válogatott tétmérkőzésen még soha sem játszott a skótokkal. Legutóbb 2018 márciusában találkozott a két csapat, akkor a Groupama Arénában 1–0-ra győzött Skócia, ám akkor még Georges Leekens volt a szövetségi kapitány, és azóta gyakorlatilag teljesen kicserélődött a magyar válogatott kerete.

A magyar válogatott mérlege Skócia ellen:
9 mérkőzés
4 győzelem
2 döntetlen
3 vereség

SVÁJC

Nehéz felmérni, mire lehetnek képesek a svájciak, akik a selejtezőcsoportban ötször is döntetlent játszottak, és Románia mögött, Izraelt, Fehéroroszországot, Koszovót és Andorrát megelőzve jutottak ki az Eb-re. A rutinos Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka is ott lehet a kontinenstornán, akárcsak a Milant erősítő fiatal csatár, Noah Okafor vagy a selejtezősorozatban hat gólt szerző, a Burnleyben futballozó 22 éves Zeki Amdouni. 2021 augusztusa óta Murat Yakin irányítja a válogatottat, amelyik a tavalyi világbajnokságon Brazília mögött, Kamerunt és Szerbiát megelőzve jutott tovább a csoportból, a nyolcaddöntőben viszont 6–1-re kikapott Portugáliától. Az előző Eb-n a negyeddöntőig menetelt, méghozzá úgy, hogy a legjobb tizenhat között tizenegyespárbajban kiejtette az akkor világbajnok Franciaországot, majd ugyanilyen módon kapott ki a spanyoloktól. A magyar nemzeti csapat legutóbb a 2018-as vb-selejtezők során került össze második leggyakoribb ellenfelével, Svájccal, akkor hazai pályán 3–2-re, idegenben 5–2-re kapott ki a Bernd Storck irányította válogatott, amely tétmérkőzésen 1981-ben, Mészöly Kálmán kapitányságával nyert legutóbb első Eb-ellenfelünk ellen, 3–0-ra.

A magyar válogatott mérlege Svájc ellen:
46 mérkőzés
30 győzelem
5 döntetlen
11 vereség

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
AZ A-CSOPORT PROGRAMJA
JÚNIUS 14. – NYITÓ MÉRKŐZÉS

21.00: Németország–Skócia, München
JÚNIUS 15.
15.00:
Magyarország–Svájc, Köln

JÚNIUS 19.
18.00: Németország–Magyarország, Stuttgart
21.00: Skócia–Svájc, Köln

JÚNIUS 23.
21.00: Skócia–Magyarország, Stuttgart
21.00: Svájc–Németország, Frankfurt

A CSOPORTOK
A-CSOPORT:
Németország (házigazda), Skócia, Magyarország, Svájc
B-CSOPORT:
Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C-CSOPORT: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D-CSOPORT: egy pótselejtezőről kijutó válogatott (A-ág), Hollandia,Ausztria, Franciaország
E-CSOPORT: Belgium, Szlovákia, Románia, egy pótselejtezőről kijutó válogatott (B-ág)
F-CSOPORT: Törökország, egy pótselejtezőről kijutó válogatott (C-ág), Portugália, Csehország

MINDEN A SORSOLÁSRÓL ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik