Eb 2024: Szlovákiát és Hollandiát is kaphatjuk; 7 pótselejtezős csapat is ismert

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.11.20. 12:14
null
A narancsmezes hollandok szombaton az írek legyőzésével biztosították be Eb-szereplésüket – a csoportkört sorsolásakor a 3. vagy a 4. kalapban lesznek, így biztosan szerepelnek majd a magyar válogatott lehetséges ellenfelei között (Fotó: AFP)
Az elmúlt hétvége után egyre több részlet ismert a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság résztvevői, illetve a jövő évi pótselejtezők kapcsán.

Arról már beszámoltunk vasárnap, hogy a mieink csoportjából, Szerbia kijutásával (ezen a néven először szerepelhet a déli szomszédunk Eb-n, 2000-ben, legutóbbi szereplése alkalmával még nem ez volt az ország neve) már 17 válogatottról tudjuk biztosan, hogy ott lesz a 2024-es Eb-n.

Az is megvan, hogy a csoportelsőként továbbjutó magyar válogatott a 2. kalapba kerül majd, ahogy legjobb másodikként Ausztria is. Szinte biztosan 2. kalapos lesz a már csoportelső Dánia és csoportelsősége esetén Albánia, Románia és valószínűlgTörökország is – jelenleg ez a három csapat vezeti csoportját, de azokban a csoportokban Csehország, Svájc és Horvátország még előzhet. Első kalapos lesz a rendező Németország Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium és szinte biztosan Anglia is.

Biztosan a harmadik kalapból húzzák majd ki Skóciát és Szlovákiát (két lehetséges ellenfél a mieink számára), és jelen állás szerint ide kerülne Hollandia, Szerbia, valamint Horvátország és Olaszországis – de utóbbi kettő kijutása még nem dőlt el, jelenleg továbbjutásra állnak. Viszont az is biztos, hogy Hollandia és Szerbia 3. kalapnál följebb már nem kerülhet, tehát az 1. kalaposok és a szlovák, skót kettős mellett a holland, szerb kettős is biztosan a lehetséges ellenfeleink között szerepel majd a december 2-i sorsolásnál.

A negyedik kalapba kerül majd a három, pótselejtezőből kijutó csapat és az összetett selejtezős rangsor 18–20. helyezettje. Jelen állás szerint ide tartozik Svájc, Szlovénia és Csehország, melyek közül utóbbi kettő kijutása még nem dőlt el, Svájc pedig még lehet csoportelsőként 2. kalapos is, ha az utolsó fordulóban nyer Romániában.

A pótselejtező kapcsán is egyre több mindent tudhatunk, amellett, hogy jövő márciusban rendezik a meccseket és idén, november 23-án készítik el a pótselejtező sorsolását.

A Nemzetek Ligája A-osztályából Lengyelország biztosan pótselejtezőt játszik,és ha nem jut tovább a csoportjából (jelenleg 3. helyen áll Törökország és Horvátország mögött), akkor Wales is. A B-ligából Bosznia-Hercegovina, Izrael és Finnország pótselejtezős helye már biztos, de a finnek még felkerülhetnek az A-ligás csapatok selejtezős ágára is, ugyanis, ha a B-ligában öt csapat jut be a rájátszásba (jelenleg ez a helyzet), akkor sorsolással döntenek arról, melyik kerüljön fel az A-ágra. Ha Ukrajna egyenes ágon nem jut ki az Eb-re, akkor a pótselejtezős helye biztos, és jelen állás szerint Izland is pótselejtezhet. A C-ligából Grúzia, Görögország és Luxemburg számára már megvan a pótselejtezős hely,és ha egyenes ágon nem jut ki, akkor Kazahsztán lesz a negyedik pótselejtezős ezen az ágon (ha ma nyer Szlovéniában, akkor Kazahsztán egyenes ágon Eb-résztvevő), ha kijut, akkor pedig Azerbajdzsán lesz a negyedik. A D-ligában első Észtország csak akkor kerülhet pótselejtezős helyre, ha marad még valamelyik ligában szabad hely – jelen állás szerint az észtek az A-liga ágára kerülnének a lengyelek, a walesiek és a finn, ukrán, izlandi trió egyike mellé.

EB-PÓTSELEJTEZŐ (2024. március 21. és 26. között) – JELEN ÁLLÁS SZERINT

A-ág csapatai: Lengyelország, Wales (jelen állás szerint), Izland/Finnország/Ukrajna (jelen állás szerint – sorsolás dönt, a háromból egy csapat), Észtország (jelen állás szerint)
B-ág csapata: Izrael, Bosznia-Hercegovina, Izland/Finnország/Ukrajna (jelen állás szerint – sorsolás dönt) – a háromból két csapat
C-ág csapatai: Görögország, Grúzia, Luxemburg, Kazahsztán (jelen állás szerint)

Amelyik csapat mellett nem szerepel, hogy jelen állás szerint, az már biztosan pótselejtezőt játszik. A finnek annyiból jelentenek kivételt, hogy a pótselejtezős helyük biztos, csak az nem, hogy melyik ágon játszhatnak. Mindegyik ágon elődöntőt és döntőt rendeznek, a párharcok egy meccsen dőlnek el, a selejtezős ágak győztesei jutnak ki az Eb-re.

AZ EB-RE MÁR KIJUTOTT ORSZÁGOK
CSAPAT IDŐPONT KORÁBBIRÉSZVÉTELEK SZÁMA SORSOLÁSI KALAP*
Németország 2018. szeptember 27. (mint rendező) 13 1.
Belgium 2023. október 13. 6 1.
Franciaország 2023. október 13. 10 1.
Portugália 2023. október 13. 8 1.
Spanyolország 2023. október 15. 11 1.
Skócia 2023. október 15. 3 3.
Törökország* 2023. október 15. 5 1./2./3.
Ausztria 2023. október 16. 3 2.
Anglia 2023. október 17. 10 1.*
Magyarország 2023. november 16. 4 2.
Szlovákia 2023. november 16. 2 3.
Albánia 2023. november 17. 1 2./3./4.
Dánia 2023. november 17. 9 2.*
Hollandia 2023. november 18. 10 3./4.
Románia 2023.november 18. 5 2./4.
Svájc 2023. november 18. 5 2./4.
Szerbia 2023. november 19. 5 3./4.

* Azoknál az országoknál, melyeknél nem végleges a besorolás, mindegyik lehetséges opciót feltüntettük. Az angolokat nagyon extrém esetben az összesített rangsorban még megelőzhetik a dánok és a törökök, de erre csak csekély matematikai esély van, ezért soroltuk őket az 1., a dánokat a 2, kalapba.

A németországi Eb csoportjait december 2-án, 18 órakor sorsolják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik