Eb 2024: a franciák kiütéses győzelmével Németország 13 gólos rekordja lett a múlté

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.11.20. 13:17
null
Mbappé nagy meccse volt ez Gibraltár ellen (Fotó: Getty Images)
Az Európa-bajnoki selejtezők abszolút rekordját hozta a Franciaország–Gibraltár mérkőzés, amelyet a gallok nyertek – írta a hétvége válogatott meccseinek érdekességeit csokorba szedő IFFHS a hétfői összefoglalójában.

 

A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet megjegyezte, hogy az előző csúcsot Németország tartotta a San Marinóra 2006-ban mért 13–0-s KO-val. Felkészülési meccsen volt már 14 szerzett gól: 1967-ben a dánok 14–2-vel intézték el az izlandiakat Koppenhágában. Európai válogatottak olimpiai tornán játszott találkozóit tekintve pedig egy 1912-es német–orosz, és egy 1908-as dán–francia meccs viszi a prímet 16–0-s, illetve 17–1-es végeredményével. Franciaország korábbi legnagyobb Eb-selejtezős győzelmi rekordja az a 10–0 volt, amelyet Azerbajdzsán felett aratott 1995. szeptember 6-án.

A Gibraltár elleni 14–0-ból a 24 éves Kylian Mbappé egyéni csúcsot jelentő három góllal és négy gólpasszal vette ki a részét, és a triplából az egyik profi pályafutásának 300. olyan találata volt, amelyet tétmeccsen szerzett. Ő az első játékos a XXI. században, aki ezt a mérföldkövet ilyen fiatalom elérte. Huszonöt éves kora előtt még a jelen két legeredményesebb világklasszisa, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo sem tartott ennyi gólnál.

Az IFFHS azt is kiemelte, hogy a spanyoloké az egyetlen csapat, amely a legutóbbi 16 labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat mindegyikén sikerrel jutott túl, ráadásul 14 alkalommal csoportgyőztesként.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik