Eb 2024: a második 11-es már bement, nyertek a hollandok

Vágólapra másolva!
2023.10.16. 22:50
null
Virgil van Dijk tizenegyese döntött Görögországban (Fotó: Getty Images)
Hollandia egy tizenegyest kihagyott, a másodikat azonban már belőtte, így egygólos győzelmet aratott Görögországban a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének hétfői játéknapján. A B-csoport másik mérkőzésén Írország könnyedén érvényesítette a papírformát Gibraltár ellen a 8. fordulóban.

GÖRÖGORSZÁG–HOLLANDIA

A hollandok úgy veselkedtek neki a Görögország elleni találkozónak, hogy a saját kezükbe akarták venni a sorsukat, ehhez pedig az kellett, hogy ne kapjanak ki hétfő este Athénban. A cél elérése érdekében sokat tehetett Steven Bergwijn és Wout Weghorst. Előbbi a franciák elleni pénteki találkozón csereként jól szállt be, és gólpasszt adott Quilindschy Hartmannak, míg utóbbi a hollandok mindkét szeptemberi Eb-selejtezőjén betalált, gólt lőtt a görögöknek (3–0) és az íreknek (2–1) is. A Hoffenheim támadójának játéka kérdéses volt, mert a franciák elleni mérkőzés első félidejében megsérült, ám Athénban a kezdőbe tudta nevezni Ronald Koeman szövetségi kapitány.

Nem volt tehát meglepő, hogy mindkét remek formában lévő játékos ott volt a vendégek kezdőjében, ám az annál inkább, hogy a gyep milyen rossz állapotú egy ilyen fontos mérkőzésen. Október elején az AEK Athén–Ajax Európa-liga-mérkőzésen (1–1) ugyanebben a stadionban a hazai szurkolók végig lézerezték a holland együttes játékosait, a mérkőzés előtt Koeman elmondta, hogy ha most is megtörténik, a játékvezetőnek közbe kell avatkoznia. Nos, a hazai drukkerek nem foglalkoztak semmivel, az első perctől kezdve lézerrel zavarták a hollandokat. De nem a vendégek, hanem a hazaiak védelme zavarodott meg, Konsztandinosz Kulierakisz lerántotta Virgil van Dijkot, amiért a spanyol játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőt Wout Weghorst végezte el, ám a bal alsó sarokba tartó labdát bravúrral kiütötte Odiszeasz Vlahodimosz. Az első félidő végén is a görög kapus volt a főszereplő, szépen védte Bergwijn lövését.

A fordulás után nem telt el két perc, és újabb Bergwijn–Vlahodimosz párharcnak lehettünk szemtanúi, és ismét a görög kapus örülhetett, hatalmas bravúrral hárította az Ajax támadójának próbálkozását. Aztán a hazaiak is villantak, pontosabban Fotisz Joanidisz, aki előbb körbefutotta Nathan Akét, majd éles szögből az oldalhálóba lőtt. A második félidőben felpörgött a játék, több helyzetet dolgoztak ki a felek, ehhez az is kellett, hogy a görögök kijjebb merészkedtek, többet kockáztattak, hiszen nekik nem volt jó a döntetlen. Görögország hiába ment előre becsülettel, nem tudott betalálni, aztán az utolsó pillanatban óriási esélyt kaptak a hollandok, akik a Denzel Dumfries ellen elkövetett szabálytalanságért ismét tizenegyest kaptak – és Van Dijk nem hibázott.

Győzelmével a saját kezébe vette sorsa irányítását az oranje. 0–1

GIBRALTÁR–ÍRORSZÁG

Az egyenes ági kijutás szempontjából tét nélkül zajlott a Gibraltár–Írország találkozó. A hazaiak már biztosan nem vesznek lesznek ott Németországban, míg Írország csak a rájátszásban bízhat. Érdekes, hogy ehhez is csak akkor van esélye, ha a csoportellenfél Hollandiának szurkol.

A vendégek már a nyolcadik percben vezetést szereztek, Matt Doherty adta középre a labdát, Evan Ferguson pedig jól érkezett, és az ötösről a kapuba lőtt. Húsz perccel később lemásolták az előző gólt az írek. Ismét jobb oldalról érkezett beadás, ezúttal Michael Johnston tette kapura a labdát, az első próbálkozásánál még mentett a kapufa, a második alkalommal már betalált a Celtic 24 éves csatára.

A második félidőben sem lassított a Celtics. Doherty a gólpassza utána 60. percben gólszerzőként jeleskedett, majd Callum Robinson fejese állította be a 0–4-es végeredményt.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ

B-CSOPORT
Görögország–Hollandia 0–1 (0–0)
Athén. G: Van Dijk (90+3. – 11-esből)
Gibraltár–Írország 0–4 (0–2)
Faro. G: Ferguson (8.), Johnston (28.), Doherty (60.), Robinson (80.)
Szabadnapos: Franciaország

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Franciaország 6 6 13–1 +12 18
2. Hollandia 6 4 2 10–7 +3 12
3. Görögország 7 4 3 12–6 +6 12
4. Írország 7 2 5 9–9 0 6
5. Gibraltár 6 6 0–21 –21 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik