Eb 2024: a végén kitombolták magukat a spanyolok, nagyon megverték Ciprust

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.12. 22:48
null
Mikel Merino első gólját szerezte a spanyol válogatottban (Fotó: AFP)
Norvégia 2–1-re legyőzte Grúziát, míg Spanyolország szintén hazai környezetben 6–0-ra verte Ciprust a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének keddi játéknapján. A norvégok sikere azt jelenti, hogy az A-csoportot százszázalékos mérleggel vezető Skócia egyelőre nem jutott ki a jövő évi tornára.

 


SPANYOLORSZÁG–CIPRUS 6–0

Húsz percnek sem kellett eltelnie, hogy góllá érjen a spanyol fölény: Nico Williams kapott jó indítást a bal oldalon, beadott, és a rövid oldalra érkező Gavi ballal, kapásból a jobb sarokba bombázott. VIDEÓ ITT!

Még az első félidőben jött a második spanyol gól: egy levágódó lövés után megint Nico Williams ívelt középre balról, ezúttal Mikel Merino volt a címzett, és a középpályás fejessel megszerezte első gólját a nagyválogatottban. VIDEÓ ITT!

Egy kis stat: a 21 éves és 62 napos Nico Williams a legfiatalabb játékos Cesc Fabregas óta, aki tétmeccsen két gólpasszt adott a spanyol válogatottban; Fabregas 2008-ban 21 évesen és 43 naposan tett hasonlót.


Álvaro Morata is szerzett egy gólt az első félidőben, de a VAR-szoba lest jelzett, maradt a kétgólos hazai előny.

A két gólpasszos Williams sérülés miatt már nem jött ki a második félidőre, és a 61. percben Luis de la Fuente kapitány lecserélte Lamine Yamalt is, aki 16 évesen és 61 naposan a spanyol válogatott történetének legfiatalabb kezdője lett ezen az estén – nem is játszott rosszul a barcelonai szélső, nagy tapsot kapott a granadai közönségtől.

A frissítés mindenesetre jót tett a nyomasztó fölényben játszó spanyol csapatnak, a cserék közül elsőként Joselu köszönt be, fejjel (VIDEÓ ITT!), majd következett Ferran Torres egy szép adogatást lezáró közeli lövéssel (VIDEÓ ITT!), utána Álex Baena jött – ő csupán egy perce volt a pályán, amikor közelről a kapuba lőtt (VIDEÓ ITT!).

A leshatárról kiugorva Ferran Torres betalált még egyszer (VIDEÓ ITT!), kiütésessé téve a spanyol válogatott győzelmét.

Erling Haaland (balra) szerezte a norvégok első gólját (Fotó: AFP)
Erling Haaland (balra) szerezte a norvégok első gólját (Fotó: AFP)

 

NORVÉGIA–GRÚZIA 2–1

Ha ez a mérkőzés döntetlenre végződik, Skócia máris kijut az Európa-bajnokságra, de a két válogatottat természetesen nem ennek megakadályozása motiválta az oslói meccsen, hanem saját rossz helyzetük javítása. Mindkét csapat felvonultatott minőségi topligás gólvágót, közülük Erling Haaland volt az, aki a 26. percben, az „égbe” emelkedve fejjel megszerezte a meccs első gólját. VIDEÓ ITT!

A grúzok hiába várták, hogy most majd az ő végrehajtójuk, Hvicsa Kvarachelia következik, a játék képének megfelelően nyolc perccel később újabb norvég gól született: az előkészítő megint Antonio Nusa volt, a befejező pedig Martin Ödegaard ballábas, lapos lövéssel. VIDEÓ ITT!

Kvarachelia végül nem szerzett gólt, és bár a korábban Magyarországon légióskodó, a 67. percben becserélt Budu Zivzivadze igen (VIDEÓ ITT!), az egyébként gyönyörű szépítő találat olyan későn született, hogy nem maradt idő az egyenlítésre – bár Kvaracheliának akadt egy utolsó lehetősége, Örjan Nyland viszont védett.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
6. FORDULÓ

A-CSOPORT
Spanyolország–Ciprus 6–0
(2–0)
Granada. G: Gavi (18.), Merino (33.), Joselu (70.), Ferran Torres (73., 83.), Álex Baena (77.)
Norvégia–Grúzia 2–1
(2–0)
Oslo. G: Haaland (25.), Ödegaard (33.), ill. Zivzivadze (90+1.)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Skócia 5 5 12–1 +11 15
2. Spanyolország 4 3 1 16–3 +13 9
3. Norvégia 5 2 1 2 7–8 –1 7
4. Grúzia 5 1 1 3 5–13 –8 4
5. Ciprus 5 5 2–17 –15 0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik