A kedd este pályára lépők nagy rész a szobabiciklin regenerált (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Lesik a portugál sztárokat – szerda reggel tíz óra múlt, az Illovszky Rudolf Stadion környéke szinte teljesen üres, de a kerítésnél egy édesapa kukucskál kisfiával, hátha elkapják egy pillantásra a buszból kiszálló labdarúgókat, valamivel arrébb tűzszerész sétál ki a kapun és ül be egy rendőrautóba.

Az úton tanulóvezető gyakorolja az úgynevezett ipszilonfordulót, többen ráérősen kutyát sétáltatnak. A Vasas Sterbinszky Amáliáról elnevezett csarnokában kiépített sajtóközponthoz közeledve aztán egyre több jel utal arra, hogy itt az előző este Magyarországot 3–0-ra legyőző portugál válogatott készül. A büfé körül a médiamunkások vidáman társalognak a mérkőzésről, amikor beállok közéjük, s megtudják, hogy magyar vagyok, az egyikük elismerően meglapogatja a hátam.

 
Varázslatos futballélmény a Puskás Arénában, még ha vereség is a vége

„Bevallom, azt hittem, döntetlen lesz a vége, nagyon jól védekeztek a magyarok. Szerencse kellett a győzelemhez, de Cristiano Ronaldo az Cristiano Ronaldo. Ha hamarabb megszerezzük az első gólt, sokkal könnyebb lett volna. Persze, így sem panaszkodom” – mosolyog rám, majd nagyot húz a Cristiano Ronaldo által a meccs előtti sajtótájékoztatón félretett üdítősüvegből.

„A németeket le kell győzni, a franciák ellen jó az iksz. Négy ponttal már biztos a továbbjutás” – kezdi a számolgatást egy másik portugál kolléga.

Szerinte a csoportgyőzelem lenne ideális, mert úgy könnyebb ágra kerülhet a csapat a kieséses szakaszban, igaz, teszi hozzá, 2016-ban, Franciaországban éppen a harmadik hely hozott szerencsét.

„Nem kell szerénykedni! A franciákat is le tudjuk győzni, mi vagyunk az Európa-bajnokok” – fordul hátra egy fehér inges férfi, aki addig a biztonsági személyzet tagjaival csevegett – az egyik hölgyet tanította portugálul beszélni, az alapvető szavak, kifejezések közül épp a „Bom dia!” azaz „Jó reggelt kívánok!” köszönésnél tartottak.

Tizenegy óra előtt a portugál médiahad tagjai átsétálnak az Illovszky-stadion lelátóira, hogy megtekintsék a portugál edzés sajtó számára is nyilvános részét. A játékosok szép lassan szállingóznak a gyepre, elsőként azok érkeznek meg, akik Magyarország ellen nem kaptak lehetőséget.

A hangulat oldott, a futballisták önfeledten beszélgetnek egymással, miközben kiosztják nekik a jelölő mezeket, és két csapatra oszlanak. Összesen tizenhárman vannak, köztük Renato Sanchesszel, aki a magyarok elleni meccs 81. percében William Carvalho helyett lépett pályára és nagy szerepet vállalt a portugálok második góljában. A program rövid bemelegítés után gyors egymás elleni játékból áll, a két csapatrész egy lekerített pályarészen, kis kapuk között kezdi a gyakorlatot. A passzok szinte kivétel nélkül gyorsak, pontosak, az intenzitás magas, bár ezen nem lehet csodálkozni. A feladatot végzők többsége nem volt ott a pályán a Magyarország ellen a Puskás Arénában, márpedig a meccsterhelést valahogyan pótolni kell, hogy a torna későbbi részében Fernando Santos szövetségi kapitány velük is számolhasson, ne legyenek lemaradva erőnlétileg.

A pálya egyik sarkában közben Anthony Lopes és Rui Silva végzi átmozgató gyakorlatait, mindketten a kapusedző segítségével készülnek. A kedden védő Rui Patrício a kezdőjátékosok nagy részéhez hasonlóan az oldalvonalnál áll, várja, hogy kihozzák az edzőteremből a szobakerékpárokat. Amikor egymás mellé került hat-hét darab, a portugál futballisták rájuk ülnek, és tetszőleges tempóban, kényelmesen hajtani kezdik a pedált. A kapus mellett Bruno Fernandes és Danilo Pereira is ezt teszi, Cristiano Ronaldót ugyanakkor nem látni – a portugál tudósítók szerint az öltözőben pihen, szó sincs arról, hogy sérült lenne, a lazítás bizonyára neki is jót tesz, annál is inkább, mert a portugál válogatott számára jön a neheze: a továbbjutás bebiztosításához szombaton, Németország otthonában kellene győznie.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

F-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 0–3 (0–0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 682 néző. Vezette: Cakir (török)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics G., Nagy Á. (Varga R., 88.), Kleinheisler (Sigér D., 78.), Schäfer (Nego, 65.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 77.). Szövetségi kapitány:    Marco Rossi
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Nélson Semedo, Pepe, Rúben Dias, Guerreiro – Danilo Pereira, William Carvalho (Renato Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Moutinho, 89.) – Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.), C. Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.). Szövetségi kapitány:   Fernando Santos
Gólszerző: Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87., 90+2. – az első 11-esből)