Eb 2016: rémálomból valóság – Eb-napló

Vágólapra másolva!
2016.06.18. 08:37

Péntek hajnali fél négykor verejtékezve arra ébredek, hogy Nikolics Nemanját sikerült a Lech Poznan játékosaként feltüntetnem. Á, ennyire hülye – na de legyek már magammal szemben megengedőbb: ennyire szétszórt – nem lehetek. Felpattintom a laptopom. Nikolics: Lech. Rémálomból valóság. Még jobban verejtékezem. Ezer bocs, Nemanja.

Jan Urban, a Poznan vezetőedzője persze repesne az örömtől, ha lengyelországi gólkirályunk a Legiából az ádáz ellenség Lechbe igazolna, annak ellenére is, hogy nem átallotta rendszeresen hegyezni a nyelvét a magyar centeren. Hogy az csak a kis csapatokkal szemben ficánkol, a rangadókon nem talál be – ehhez képest a tavasszal Nikónk duplájával intézte el a Legia a poznani „kis csapatot”. A márciusi kettő mellé pedig bepakolt még huszonhat gólt az Ekstraklasában.

A válogatottban azonban tartalék. És mégis, amikor megjelenik a csapat szálláshelyétől néhány kilométernyire fekvő tourrettes-i médiaközpontban, mindenkire rámosolyog, kedélyesen válaszol valamennyi kérdésre, pedig ahhoz azért elkél némi lelkierő, hogy valaki lengyel gólkirályként ilyen nagyvonalúan viselje a mellőzöttséget. Még úgy is, hogy Bernd Storck eddigi döntései egytől egyig igazolódtak. És úgy is, hogy egy Bundesligában edződő, egy Angliát megjáró és egy magyar gólkirály a konkurens. Visszafelé haladva, Böde Dániel az abszolút közönségkedvenc. Priskin Tamás a norvégok elleni visszavágó hőse. Szalai Ádám iszonyatosan hosszú, gólmentes, megpróbáltatásokkal viszont annál inkább teli időszak után vált minden magyar „örömosztójává”.

Mindezeken túl pedig van egy kapitány, akinek a centerideálja, hogy finoman fogalmazzunk, nem a Nikolics által megtestesített típus. Úgyhogy nem éppen könnyű a feladat, amikor a Legia centere helyet próbál szorítani magának, ám mert irigylésre méltó eleganciával kezeli a tartalék szerepét, nem tehetünk mást, mint hogy szívből drukkolunk neki. Hogy csak egyszer élje át azt, amit Szalai Ádám néhány nappal ezelőtt. Akár legiásként, akár poznaniként…

GALAMBOS DÁNIEL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik