Holland betli, görög gyönyörözön - statisztika

H. T.H. T.
Vágólapra másolva!
2012.06.21. 14:15
null
A hollandok sokkal, de sokkal többet vártak ennél... (Fotók: Reuters)
Futball Eb-k és vb-k idején a csoportkör után „jobb helyeken” rohamosan megnő az elemző, illetve a statisztikai cikkek száma. A Nemzeti Sport Online sem akar kimaradni a fősodorból, a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinenstorna egyenes kieséses szakasza előtt is az olvasó elé tár néhány érdekességet.

 

ORANJE: MÉLYPONT A JAVÁBÓL

Az Európa-bajnokság negatív meglepetése a két évvel ezelőtti vb-ezüstérmes holland válogatott (le)szereplése, nagyon korai, pont nélküli búcsúja a tornától. Az oranje 1976 óta kilenc Eb-n vett részt, ötször a négy között végzett, 1988-ban meg is nyerte a viadalt, ezenkívül a torna öröktáblázatának második helyezettje Németország mögött. Ennek fényében (is) több mint meglepő mostani vesszőfutása.

A narancsosok még sohasem zárták az Eb-t pont nélkül, sohasem szenvedtek rajta 3 vereséget, és sohasem szereztek olyan kevés gólt, mint ezúttal (2), eddigi mélypontjuk az 1996-os három találat volt. Azon az Eb-n nyolcadikok lettek, ez volt ez ideig a legrosszabb helyezésük, most már a 15. az.

Utóbbi mondatunkból következik: Hollandia mindig a nyolc között zárt ezt megelőzően – amihez hozzátehetjük még, hogy amióta bevezették a csoportkört (1980), hatszor élte túl azt.

Hollandia még a világbajnokságon sem végzett pont nélkül a csoportkörben, bár 1990-es produkcióját nem teheti ki a vitrinbe, az olaszországi eseményen ugyanis 3 döntetlennel lépett tovább a nyolcaddöntőbe, majd ott 2–1-re kikapott a későbbi aranyérmes NSZK-tól – ez is csak a 15. helyhez volt elég…

HIBÁTLANOK ÉS PONT NÉLKÜLIEK

HIBÁTLAN CSOPORTKÖRÖSEK AZ EB-KEN
Év Csapat Végső helyezés
1984 Franciaország 1.
2000 Portugália 3.
2000 Olaszország 2.
2000 Hollandia 3.
2004 Csehország 3.
2008 Horvátország negyeddöntős
2008 Hollandia negyeddöntős
2008 Spanyolország 1.
2012 Németország ?
Megjegyzés: 1984 óta az elődöntő vesztesei egyformán bronzérmet kapnak.

Ha a hollandok elbujdokolhatnának szégyenükben, akkor a németek kihúzhatnák, kihúzhatják magukat: a nationalelf, mint a Németország–Dánia csoportmeccs tudósításában meg is írtuk, az Eb történetében először zárta százszázalékosan a csoportkört. Sőt ha beleszámítjuk a selejtezőket is, a fehér mezesek tizenháromból 13 győzelmet arattak már az Euro 2012 jegyében!

Érdekes viszont, hogy a világbajnokságon eddig kétszer fejezték be hibátlanul (azaz három győzelemmel) a csoportkört: 1970-ben, amikor bronzérmesek lettek később, és 2006-ban, amikor szintén harmadikként zártak végül.

1980 óta kilencszer fordult elő, hogy egy válogatott hibátlan mérleggel jutott túl az „alapszakaszon”. A jobb oldali táblázatból kiderül, melyek voltak ezek az együttesek.

A nyolc eddigi gárdából tehát csak Horvátország és Hollandia nem jutott el a legjobb négyig, a többiek odáig meneteltek, sőt a franciák és legutóbb a spanyolok a végső győzelmet is megszerezték. A La Furia Roja 2008-ban mindössze az olaszok elleni negyeddöntőben (0–0) hullajtott pontokat, a Les Bleus viszont 1984-ben 100 százalékos teljesítménnyel hódította el az Henri Delaunay-trófeát.

A másik véglet, avagy az Európa-bajnokság történetének pont nélkül végző csapatai a csoportkör bevezetése óta: Jugoszlávia (1984), Dánia (1988), Anglia (1988), Románia (1996), Törökország (1996), Dánia (2000), Bulgária (2004), Görögország (2008), Hollandia (2012), Írország (2012). Láthatjuk, 1996 óta először ismét két résztvevő betlizett, és a dánok kétszer is rajta vannak a listán.

MINIMÁLFOCI MAXI EREDMÉNNYEL

Görögök? Ősőrs. Hömpölygő örömtömb. Örök pöröly lő fönt, lönn bőr – ördöngös önző ördögök. Bő öblös sört hörpölők, öntözők – gyönyörözön. Török öcskös? Tök' összgyömösz. Csőd…

Karaguniszék az oroszokat átlépve jutottak a legjobb nyolc közé
Karaguniszék az oroszokat átlépve jutottak a legjobb nyolc közé

A görög válogatott egyelőre 2004-es formában masírozik az Eb-n – ahogyan nyolc éve, most is „minimálfutballt” bemutatva. Mindhárom meccsükön egy gólt szereztek a hellének, s ezzel négy pontot tudtak gyűjteni. Ezt tanulták meg nagyon: hogyan kell kevés góllal meccset nyerni. Nem mindig volt ez így, korábban is kevés gólt lőttek, ám jóval többet kaptak, mint manapság.

Az Eb történetében 15 mérkőzést játszottak eddig, ötször győztek, háromszor ikszeltek és hétszer kikaptak, gólkülönbségük 12–16. Ezzel a tucatnyi szerzett góllal már van egy aranyérmük, továbbá egy negyeddöntőjük. Négy meccsen gól nélkül maradtak, tízszer lőttek vagy fejeltek (ugye, Angelosz Hariszteasz?) egy gólt, ezenkívül csupán egyszer (!) jutottak el két találatig, a 2004-es nyitó meccsen, Portugália 2–1-es legyőzésekor – így jön ki a 12 találat. Elképesztő.

Ha összesítjük a görög „lőlapokat” a vb-k és a 2005-ös Konföderációs Kupa eredményeivel, még megdöbbentőbb, amit látunk: kilenc mérkőzésen – 1 győzelmet, 1 döntetlent és 7 vereséget felmutatva –, írd és mondd, két gólt szerzett Görögország úgy, hogy nyolc találkozón eredménytelen volt (miközben csak a két vb-jén 15-ször kapitulált). Az egyetlen kétgólos (vb-)meccse a 2010-es Nigéria (2–1) elleni…

ÖT VILÁGBAJNOK A NYOLC KÖZÖTT

Végezetül egy sport(ág)történeti érdekesség: először jutott be együtt az Európa-bajnokság nyolc csapata közé a kontinens öt legnagyobb futballnemzetének válogatottja, egyszersmind az öt európai világbajnok, Olaszország, Németország, Anglia, Franciaország és Spanyolország.

1980-tól 1992-ig még az Eb-re sem tudtak egyszerre kijutni – 1980-ban a franciák, 1984-ben az olaszok és az angolok, 1988-ban megint a franciák, 1992-ben az olaszok és a spanyolok maradtak le az eseményről –, majd utána mindig voltak hiányzók a negyeddöntőből: 1996-ban Olaszország, 2000-ben Anglia és Németország (ráadásul egy csoportban szerepeltek!), 2004-ben Spanyolország, Olaszország és Németország, 2008-ban pedig Franciaország – miközben Angliának még a kvalifikáció sem akaródzott összejönni... Ezúttal viszont mind az öten ott vannak a legjobb nyolcban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik