Webber: Sok a gyors autó, nem vagyunk egyedül

Vágólapra másolva!
2013.03.01. 12:36
null
Mark Webber szerint nem egyértelmű az erősorrend – a Caterham viszont az idén is legfeljebb a lekörözésekkor okozhat fejtörést a Red Bullnak (Fotó: Reuters)
Romain Grosjean számára pénteken befejeződik a Formula–1-es tesztidény, de a francia úgy érzi, nem tudott kellőképpen felkészülni az Ausztrál Nagydíjra. A mclarenes bemutatkozására készülő Sergio Pérez is aggódik, míg Felipe Massa és Mark Webber szerint nincs kiemelkedő csapat. Lewis Hamilton örül Adrian Sutil visszatérésének, de a felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt német még nem állt szóba vele.

 

A csapatok többsége felváltva ülteti autóba a versenyzőit Barcelonában, de a Lotusnál másképpen döntöttek, az első két nap Romain Grosjeané, a szombat és a vasárnap pedig Kimi Räikkönené. A csütörtöki és pénteki esővel rosszul járt a francia, aki nem tud kellőképpen felkészülni a két hét múlva esedékes idénynyitó Ausztrál Nagydíjra.

„Nagyon fontos lenne, hogy az utolsó két napon a mérnökömmel együtt dolgozva meghatározzuk az autó alapvető beállításait az idénynyitó előtt, de ilyen időjárásban ez lehetetlen. Ha nem javul az idő, nem tudjuk elvégezni, amit terveztünk" – mondta Grosjean, aki péntek délelőtt sem körözhetett száraz pályán.

AMERIKAI ÉS KÍNAI TARTALÉK A CATERHAMNÉL
Az amerikai Alexander Rossi és a kínai Ma Csing-hua a Caterham két tartalék pilótája. Rossi már tavaly is betöltötte ezt a pozíciót, a Spanyol Nagydíj pénteki szabadedzésén és az év végi abu-dzabi teszten vezette a csapat autóját. Az idén több verseny első tréningjén autóba ülhet. Ma Csing-hua tavaly a HRT-nél szerepelt tartalékként, a Kínai Nagydíj első szabadedzésén biztosan ő vezeti az egyik Caterhamet.

A McLarennél Jenson Button után Sergio Pérez is elmondta, hogy nehezen boldogul a csapat az új autó megfelelő beállításaival.

„A tesztek célja az volt, hogy információkat szerezzünk az autóról, hogy mindent értsünk, amikor Melbourne-ben a pályára gurulunk. Ettől egyelőre messze állunk, de még van egy napom, azon sokat kell dolgoznunk. Talán sikerül megértenünk a beállításokat, de ha nem, akkor sem szomorkodhatunk, Melbourne-ben rajthoz kell állnunk" – mondta a mexikói.

Felipe Massa ennek ellenére tart a McLarentől.

„A tavalyi idény vége óta semmi sem változott meg, a Red Bull és a McLaren ott lesz a mezőny elején. Ám a Ferrarinál is bizakodó a hangulat, jól zártuk az előző szezont, erős az autó, és mikor bizakodjon az ember, ha nem az év elején" – fogalmazott Massa.

Mark Webber azt mondja, évek óta nem zárt tesztnapot a legjobb időeredménnyel, de mindez nem jelenti azt, hogy a Red Bull képes lenne megismételni a 2011-es idény első felében mutatott sikersorozatát.

„Évek óta nem történt velem ilyen, de persze ez semmit sem jelent. Az első néhány futamon kialakul, melyik csapatok lesznek versenyképesek, a mostani tesztekből tényleg semmit sem lehet megtudni. Próbáljuk figyelni, melyik autón milyen megoldások vannak, de hogy ezek közül melyik lesz a nyerő, csak később válik világossá. Addig is a saját feladatunkra kell figyelnünk, de sok a gyors autó, nem vagyunk egyedül" – mondta Webber.

A Force India-Mercedesbe pénteken immár a csapat versenyzőjeként beülő Adrian Sutilról korábbi Formula–3-as csapattársa, Lewis Hamilton beszélt.

„Amikor meghallottam, hogy van esélye visszakerülni a mezőnybe, imádkoztam érte, mert megérdemli, hogy itt legyen közöttünk, bíztam benne, hogy újra láthatom" – mondta Hamilton. A két versenyző jó barátságban volt egymással, de Sutil bajba került 2011 tavaszán, amikor diszkóban bántalmazta a Lotus-istálló egyik társtulajdonosát, s mindez Hamilton győzelmi partiján történt. A bírósági tárgyalásra Sutil tanúként kérte Hamilton beidézését, de az angol nem ment el a tárgyalásra, amiért a 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Sutil később azt nyilatkozta, Hamilton számára végleg leírta magát, nem a barátja többé.

„Többször kerestem az elmúlt hetekben, e-maileket írtam neki, gratuláltam. Még nem válaszolt, de nagyon várom, hogy beszélhessünk a paddockban" – tette hozzá Hamilton.

Sutil nem volt túl lelkes, amikor felhozták neki Hamilton igyekezetét. „Nem tartjuk a kapcsolatot, nem beszéltünk, nem találkoztunk. Biztosan összefutunk a közeljövőben, ez elkerülhetetlen, nem tudom, mi fog történni" – mondta Sutil.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik