F1: Timo Glock elárulta, miért nem beszél Hamiltonnal 2008-ról

Vágólapra másolva!
2022.11.02. 18:56
null
Hamilton (balra) 14 évvel ezelőtt az utolsó pillanatban előzte meg Glockot (Fotó: AFP)
Napra pontosan 14 évvel ezelőtt, 2008. november 2-án rendezték az az évi utolsó Formula–1-es futamot, amelyen drámai körülmények között szerezte meg pályafutása első világbajnoki címét Lewis Hamilton. Az események alakulásában főszerepet játszott az utolsó körökre megérkező eső és Timo Glock, akit Hamilton az utolsó kanyarban előzött meg, s lett világbajnok. A német versenyző 14 évvel a történtek után elárulta, a mai napig nem beszélték át Hamiltonnal a történteket, s azt is, miért nem.

Minden idők egyik legdrámaibb világbajnoki idényzárása volt a 2008-as: a Brazil Nagydíj előtt a McLarent vezető Lewis Hamilton mellett a Ferrariban ülő Felipe Massa volt még esélyes az egyéni vb-cím megszerzésére. Utóbbinak mindenképpen győzelemre volt szüksége, úgy, hogy Hamilton közben semmiképpen ne végezzen ötödiknél előrébb.

Nos, Massa a maga részéről megtette, amit tudott, idénybeli hatodik sikerét aratva győzött, s bő fél percig világbajnoknak is érezhette magát. Az utolsó körökre megérkezett az eső, s az élmezőny tagjai a toyotás Timo Glock kivételével egyaránt köztes esőgumikra váltottak – a német maradt száraz pályára való gumikon, s úgy tűnt, be is jön a számítása, mert a hetedik helyről gyorsan előrejött a negyedikre. Két körrel a vége előtt viszont megerősödött az eső, s az ötödik helyen haladó Hamilton hibázott, így Sebastian Vettel átvette tőle az ötödik helyet. Az utolsó körre Glock száraz gumijai minden tapadásukat elvesztették, s előbb Vettel, majd Hamilton is elment mellette – utóbbi az utolsó kanyarban előzte meg a németet. Így hiába ért be elsőként Massa, Hamilton pont a szükséges minimumot teljesítve az ötödik helyen zárt és megszerezte első világbajnoki címét.

AZ UTOLSÓ KÖRÖK

A minden idők egyik legdrámaibb idényzárásán történteket azonban a két főszereplő, Lewis Hamilton és Timo Glock azóta sem beszélte át egymás között, s a német versenyző most azt is elárulta, miért nem volt ez téma közöttük azóta sem.

„Nem igazán beszéltünk soha az ott történtekről. Legutóbb Spában, a Belga Nagydíjon találkoztunk. Éppen mentem át egy ellenőrző kapunál, amikor Lewis rám köszönt, hogy mi újság? Visszaköszöntem, aztán mentünk is a dolgunkra. Nem is tudom, hogy hány éve nem beszéltünk Lewisszal, és ezen a hétvégén is csak egy rövid csevegésre jutott időnk, amikor éppen George Russellel pingpongoztam. Az igazság az, hogy a versenyhétvégéken Lewis a saját világát éli, és én nem szeretném őt letámadni azzal, hogy csacsogjunk a 2008-ban történtekről. Nem akarom zavarni a felkészülésében. Szóval én valószínűleg nem fogok odalépni hozzá azzal, hogy most erről beszéljünk. Ha megtörténik, megtörténik, ha nem, nem” – fogalmazott Timo Glock a Formula1.com Beyond the Grid című podcastjában.

Tekintettel arra, hogy Glockot mennyire közel a verseny végéhez előzte meg Hamilton, természetesen azonnal beindultak a különböző összeesküvés-elméletek, hogy Glock valamilyen módon szándékosan segítette Hamiltont Massával szemben a világbajnoki címhez, és persze a német is heteken, hónapokon át kapott még halálos fenyegetéseket.

„Egyszerűen nem értem az embereket. Nem értem, miért gondolják úgy, hogy én bármiben is segítettem Lewist abban, hogy világbajnok legyen, vagy hogy én tettem volna őt világbajnokká. A Toyotánál vezettem akkor, szóval, miért tettem volna ilyet? Semmi ilyesmiben nem vettem részt, a saját versenyemet futottam, és abból próbáltam meg kihozni a legtöbbet. Nem értem azokat, akik azt mondják, hogy szándékosan engedtem volna el Lewist. Őszintén megmondom: az utolsó két körben azt sem tudtam, hogy hányadik helyen állok, azzal voltam elfoglalva, hogy az autót a pályán tartsam” – emlékezett vissza a 14 évvel ezelőtt történtekre Glock.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik