F1: lázadnak a kiscsapatok, közeleg a pénzügyi katasztrófa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.15. 17:49
Négy Formula–1-es csapat is levelet írt Jean Todt FIA-elnöknek, mert szerintük a demokráciával és az európai uniós normákkal ellentétben áll az, ahogy a sportág szabályait meghozzák és ahogy azt irányítják. A Force India, a Sauber, a Caterham és a Marussia számára az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy Todt a Bahreini Nagydíj hétvégéjén kijelentett, semmi sem lesz a jövőre tervezett költségvetési plafonból.

A költségvetés korlátozásának ötlete éppen a kiscsapatok életben tartása céljábólszületett meg, de az F1 szabályalkotásában tevékeny részt vállaló stratégiai csoport szerint megvalósíthatatlan. Csakhogy a négy „lázadó” szerint igazságtalan, hogy többségében a tehetős csapatok – azaz a Red Bull, a Ferrari, a Mercedes, a McLaren, a Lotus és a Williams – alkotják ezt a csoportot, és csupán a saját érdekeiket szem előtt tartva hoznak döntéseket az F1 jövőjéről.

A kiscsapatok a levelükben megírták, hogy szerintük a jelenlegi rendszer nem felel meg az Európa Unió versenyjogi szabályzatának, hiszen igazságtalanul használják ki domináns pozíciójukat. Elfogadhatatlan számukra, hogy a túlélésükről a demokrácia elveit nélkülöző rendszerben döntenek, és ha az FIA elfogadja a költségvetési plafonlehetőségének elvetését, „pénzügyi katasztrófába” löki a Formula–1-et.

A csapatok vezetői legközelebb május elsején ülnek össze, hogy a költségvetési korlátozásokról tárgyaljanak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik