Kettős Ferrari-siker; Verstappen és Norris óriási csatát vívott a dobogóért Austinban

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.10.20. 20:30
Leclerc a negyedik helyről indulva aratott magabiztos győzelmet (Fotó: AFP)
Charles Leclerc aratott győzelmet a Formula–1-es Amerikai Nagydíj versenyén, mögötte a csapattársa, Carlos Sainz Jr. zárt, aminek értelmében a Ferrari kettős sikert ért el Austinban. Noha harmadikként Lando Norris (McLaren) látta meg a kockás zászlót, az utolsó körben kiosztott időbüntetése után legfőbb riválisa, Max Verstappen (Red Bull) örökölte meg a dobogó alsó fokát.

Lando Norris fontos pole pozíciót szerzett a szombati időmérőn, hiszen a hétvége addigi pontjáig úgy tűnt, Max Verstappen mindent vihet az Amerikai Nagydíjon. Az egyetlen gyors körén kis hibát vétő címvédő 31 ezreddel maradt alul a közvetlen riválisával szemben, így a második helyről várhatta a rajtot. A két bajnoksapiráns így egymás mellől rugaszkodhatott el. Noha a mclarenes és a Red Bull-os szoros csatára sz, mindketten úgy vélték, a második sorból induló Ferrarik is komoly fenyegetést jelenthetnek rájuk, így izgalmas futamra volt kilátás.

A kvalifikáción már az első szakaszban búcsúzó Lewis Hamilton a tizenhetedik helyről, míg a leváltott Daniel Ricciardo helyére érkező Liam Lawson, valamint Csou Kuan-jü a rajtrács végéről volt kénytelen elrugaszkodni, miután több motorelemet is cseréltek az autójukban. A Q3-ban autót törő George Russell eközben a bokszutcából indult,  miután csapata megsértette a parc fermé-szabályokat.

Ami a gumistratégiát illeti, öt versenyző, Lance Stroll, Franco Colapinto, Hamilton, Lawson és Russell a kemény, míg a többiek a közepes keverék mellett döntöttek.

Norris és Verstappen már az első kanyarba menet összecsapott egymással, a párharcukból Leclerc jött ki a legjobban, aki azonnal átvette a vezetést. A holland maradt a második helyen, igaz, Sainz folyamatosan nyomás alatt tartotta, míg Norris a negyedik helyre szorult vissza. Az első ötöst Oscar Piastri zárta, míg a tizenhetedik rajtkockából induló Hamilton noha remek rajtot vett, és feljött a tizenkettedik helyre, a harmadik körben elásta magát a kavicságyban.

Az eset miatt pályára kellett küldeni a biztonsági autót, aminek értelmében a Kanadai Nagydíj után először vezette fel a safety car a mezőnyt. Leclerc az újraindításnál is megtartotta a vezetést, és bár Verstappen eleinte szorosan tapadt rá, a monacói hamarosan elkezdett ellépni az élen, és a tizedik körben már több mint három másodperccel haladt a Red Bull-os előtt.

A ferraris körről körre növelte az előnyét, miközben Sainz nagyjából tartotta a távolságot Verstappenhez képest, miközben a tizenhatodik körben tovább folytatódott a Mercedes vesszőfutása, hiszen a bokszutcából a tizenharmadik pozícióba kapaszkodó Russellt öt másodperces időbüntetéssel sújtották, miután leszorította Valtteri Bottast a pályáról.

Az élmezőnyből elsőként Sainz szánta el magát kerékcserére, a spanyol a 22. körben váltott kemény gumikra, és tért vissza Pérez előtt az ötödik helyen a pályára. Verstappen négy körrel később érkezett, és pont a spanyol mögé érkezett, míg Leclerc további egy kört várt, és jött vissza a csapattársa előtt a pályára. A vezetést így ideiglenesen Norris vezérletével a McLaren kettőse vette át, igaz, előnyük rohamosan olvadt Leclerc előtt.

A monacói pilóta 31. körben ért fel Piastrira, és a következő körben  sikerült is megelőznie az ausztrált, amikor Norris is elszánta magát a kerékcserére, így visszaállt az élre. A McLaren britje Verstappen mögé sorolt be, míg az egy körrel később cserélő csapattársa az ötödik helyet foglalta el.

A mezőnyt immár a Ferrari párosa vezette fel, míg hátrébb először Pierre Gasly, majd a mögötte haladó Cunoda Juki részesült 5 másodperces időbüntetésben, előbbi jogosulatlan előnyszerzés, utóbbi leszorítás miatt. 
Míg a két Ferrari növelte az előnyét Verstappen előtt, a kemény gumikon szenvedő holland mögött Norris folyamatosan lopta a távolságot. A mclarenes a 44. körben már nyithatta az állítható hátsó szárnyát a Red Bull-os mögött, de hiába próbákozott számtalan alakalommal, egészen az 52. körig nem talált fogást a vetélytársán. Akkor azonban sikerült maga mögé utasítania a címvédőt, igaz, a manőver közben lesodródott a pályáról, így gyorsan kérdésessé vált, a sportfelügyelők elengedik-e az esetet.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) végül az utolsó körben jelezte, 5 másodperces büntetésben részesíti a pályaelhagyással előnyt szerző Norrist, így bár a mclarenes látta meg a harmadik helyen a kockás zászlót, a dobogó alsó fokára Verstappen állhatott fel, aki így még tovább növelte az előnyét a legfőbb riválisa előtt az egyéni vb-összetettben.

A Ferrari eközben magabiztos kettős sikert aratott Leclerc révén, és nyolc pontra közelítette meg a Red Bullt a konstruktőri tabellán. Az ötödik Piastri lett, majd az óriási felzárkózást bemutató Russell, Pérez, Nico Hülkenberg, Lawson, valamint Franco Colapinto tette teljessé a pontszerzők sorát.

Folytatás jövő hétvégén a Mexikói Nagydíjjal. 

 


 

 PILÓTAGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSLGYKPONT
  1.Max Verstappen    711182354
  2.Lando Norris    310174297
  3.Charles Leclerc    3917-275
  4.Oscar Piastri    2718-247
  5.Carlos Sainz Jr.    16161215
  6.Lewis Hamilton    23172177
  7.George Russell    14162167
  8.Sergio Pérez    -3153150
  9.Fernando Alonso    --111  62
10.Nico Hülkenberg    --8-  29
11.Lance Stroll    --5-  24
12.Cunoda Juki    --7-  22
13.Alexander Albon    --4-  12
14.Daniel Ricciardo    --41  12
15.Kevin Magnussen    --4    8
16.Pierre Gasly    - -5-   8
17.Oliver Bearman    --2-   7
18.Franco Colapinto    --2-   5
19.Esteban Ocon    --41   5
20.Liam Lawson--1-   2
a világbajnokság állása

 

1.McLaren-Mercedes544
2.Red Bull-Honda RBPT504
3.Ferrari496
4.Mercedes344
5.Aston Martin-Mercedes86
6.Haas-Ferrari38
7.RB-Honda RBPT36
8.Williams-Mercedes17
9.Alpine-Renault13
10.Sauber-Ferrari0  
konstruktőrök
45. AMERIKAI NAGYDÍJ
OKTÓBER 18., PÉNTEK
Szabadedzés1. Sainz 1:33.602
Sprintidőmérő1. Verstappen 1:32.833
OKTÓBER 19., SZOMBAT
Sprintfutam1. Verstappen, 2. Sainz, 3. Norris
Időmérő1. Norris 1:32.330
OKTÓBER 20., VASÁRNAP
A verseny (56 kör, 308.405 km) rajtja1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Verstappen
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Mexikóvárosi Nagydíj, MexikóvárosOktóber 27., 21.00
Sao Pauló-i Nagydíj, InterlagosNovember 3., 18.00
Las Vegas-i Nagydíj, Las VegasNovember 24., 7.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik