Norris-pole pozíció és Mercedes-fiaskó az austini időmérőn

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.10.19. 23:38
Norris pályafutása hetedik pole pozícióját szerezte (Fotó: AFP)
Lando Norris (McLaren) szerezte meg a pole pozíciót a Formula–1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén. Max Verstappen (Red Bull) a második lett, míg az első ötös sorát Carlos Sainz Jr. (Ferrari), Charles Leclerc (Ferrari) és Oscar Piastri (McLaren) zárta.

Max Verstappen győzelemre váltotta a pole pozícióját a sprintversenyen, így magabiztosan várhatta a folytatást Austinban. Igaz, a pénteki sprintkvalifikációt alapul véve nem volt olyan egyértelmű az előnyét két ponttal növelő holland sikere, hiszen arra lehetett számítani, hogy a McLaren, a Ferrari és akár a Mercedes versenyzői is beleszólhatnak a pole pozícióért vívott csatába.

Az első szakaszban Verstappen tovább folytatta a remek szereplést, hiszen ő bizonyult a leggyorsabbnak. A címvédőt Leclerc és meglepetésre Liam Lawson követte, majd a sokáig kieső helyen álló George Russell és Pierre Gasly tette teljessé a top 5-öt. A hatodik Carlos Sainz Jr. lett, majd a még mindig jó formát mutató Haas párosa, Kevin Magnussen és Nico Hülkenberg, Sergio Pérez, valamint Norris zárta az első tízest.

Továbbjutott még Cunoda Juki, Oscar Piastri, Fernando Alonso, Esteban Ocon, illetőleg Lance Stroll.

Kiesett: Alexander Albon, Franco Colapinto, Valtteri Bottas, a gyors körén hibázó Lewis Hamilton és Csou Kuan-jü.

 

A második szakaszban is Verstappen végzett az élen, a holland pilótát Sainz, Norris, Leclerc és Pérez követte az első ötösben, míg a továbbjutók sorát Piastri, az Alpine-nal remeklő Gasly, Alonso, valamint Magnussen zárta.

Kiesett: Cunoda, Hülkenberg, Ocon, Stroll és Lawson. Utóbbi mért időt sem jegyzett a Q2-ben, nem akarta pazarolni a gumit, hiszen a motorelemcserék nyomán biztosan a mezőny végéről lesz kénytelen rajtolni vasárnap.

 

A harmadik szakaszban Norris állt az élen az első gyors köröket követően. A mclarenes 31 ezreddel előzte meg Verstappent, míg a harmadik Sainz lemaradása már több mint három tized volt, miközben Pérez körét elvették pályakiszélesítés okán.

Noha Verstappen jól kezdett az utolsó mért körén, Russell mindenkitől elvette a javítási lehetőséget, amikor falba szállt a Mercedesszel a 19-es kanyarnál. A pole pozíciót ennek értelmében Norris szerezte meg, míg a hollandnak meg kellett elégednie a második hellyel. A harmadik Sainz lett, majd Leclerc, Piastri, Russell, Gasly, Alonso, Magnussen és a mért kör nélkül maradó Pérez tette teljessé a top 10-et.

Folytatás vasárnap 21 órakor a versennyel. 
 

 

 

45. AMERIKAI NAGYDÍJ
OKTÓBER 18., PÉNTEK
Szabadedzés1. Sainz 1:33.602
Sprintidőmérő1. Verstappen 1:32.833
OKTÓBER 19., SZOMBAT
Sprintfutam1. Verstappen, 2. Sainz, 3. Norris
Időmérő1. Norris 1:32.330
OKTÓBER 20., VASÁRNAP
A verseny (56 kör, 308.405 km) rajtja21.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Mexikóvárosi Nagydíj, MexikóvárosOktóber 27., 21.00
Sao Pauló-i Nagydíj, InterlagosNovember 3., 18.00
Las Vegas-i Nagydíj, Las VegasNovember 24., 7.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik