A Williams a Saubernél találna ülést Colapintónak

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.09.17. 13:07
Colapinto lehet Hülkenberg csapattársa 2025-ben a Saubernél? (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Williams csapatfőnöke, James Vowles azon dolgozik, hogy argentin versenyzője, Franco Colapinto a Saubernél kapjon lehetőséget 2025-től.

Franco Colapinto a Formula–2-es mezőnyben kezdte meg az évet, de az alulteljesítő Logan Sargeant elküldése lehetőséget nyújtott a számára, hogy már az idény közben előrelépjen a Formula–1-be. Az argentin versenyző az eddigi két versenyhétvége során jó teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet, sőt, múlt hétvégén Azerbajdzsánban legyőzte sokkal rutinosabb csapattársát, Alexander Albont az időmérőn, majd másnap a hetedik pozícióban szelte át a célvonalat, amivel megszerezte az első pontjait a királykategóriában.

Hiába azonban az eddigi remek forma, Colapintónak egyelőre nincs jövője a Williamsszel, hiszen az már a nyári szünet óta köztudott, hogy a Ferraritól távozó Carlos Sainz Jr. érkezik Grove-ba 2025-től. A jövő évi rajtrácsra már csak két kiadó hely van: az RB-nél, valamint a 2026-tól az Audi gyári csapatává változó Saubernél. Míg előbbinél nagy valószínűség szerint Liam Lawson kap lehetőséget, utóbbinál sok jelölt szerepel a listán, amire úgy néz ki, hogy most Colapinto neve is felkerült.

A Williams csapatfőnöke, James Wowles a Motorsport.comnak nyilatkozva elmondta, segít az argentinnak megszerezi a Sauber másik ülését. „Két verseny alatt megmutatta a világnak, hogy ülést érdemel az F1-ben. Mindig is szilárd meggyőződésem volt, hogy engedni kell a jó pilótákat versenyezni. Kiderül, találunk-e módot az Audival történő együttműködésre jelen körülmények között. Ezzel a következő évre utalok.”

„Meglátjuk, mi lesz a vége, mert nálunk már adott a következő évi versenyzőpáros, és még mindig úgy gondolom, hogy ez a megfelelő felállás a Williams számára a fejlődés és a világbajnoki csapattá válás útján. De hihetetlenül büszke vagyok, akárcsak egy apa arra, amit Franco elért. Azt szeretném, hogy sikeres legyen, és a megfelelő módja annak, hogy visszakerüljön egyszer a Williamsbe az, hogy gondoskodunk arról, hogy építeni tudja a karrierjét. Ez ilyen egyszerű.”

„Nem fogok belemenni részletekbe a szerződése kapcsán, de mindig a Williams család tagja lesz. Ez az, amit tudnod kell, de ez nem jelenti azt, hogy ne versenyezhetne máshol.”

Az már korábban biztossá vált, hogy Nico Hülkenberg foglalja el az egyik ülést 2025-től a Saubernél, ám az továbbra is bizonytalan, ki lesz a csapattársa. Eleinte Sainz volt a csapat első számú kiszemeltje, azonban a spanyol Williamshez igazolása óta számos név kering a sajtóban. A potenciális jelöltek között szerepel a csapat két jelenlegi versenyzője, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü, az F2-ben szereplő Gabriel Bortoleto, az F1-es Mercedes tartalékpilótája, egyúttal az Alpine WEC-csapatában versenyző Mick Schumacher, valamint a Sauber akadémiáját erősítő Théo Pourchaire is. 

RajtszámNév (nemzetiség)CsapatMotor
1Max VERSTAPPEN (holland)Red BullHonda RBPT
11Sergio PÉREZ (mexikói)Red BullHonda RBPT
 Andrea Kimi ANTONELLI (olasz)MercedesMercedes
63George RUSSELL (brit)MercedesMercedes
44Lewis HAMILTON (brit)FerrariFerrari
16Charles LECLERC (monacói)FerrariFerrari
14 Fernando ALONSO (spanyol)Aston MartinMercedes
18Lance STROLL (kanadai)Aston MartinMercedes
23Alexander ALBON (thaiföldi)WilliamsMercedes
55Carlos SAINZ Jr (spanyol)WilliamsMercedes
10Pierre GASLY (francia)AlpineRenault?
 Jack DOOHAN (ausztrál)AlpineRenault?
22CUNODA Juki (japán)Visa Cash App RBHonda RBPT
 ??Visa Cash App RBHonda RBPT
87Oliver BEARMAN (brit)HaasFerrari
31Esteban OCON (francia)HaasFerrari
81Oscar PIASTRI (ausztrál)McLarenMercedes
4Lando NORRIS (brit)McLarenMercedes
27Nico HÜLKENBERG (német)Stake F1 Team Kick SauberFerrari
 ??Stake F1 Team Kick SauberFerrari
2025-ös rajtlista

 

7. AZERI NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 13., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:45.546
2. szabadedzés1. Leclerc 1:43.484
SZEPTEMBER 14., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Russell 1:42.514
Időmérő1. Leclerc 1:41.365
SZEPTEMBER 15., VASÁRNAP
Verseny:1. Piastri, 2. Leclerc, 3. Russell
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00
Amerikai Nagydíj, AustinOktóber 20., 21.00
Mexikóvárosi Nagydíj, MexikóvárosOktóber 27., 21.00


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik